İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ve İYİ Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı GİK üyesi Mümin İnan, Niğde’de ve çevre illerdeki patates üreticisinin içler acısı halini bir kez daha gündeme taşıyarak patatesi ve üreticisinin son açıklanan kooperatif alımları dahi kurtaramayacağını, alım yapılacak olan miktar ve illerin sayısı ele alındığında çözüm olmayacağının altını çizerken tarıma dayalı ekonominin ise derin yaralar aldığını belirttiler. 

DURUM GÖRÜNENDEN DAHA VAHİM  

Geçtiğimiz süreçte patatesi TBMM gündemine taşıyan ve üreticinin içinden çıkmayacağı çaresizliği gözler önüne seren İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ve İYİ Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı GİK üyesi Mümin İnan konuyu bir kez daha hatırlatarak “Durum görünenden çok daha vahim” dediler.


TÜRKKAN: PATATES İÇİN SAYILI GÜNLER KALDI 

Sürecin hem yerli üreticiye hem de milli ekonomiye ciddi bir yara bırakacağına değinen İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan “Maliyeti 90 kuruş ile 1 TL civarında olan patates bugün 30-40 civarında hala alıcı bekliyor. Bazı Belediyelerimiz alım yaptı ve bazıları da alım yapmayı bekliyor. Görünen o ki bu durum sadece belediyelerin alımı ile çözülecek gibi değil. Yüzbinlerce ton patates bugün depolarda çürümenin sınırına dayandı. Sezonun bitmesi ve depolama süresinin sonuna gelindiği şu günlerde üreticinin derdi oldukça büyüdü. Üreticinin sorunu üretici ile konuşarak çözülür. Hiçbir şey Ankara’dan göründüğü gibi değil. Patates önemli derecede net çözümler bekliyor. Öyle ki bunu yapabilmek için ise sayılı günler kaldı” dedi.  

MÜMİN İNAN: PATATESTE NET ÇÖZÜM İÇİN SAYILI GÜNLER KALDI!
İYİ Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Genel Merkez Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Mümin İnan ise; “Tarımın kalbi olan şehrimiz ve komşu illerimizde üreticimiz iflasın eşiğinde. Sıklıkla seslerini duyurmaya çalıştığımız ve kapı kapı ziyaret ettiğimiz üreticileri bu çaresizlikten kurtarmak için sayılı günler kaldı. Depolama süreci bitmek üzere olan yüzbinlerce ton patates, hükümetin işaret ettiği gibi peyder pey alınması beklenen 5 bin ton ile çözülmesi mümkün değil. Kooperatifler aracılığı ile alım yapılması için henüz başvurular başlamışken, kimden kaç ton ve hangi kriterlerde alım yapılacağı, eşitlik ilkesinin nasıl işleyeceği ise tam bir muamma. Üretici bizlere soruyor; ‘Benim ürünümden ne kadar, nasıl ve ne kadara alacaklar’ diye. Bu sorunun cevabını hep birlikte merak ederken, tarım politikalarının üreticinin patatesinden önce çürüdüğü kesin. Gözümüzün önünde burnumuzun dibinde milli ekonomi, katma değer ve ciddi bir servet çürümeye yüz tutarken bunu görmezden gelmek ayrı bir meziyet olsa gerek” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim