CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş güvencesinden yoksun olan Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile Hekimlerinin yaşadığı mağduriyetin belirlenmesi ve var olan sorunların giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları ile Aile Hekimlerinin, pandemi sürecindeki yoğun iş temposuna rağmen özlük hakları konusunda da ciddi manada haksızlığa uğradıklarına dikkat çeken Gürer, bu meslek gruplarında yaşanan sorunların kapsamlı olarak ele alınması gerektiğine işaret etti.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI VE AİLE HEKİMLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, kamu görevlisi olmayan Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile Hekimlerinin hem istihdam modelleri hem de özlük haklarında karşı karşıya kaldıkları haksızlıklara vurgu yaptı.

AİLE SAĞLI MERKEZLERİNİN KURULUŞ AMACI

Gürer, 2004 yılında kurulan Aile Sağlığı Merkezlerinde birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun yanı sıra bireyin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmeti verildiğini ve kişisel sağlık kayıtlarının tutulduğunu anımsattı.

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN DEZAVANTAJLI KESİMLERİ

Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve

Birden fazla kategoride istihdam sağlanan sağlık alanında en dezavantajlı kesimlerin; kamu personeli olmayan Aile Sağlığı Çalışanları (ebe, hemşire, ATT ve sağlık memuru) ve Aile Hekimleri olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personeli, kurumlarınca muvafakati ile sözleşme imzalayarak aile sağlığı çalışanı ve aile hekimi olmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesindeki şartları taşıyan kamu görevlisi olmayan kişiler sözleşmeli olarak Aile Sağlığı Çalışanı (ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları) ve Aile Hekimi olabilmektedir. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu’na tabi olarak hizmet vermektedir. Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile Hekimleri kamu personeli olarak nitelendirilmelerine rağmen, kamu kurumlarında çalıştıkları halde kamu dışı çalışan olarak sınıflandırılmaktadırlar. ‘Kamu dışı çalışan’ olarak nitelendirilen Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile Hekimleri sadece nöbet ve eğitim gibi durumlarda kamu güvencesindedirler” ifadelerini kullandı.

PEK ÇOK HAKTAN MAHRUMLAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile Hekimlerinin kamu kurumlarında çalışan sağlık görevlileri ile eşit iş, sorumluluk ve görevleri yerine getirmelerine rağmen pek çok haktan mahrum olmaları sebebiyle sorun yaşadıklarına dikkat çekti.

PERSONEL TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN ALANLAR

Kamu görevlisi olmayan Aile Sağlığı Çalışanları ve Aile hekimlerinin en önemli sorunu iş güvencesi olduğuna işaret eden Gürer, “ Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çok önemli bir yükü sırtlanan Aile Hekimi ve Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları, başta filyasyon kişi tespiti ve sonrası tüm aşamalarda verilen görevleri, aşılama, gebe ve bebek takipleri olmak üzere birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin büyük bölümünü uygulamaktadır. Aile hekimliği çalışanları "personel temininde güçlük çekilen" diye ifade edilen ve sahanın en zor, en ücra noktalarında yaklaşık 10 yıllık özveri ile aralıksız hizmet veren sağlık çalışanlarıdır” dedi.

MECLİS ARAŞTIRMA TALEBİ

Gürer, Kamu görevlisi olmayan Aile Sağlığı Çalışanlarının ve Aile Hekimlerinin gerçek istihdam modeli ile özlük haklarının iyileştirilmesi ve yaşanan durumun kapsamlı olarak Meclis araştırması ile incelenip çözüm üretilecek önermelerin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim