Niğde Valiliği girişimleriyle Niğde Belediyesi, Niğde Üniversitesi, Niğde Ticaret Odası, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Niğde Ticaret Borsası, ve Niğde İl Özel İdaresi ile ortaklaşa imzalanan protokol ile çalışmalarına başlayan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP), projesi kapsamında Niğde Valiliği ve Niğde Üniversitesi, proje tanıtımı ve Niğde'nin kalkınması için, İzmir'de yaşayan Niğdeliler ile görüş alış verişinde bulunmak üzere İzmir'de, bir toplantı düzenledi.


Haber- Foto : Selim GÖKEL - Hüseyin DEĞİRMENCİ


İzmir Niğdeliler Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin ev sahipliğinde İzmir Vilayetler Evi'nde gerçekleşen toplantıya, Eski Devlet Bakanı Akın Gönen, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, İzmir Niğdeliler Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Dr. Okan Günel ve İzmir'de yaşayan işadamı, bürokrat, hakim, doktor, akademisyen, eski bürokrat ve siyasetçilerden oluşan Niğdeliler'in yanı sıra Niğde'den gelen heyette yer alan proje sorumluları katıldı.



''NİĞDE'YE KATKI SAĞLAMAK, HEPİMİZİN ORTAK AMACI''

Toplantının açılış konuşmasını yapan, İzmir Niğdeliler Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Dr. Okan Günel, Soma'daki maden faciasıyla ilgili yaşadığı üzüntüyü dile getirerek; İzmir'de dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Günel, ''Niğde Valiliği ve Niğde Üniversitesi'nin, birlikte organize ettiği, 'NİGEP' projesi ile ilgili, yapılan çalışmaları takdirle takip ettik. Gerçekten hepinize yaptığınız çabalardan, gayretlerden dolayı şükranlarımızı saygılarımızı sevgilerimizi iletiyoruz. Bizim de bu konuda bir küçük katkımız olabilirse, bu bizi mutlu edecektir. Ben, toplantıya geçmeden önce Soma'da yaşanan elim faciadan dolayı üzüntü içerisinde olduğumuzu hatırlatmak isterim. Türk milletinin başı sağ olsun. Hepimiz çok büyük acılar içerisindeyiz. İnşallah böyle acılar bir daha yaşanmaz. İzmir'de yaşayan işadamı, bürokrat, hakimlerimiz hekimlerimiz akademisyenlerimiz, eski bürokrat ve siyasetçilerimiz ile Niğde'den gelen heyetimizle tüm hemşerilerimizle Niğde'ye katkı sağlamak, hepimizin ortak amacı. Dernek olarak yaptığımız çalışmalarda Niğde'den gelen çocuklarımız, Niğdeliler Derneği'ne ulaşmaya çalışıyorlar, burs talebinde olan kız çocuklarımız var. Onlara yardımcı oluyoruz. Ramazan aylarında erzak yardımları yapıyoruz. Sık sık bir araya gelmeye çalışıyoruz. Niğde'nin sıcaklığını İzmir'de yaşatmaya çalışıyoruz'' dedi.



''BU PLAN TEK BAŞINA YAPILACAK BİR PLAN DEĞİL''

Dr. Okan Günel'in konuşmasının ardından sonra söz alan, Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Selen Doğan ise yaptığı kısa konuşmada, ''Niğde için bir gelişme planı yapmak için yola çıktık. Bu yolda da, dışarıda, Niğde dışında yaşayan, Niğdelilerin yoğun yaşadığı şehirlerde görüşlerini almak istedik. Bu plan tek başına yapılacak bir plan değil. Bu nedenle buradayız'' ifadelerini kullandı.



''NİĞDE'NİN FOTOĞRAFINI TAM MANASIYLA ÇEKMEK İSTİYORUZ''

Proje sorumlularından Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ise valilik olarak Niğde'de yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Uçgun, '''NİGEP' Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç'ın, Ağustos ayında göreve başlamasıyla ortaya çıkan ve ocak ayında protokolü imzalanmasıyla birlikte, Niğde Valiliği girişimleriyle Niğde Belediyesi, Niğde Üniversitesi, Niğde Ticaret Odası, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Niğde Ticaret Borsası, ve Niğde İl Özel İdaresi ile ortaklaşa imzalanan ortak protokol ile resmiyet kazandı. Niğde'nin gelişmesiyle alakalı olarak, neler yapılmalı cevabını bulmak için yollara düştük. Geçen hafta Bursa ve Ankara toplantıları ile Niğde dışı görüşleri almaya başladık. Niğde dışında yaşayan hemşerilerimizin, Niğde ile ilgili görüş ve önerilerini alıp Niğde'nin fotoğrafını tam manasıyla çekmek istiyoruz. Biz Valilik olarak Niğde'de güzel işlere imza attık, atmaya da devam edeceğiz. Bugün gerçekleşen 'NİGEP' projesi bunlardan bir tanesi... Bunun dışında Niğde'de kamu kurum ve kuruluşlarımızın, kurumsal stratejik planlarının hazırlanması için çalışma başlattık. Bir de Niğde İl Özel İdaresi tarafından, Türkiye'de kırsal alt yapı hizmetlerinin en iyi verildiği yer ilimiz. İl Özel İdaremiz Niğde geneli bütün köylerin çöp toplama işini başarıyla götürmektedir. Niğde gelişiyor, Niğde büyüyor; bizde bu doğrultuda Niğde'de bütün köylere ihtiyaca binayen gelişme alanları belirleyerek parselleme işlerini yapıyor ve bu alanlar köylülerimize satılacak. 'Bir de bir karış toprak boş kalmasın' adı altında tarım dışı kalan arazileri ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Bu ve buna benzer bir çok çalışmamız var'' dedi.



''NİĞDE BANA GÖRE YOLUNU BULAMAYAN BİR ŞEHİR!''

Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun'un konuşmasının ardından söz alan Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür ise, Niğde'nin tarım kenti olduğunu vurgulayarak, Niğde'nin bundan yeterince yararlanamadığına dikkat çeken konuşmasında Görür, ''Ortak akılla gerçekleştirilmeyen hemen hemen hiç bir proje başarılı olamıyor. Özellikle Niğdelilerin yoğun olarak yaşadığı bazı illeri dolaşmak bizlere hasıl oldu. Ağustos ayında il protokolü ile bir kahvaltılı toplantı yaparken; o sırada sohbet sırasında bu çalışmanın tohumları atıldı. Niğde bana göre yolunu bulamayan bir şehir! Onun için biz Niğde'nin önünde yol haritası koyacağız. Niğde patates üretiminde Türkiye'nin yüzde 17'lik ihtiyacı karşılamasına rağmen bu avantajından yeterince faydalanamıyor. Elma'da da aynı sıkıntı var. Elma üretiminde Türkiye'de ikinciyiz ama bundan da yeterince Niğde yararlanamıyor. Niğde nüfusunun yarıdan fazlası kırsal kesimlerde yaşıyor. Bu insanlarda tarımla uğraşıyorlar. Niğde'nin gelişimi ile ilgili fikirleriniz bizim için oldukça önemli. Siz de bu konuda yardım istiyoruz'' dedi.



''ÜNİVERSİTESİ OLARAK KURUMSAL İLTİFATA İHTİYACIMIZ VAR''

Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, konuşmasının devamında Üniversitenin kurulduğu günden bu güne kadar geldiği nokta hakkında bilgiler verdi. Görür, ''Niğde Üniversitesi, mütevazi bir Anadolu üniversitesi konumundan çok ilerideyiz. Kurulduğu günden bu güne kadar üniversitemiz büyüdü ve gelişti. Üniversite olarak daha iyi konuma gelmek için, stratejik plan yaptık. Sadık olarakta bu plan doğrultusunda çalışmalar yaptık ama; geldiğimiz şu noktada artık ne manevi ne d mali olarak dayanacak gücümüz kalmadı. Bizim bundan sonra çok büyük desteğe ihtiyacımız var. Niğde Üniversitesi olarak kurumsal iltifata ihtiyacımız var. Nedir bu kurumsal iltifat? O kurumsal iltifat maddi destek. Üniversitemizin daha başarılı işlere, daha iyi bir konuma gelmesi için maddi desteğe ihtiyacımız var'' ifadelerini kullandı.



NİĞDE İÇİN...

Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür'ün konuşmasının ardından, Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Selen Doğan tarafından 'NİGEP ile ilgili genel bilgilendirme', Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen tarafından ise 'Niğde ile ilgili çeşitli istatistiki verilerin sunumu ve NİGEP ile ilgili Wep sayfası tanıtımı' sunumları yapıldı.


ESKİ BAKAN AKIN GÖNEN, GENÇ SİYASETÇİ GİBİ HEYECANLI


Yapılan Sunumların ardından ise Eski Devlet Bakanı Akın Gönen, toplantıya katılanlara Niğde ile ilgili görüşlerini belirten bir konuşma yaptı. Niğde hakkındaki düşüncelerini, birikimleri, sorun ve çözümlerini başlıklar halinde anlatan Eski Devlet Bakanı Akın Gönen'in konuşması büyük ilgi gördü. 


ESKİ BAKAN AKIN GÖNEN'DEN NİĞDE İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


 - Sözlerime öncelikle kalkınma ajanslarının illerin kalkınmaları açısından çok yararlı teşebbüsler olarak görüyorum. Ancak Niğde’nin içinde bulunduğu Ahiler Kalkınma Ajansı bu konuda isabetli bir şekilde organize edilemediği kanaatindeyim. Çünkü Kırıkkale ili Niğde ili ile bölgesel anlamda bir yakınlığı olduğu kanaatinde değilim. Bu iki il arasında mesafe çok uzun olduğu gibi sosyal ekonomik ilişkide son derece düşüktür. Kırıkkale ili Kızılırmak sulama havzasında iken Niğde ağırlıklı olarak Seyhan ve kısmen de Konya sulama havzasındadır.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Stratejisi kapsamında Aksaray, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri illerini “Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi” ilan etmiştir. Maalesef Niğde bu düzenleme dışında tutulmuştur. Bölge dışı Kayseri bu düzen içine alınırken güya bölge ili olan Niğde neden dışlanmıştır? Yukarıda sayılan sebeplerle tam bölge kavramı içine oturmayan bir ortamda bölgesel birliktelik var farzedilerek yapılacak çalışmalar Kalkınma Ajansı felsefesine ve amacına ters düşeceği gibi yapılacak çalışmalarda çok zorlanılacak ve sunni bir bölge tespiti sonucu başarı yüzdesi tartışılır hale gelecektir.

- Bu sebeple kendine has özellikleri olan Niğde ili ya müstakil bir Kalkınma Ajansı haline getirilerek hızla kalkındırılmalı veya mutlaka bir bölge içinde düşünülmesi zarureti varsa Aksaray ve Nevşehir illeri ile bölgeselleştirilmelidir.

- Bu vurgulamayı yaptıktan sonra konuşmamı bize dağıtılan Nigep programındaki F başlıklı bölümde bizden istenenlere cevap verecek tarzda başlıklar halinde notlar şeklinde aktaracağım. Niğde ili yıllardır yapılan bilinçli çalışmalarla tarım, sanayi, hizmet gibi sektörlerde neler yapılacağı hesaplanarak kalkınma yolunda ciddi bir ivme kazanmıştır.

- Altunhisar ve Çiftlik beldeleri kanuni düzenleme ile ilçe haline getirilerek yeni kalkınma odakları olarak her konuda desteklenmiştir.
- İlin bütünü Sanayi alanında 1986 ve 1992 yıllarında Niğde ve Bor Organize Sanayileri planlanarak yatırım haline dönüştürülmüştür.
- 1997 yılında kalkınmada öncelikli il statüsüne sokularak sanayileşme destek kapsamına alınmıştır.

- 1992 yılında da Niğde Üniversitesi kurularak komşu illerden yaklaşık yirmi yıl önce Niğde ili bir sıçrama yapmıştır. Hem eğitim hem sosyal yaşantı ve kültür bakımından doping yapılmıştır. Yaklaşık aynı anda şok şeklinde gelen on bin öğrenci, öğretim kadrosu ve personelin barınma ihtiyacı Niğde’de konut ve inşaat sektöründe bir patlama yaratmıştır. Niğde ekonomisi bu şok girdi ile büyük bir ivme kazanmıştır. Kentleşme hızlanmış, sosyal ve ekonomik hayat canlanmıştır.

- Üniversite Kampüs alanı yakınında Özel İdaremize geniş bir alan alınarak Üniversite mensupları için lojman ve toplu konut yapımı hedeflenmiştir. Bu alan sonradan Toki tarafından iki bin konutluk yeni bir yerleşim ünitesi haline gelerek adeta Niğde Bor arasını birleştirmiştir.

- Polis Meslek Yüksek Okulu çeşitli fonlardan desteklenerek açılışı sağlanmış bu eğitim tesisi de Niğde’ye ek bir katkı sağlamıştır.
- Patates Araştırma Enstitüsü haline getirilerek, pahalı ithal tohumdan kurtulma, hastalıklarla mücadele amaçlanmış ve istihdam yönünden de yarar sağlanma amaçlanmıştır.

- Patates üretilen alanların sulanması amacıyla petrolden daha ucuz ve dövize bağımlı olmayan elektrifikasyonla yer altı sulaması yatırımlarıyla üretici desteklenmiştir.

- Bodur elmacılık desteklenerek modern işletmecilik yoluyla üreticinin geliri artırılmıştır.

- Soğuk hava depoları tarım yapılan ilçelerde desteklenmiş, ayrıca lahana üretiminin merkezi sayılan Bahçeli’ye bir turşu tesisi fonlardan alınan destekle faaliyete geçirilmiştir.

- Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin desteklediği bir proje ile Prof. NURETTİN KAŞKA başkanlığındaki bir ekip ile Ulukışla ilçemiz köylü ve çiftçisi patenti alınmış ihraç ürünü kiraz ile ekonomik sıçrama yapmıştır.

- Göletler, sulama kanalları ile kısmen sulu tarım desteklenmiştir.

- Seyhan Nehrine karışan ECEMİŞ Irmağının Çamardı, Niğde, Bor ve Altunhisar Ovalarına indirilerek çiftçinin hizmetine sunulması için müracaat yapılmış ve DSİ. Tarafından 17 Mart 1998 gün 23289 sayılı T.C. Resmi Gazetede yayınlanan ilanla proje ihale edilerek suyun teknik olarak yapılacak yatırımla fizibil olarak bu topraklara akıtılabileceği resmen belgelenmiş ve akıtılması müracaatı yapılmıştır.
- Ancak yer altı suyuna mahkum olan ve sulanabilir arazisinin halen %60 ında kuru tarım yapılan Niğde’miz gündeminde bu yatırım olmadığı gibi bizim yörenin suyu Nevşehir, Aksaray, Adana illeri tarafından çeşitli yollarla kullanılmanın yolları denenmektedir.

- Bu proje ile toprak ıslahı ve damlama su ile bölgenin sulanması planlanmış idi. Halen çiftçi ya kuru tarım yapıyor ya da elektrikle veya petrolle çıkarmaya çalıştığı ve gırtlağına kadar borçlu olduğu kuyu suyuna mahkum dur.

- Bu su yani ECEMİŞ suyu mutlaka gecikmeden Niğde ovalarına inmelidir.

- Turizm potansiyeli de gözden geçirilmiş Narlıgöl Özel İdaremize mal edilmiş ve termal turizme hizmet edecek dört yıldızlı bir otel faaliyete geçmiş bir otelinde yapımı sürmektedir. Suyu ise düşük ısı sebebiyle (65 derece) seracılığa uygun olmadığı yetkililerce ifade edilmektedir.

- Çiftehan kaplıcaları da faaldir. Ancak Çiftehan’da polis teşkilatı için yaptırılan büyük bir tesis halen hizmet dışı ve atıldır. Bu tesis mutlaka Çiftehan kaplıcaları ile birlikte ele alınarak değerlendirilmelidir.

- Ulukışla ilçemiz Darboğaz kasabası yakınlarında BOLKAR dağı kış sporları alanında Çukurova ve İç Anadolu bölgesine hitap edecek mükemmeliyettedir. Bu alan Turizm Bakanlığınca kış turizmine tahsis edilerek turizm bölgesi olarak ilan edilirse bölge için büyük turizm potansiyelidir.

- Aladağlar milli park statüsündedir. Bu bölgede alternatif turizm açısından hazırlanacak projelerle desteklenmelidir.

- Bölgemizin TURİZM MASTER planının halen yapılmamış olması da turizmimizin önündeki en büyük açmazlardan biridir. İvedilikle yapılarak bölgenin tüm turistik değerleri toptancı bir yaklaşımla belgelenmeli ve gözler önüne serilmelidir.

- Çiftlik ilçemiz yakınlarındaki IHLARA VADİSİ tartışılmaz bir turizm hazinesidir. Ayrıca Narlı göl’e yapılan ve yapılmakta olan termal turizm tesisleri, beklenen turizm atağını yapabilmesi için bölge otoyol üzerine çıkarılmalıdır. Otoyolun gölcük beldesinden sonraki kısmının en azından tamamlanarak Aksaray – Nevşehir yoluna bağlantısının sağlanması şarttır. Aksi halde bölge turizminin Kapadokya ayağının tamamlanması eksik kalır. Ulaşımsız ve konaklama tesissiz turizm hayal olur. Şimdi eksiğimiz GÖLCÜK – ORTAKÖY OTOYOL diliminin tamamlanmasıdır. Bu yolun tamamlanması Niğde’yi Ankara’ya bağlayan E-90 yolunun yüz km. kısalması demektir. Böylece Niğde – Ankara – Adana oto yolu üzerine çıkacak tıpkı Aksaray gibi yolun sağladığı avantajlardan yararlanacaktır. Ayrıca merkez ilçe ve Melendiz Ovaları patates ve diğer ürünleri Ankara pazarına 100 km. civarında kısalmış yoldan ulaşacaktır. Zaman ve nakliye maliyetindeki azalmayı lütfen düşününüz.

- Otoyol konusu açılmış iken Ahiler Kalkınma Ajansının “ TR 71 (Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) =BÖLGE PLANI= 2010 – 2013” DPT. isimli yayının 156 ncı sahifesinde Tehditler başlığı bölümündeki “Ankara – Adana otoyolu projesi bölgede, özellikle Aksaray’da bulunan dinlenme ve petrol tesislerini olumsuz etkileyecektir.” İfadesini de Bölge planının bütünlüğüne ters düşen garip bir not olarak gördüğümü de ifade etmeden geçemeyeceğim. Çünkü aynı kitabın 153. sahifesinin son paragrafında Adana – Ankara mevcut karayolunun üzerindeki yoğunluğun trafik kazaları ve ölümlere neden olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca devamla “Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi, kazaların ve ölümlerin azaltılabilmesi için kaza kara noktalarının iyileştirilmesi ve bölgede ulaşımın çeşitlendirilmesi gerekmektedir… “Bölgede ulaşımın çeşitlenmesi ve entegre çalışacak duruma gelmesiyle bölgenin stratejik konumu lojistik açıdan değerlendirilecektir.” İfadesi bu notun tezat teşkil ettiğini ve gereksizliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca DPT. onayından geçmiş Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesine ve programına bütçe kanunları ile girerek yaklaşık 100 kilometrelik kısım bitmiş Asya’yı – Avrupa’ya bağlayan bu stratejik yolun bu tarz da irdelenmesi de üzücüdür. Yatırımlar kişiler veya firmaların kâr - zarar hesabına göre değil uluslararası, ulusal yararlar ve kamu hizmeti gereklerine uygun olarak yapılacağı gerçeği de gözden kaçırılmaması gereken bir idare hukuku prensibidir.

- Gelişmiş bir Üniversitesi olan iki Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçmiş ve yabancı sermaye yatırımları için temasta bulunulan ilimizin halen yarım halde bekleyen havaalanı inşaatı büyük bir zafiyetimizdir.

- Yurdumuzun Güney doğu bölgesinde Cizre, Yüksek Ova gibi ilçelere bağlı oldukları il merkezlerinde havaalanı olmasına rağmen havaalanları yapılmasının gündeme geldiği günümüzde Niğde’ye komşu illerde havaalanı var diyerek bu yatırımın beklemesi de kalkınma hızımızı kesen en büyük engellerden biridir. Nasıl Kayseri havaalanı var iken Nevşehir’e ihtiyaç duyulunca havaalanı yapılıyorsa Niğde Sanayisi, turizmi içinde havaalanı çağımızda elzemdir. Karayoluyla gelecek yabancı sermayeyi beklemek veya yerli büyük sanayici ve turizm yatırımcısını beklemek hayaldir.

- Ayrıca günümüzde önceden alınan ucuz uçak biletleriyle ulaşım adeta karayolu ulaşımından daha ucuz, kısa ve konforlu dur.
- Neden Niğde halkı ve Niğde’ye gelecek iş sahibi ve öğrencilerden bu büyük imkanı esirgeyelim.

- Niğde kalkınmasının en büyük handikapı ulaşım problemidir. Bu yarım kalan oto yol ve havaalanı inşaatları süratle tamamlanmalıdır.
- Ayrıca bölgede yapılan HIZLI TREN projeleri yakından takip edilerek Niğde es geçilmemelidir.

- Niğde bu temel problemler çözüldüğü takdirde 25 – 30 yıl sonra tarımda, sanayi sektöründe hem de turizm ve hizmet sektöründe kendine yeten göç veren değil göç alan, yetiştirdiği eğitimli gençlerini kendi tesislerinde, kendi fabrikasında kendi tarla bağ ve bahçesinde çalışan mutlu hemşehrilerin bölgesi olacaktır.

- Ama (ECEMİŞ) sulama projesi, OTOYOL ve HAVAALANI ulaşım problemi gecikmeden mutlaka çözülmelidir. 2015 yatırım programına teklif edilmeli ve konulmalıdır.

- Nigep İzmir toplantısı gündeminin F) Bölümü 6. ve 7. başlıklarına da birkaç not ile katkıda bulunmak istiyorum:

*Yaşam kalitesini yükseltmek ve göç psikolojisini kırmak için Niğde Kültür Sarayında halk müziği, sanat müziği koroları kurulmalıdır. Tiyatro açılmalı veya periyodik olarak devlet tiyatroları ve özel tiyatrolar oyun sergileyerek kente sosyal-kültürel aktivite sağlanmalı ayrıca Niğde Üniversitesi Konservetuarından mezun gençlerimize buralarda istihdam imkanı yaratılmalıdır.

*Niğde’de TIP FAKÜLTESİ bulunmaması Niğde için kentten büyük kentlere göç sebebidir. Mutlaka bu göç gerekçesi de ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca bu fakülte birkaç fabrikaya bedel istihdam, ekonomik ve sosyal canlılığı da beraberinde getirecektir.

*Valilik, Özel İdare, Belediyeler, Ticaret Sanayi ve Ziraat Odaları öncülüğünde kurulacak veya kurdurulacak şirketler yoluyla tasarruf sahiplerine güven sağlanarak Maden, işlenmiş deri, turizm, entegre tesisleri kurulmalıdır.

*Patates’e dayalı sanayi konusunda da Valilik, Özel İdare, patates bölgesi belediyeleri, hizmet birlikleri, patates üretici birlikleri, ziraat odası, önderlik edip eller taşın altına koyulursa kısa sürede bu konuda da büyük atılım ve yatırım ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Yeter ki bu konular da önderlik edecek misyoner ruhlu bir grup ortaya çıksın.

*Elma konusunda da yapılacak iş tıpkı Ulukışla kiraz yetiştiriciliği örneğinde olduğu gibi Üniversitemiz Tübitak fonlarından yararlanarak patenti alınmış nesli tükenmekte olan mis gibi kokan NİĞDE ELMAMIZI yeniden iç ve dış piyasa ya sürmelidir. Çünkü küçücük bir Niğde elması bile pazarda ismi büyük marka elmalardan daha çok para etmekte ve aranmaktadır.

*Patateste de Üniversitemizin ilgili birim veya Patates Araştırma Enstitüsü yeni alanlarda sarı patates çeşitlerini tespit ve bunlardan sofralık sanayi türü patates tohumu ve çeşidi patentli olarak çiftçinin önüne koymalıdır.

*Bor Deri Organize Bölgesine de Niğde organize de olduğu gibi mutlaka KOSGEP birimi açılmalıdır bu vasıta ile A.B. fonları, Tübitak fonları ve diğer çeşitli fonlardan yararlanılarak Deri Sanayicisi modern işlenmiş deri sanayisine geçirilmeli, Bor bu alanda bir marka kent haline getirilmelidir.

*T.B.M.M. nce yeni kabul edilen tarım arazisinin parçalanmasını önleyen ve büyük tarımsal işletme tesisinin yolunu açacak kanun Ziraat Odaları, Tarım il md. ve Ziraat Bankası Yetkililerince iyi izlenilerek örnek işletmeler çalışkan çiftçimize kurdurulmalıdır. Niğde tarımı bu yolla patlama yapar kanaatindeyim.

* İl Özel İdaremizce Ulukışla ilçemizde mutlaka kirazın uzun süre dayanmasını sağlayacak tesisatı olan soğuk hava deposu yaptırılmalıdır.

* Patates ve diğer ürünler içinde depolama hayati önemde bir ihtiyaçtır. Gidermenin yolları bulunmalıdır.

*Akkaya Barajı başta olmak üzere tüm çevre kirliliği faktörleri çevre müdürlüğü tarafından detaylıca tespit edilerek Üniversite ve yerel yönetimlerle birlikte çözüm yolları yürürlüğe koyulmalıdır.

*Niğde – Fertek, Koyunlu, Bor, Kızılca, Çukurkuyu, Kemerhisar, Bahçeli, Sazlıca, Gümüşler, Aktaş yerleşim yerleri bir geniş Metropol alan olarak düşünülerek ulaşım ve diğer yerel hizmetler alanlarına toptan hizmet sunacak şekilde uzun vadeli plan yapılarak geleceğin büyük Niğde projesi şimdiden tüm detaylarıyla ortaya koyulmalıdır.

YEREL YÖNETİME VE GENEL YÖNETİME ELEŞTİRİ...

Eski Devlet Bakanı Akın Gönen konuşmasının devamında siyasetçileri de eleştirmekten geri durmadı. Gönen, ''Niğde de bana göre farklı bir sıkıntıda şimdiye kadar görev yapan belediye başkanları ile yapacakları ve yaptıkları çalışmalarda halkla paylaşıcılık konusunda sıkıntı var. Belediye başkanı ile yapılacak projeleri kendi kafasına göre yapıyor. İnsanların, ilin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapılmalı. İnsanların yapılan çalışmlardan haberi yok. Bir seçim atlattık. Bu seçimde hüzün duydum. siyasi liderler gittikleri illerde, ülkenin problemleri ne? Terör veya yolsuzluk hep bunları dile getirdiler. Hiç bulundukları kentin sorun ve sıkıntılarından, ihtiyaçlarından bahsetmediler. Ben bundan hüzün duydum. Aktör gibi mikrofonu eline alan konuşuyor, konuşuyor sonra çekip gidiyor. Ne bir talep, ne bir istek hiç bir şey sorulmuyor. Demokrasi bu değildir. Demokrasi yönetilenlerin, seçim dönemlerinde yönetenlerden hesap sorduğu bir şeydir'' ifadelerini kullandı.








Editör: TE Bilişim