İlimiz Sazlıca Kasabasında İyi Tarım Uygulaması demonstrasyonu yürüten üreticilerimize Sertifikaları düzenlenen törenle dağıtıldı.

 



İl Müdürü Asım BAŞ, İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ile ilgili olarak “İyi tarım sözleşme esasına dayanan, mevzuatın izin verdiği girdiler kullanılarak üretilen ürünlerin, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalandırılan bir üretim sistemidir.

İyi tarım tüketicilere sağlıklı gıda sunmanın yanında gelecek nesillere yaşanabilir çevreyi miras olarak bırakmayı hedef edinmiş bir üretim şeklidir.

Ülkemiz topraklarının kirlenmemiş olması, zengin biyoçeşitliliğin bulunması, farklı ekolojilere sahip olunması, iyi tarımda önemli olan iş gücüne sahip olunması ve kurumsal bir yapıya sahip olunması, iyi tarımla ilgili pek çok paydaşın bulunması ülkemizde iyi tarımın gelişiminde ve öngörülen hedeflere ulaşılmasında önemli avantajlar sağlamaktadır.



2015 yılında Bakanlığımıza sunmuş olduğumuz İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projemiz Bakanlığımızca da uygun görülerek elma yetiştiriciliği demonstrasyonu alt projesi olarak 2016 yılında ilimizde hayata geçirilmiştir.



Bu projenin amacı iyi tarım uygulamalarının geleneksel tarıma göre üstünlüklerinden olan, tarladan tüketiciye kadar her aşamasının kontrollü ve kayıt altına alınmış olması ve ürünün sertifikalı olması gibi özelliklerin, üreticilere öğretilmesi ve benimsetilmesi, iyi tarım uygulamalarının ilimizde yaygınlaştırılmasını ve İyi Tarım Uygulamaları yapan üretici sayısının artırılmasını sağlamaktır.



Bu projede yer alan 26 üreticimizin sertifikasyon ve iyi tarım sistem kurulumu ücretleri Bakanlığımızca karşılanmıştır. Yaklaşık 505 dekar elma alanının İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifikalandırılması sağlanmıştır.



Bu projenin Niğde ve Ülkemiz için fayda yaratmasını, iyi tarım ürünlerimize ve işletmelerimize katkı sağlamasını umuyor, “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projesi” kapsamında yaptığımız çalışmaların artarak devam etmesi ve zihinlerde yer oluşturmasını diliyorum.” dedi.

 
Editör: TE Bilişim