İŞKUR Niğde’de 20+ istihdamlı 261 işletme ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti. Yapılan ziyaretlere göre mevcut işletme sayısına bakıldığında Niğde ilinde önde gelen sektörler İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörleri olduğu bildirildi.

İŞKUR’dan yapılan açıklamaya göre “Araştırma döneminde Niğde genelinde 20+ istihdamlı işletmelerin 36’sında 111 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. İl genelinde Açık İş Sayısı en yüksek olan sektör Toptan Ve Perakende Ticaret sektörü olmuştur. Sektörlerde açık işi en çok olan işyerlerine bakıldığında yüzde 66,7 oranı ile ilk sıra Gayrimenkul Faaliyetleri sektöründendir. İşletme bazında Gayrimenkul Faaliyetleri sektörünü yüzde38,5 lük oranla Madencilik Ve Taş Ocakçılığı sektörü takip etmektedir.

İşverenlerin araştırma döneminde en çok talepte bulundukları meslekler Paketleme İşçisi, Forklift Operatörü, Peynir İmal İşçisi, Eritme Peynir, İmal İşçisi, Maden Mühendisi, Kasiyer, Sekreter, Ön Muhasebeci ve Reyon Görevlisi’ dir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ile Takım Çalışması’ dir.

İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR, Akraba-eş dost ve Kendi Çalışanlarım Aracılığı ile aramaktadır.

Niğde ilinde geçtiğimiz yıl için yapılan araştırma kapsamında, 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde30,6’sında, 184 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel), Elektrikçi (Genel), Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), Ön Muhasebeci, Makine Bakımcı, Aşçı, Koparmacı (İplik), Satış Danışmanı / Uzmanı, Bulaşıkçı ve Sekreter meslekleridir.

Niğde genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 514 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 4,4 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İnsan Sağlığı Ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri, İmalat ile Toptan ve Perakende Ticaret’tir. Hasta Ve Yaslı Bakım Elemanı, Dokuma Konfeksiyon Makineci, Örgü Makinesi Operatörü, Maden Paketleme İşçisi (Kalsit), Elektrik Teknisyeni, Makine Teknolojisi Teknisyeni, Satış Danışmanı / Uzmanı, Sıvacı, Geri Dönüşüm İşçisi ve ARGE Elemanı mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Beden İşçisi (İnşaat), İnşaat Boyacısı/Boyacı, Soğuk Demirci, Elektrikçi (Genel), İnşaat Mühendisi, Beko Loder (Kazıcı - Yükleyici) Operatörü ve İnşaat Bekçisi mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.

Niğde Çalışma ve İş Kurumu aracılığıyla geçtiğimiz yıllara oranla Aktif İşgücü Programlarından yararlanan sayısı yüzde 138,6 oranında, Bireysel Görüşme Hizmetlerinden Faydalanan sayısı yüzde 150,5 oranlarında artmıştır. Bu verilere bakıldığında düzenlenecek programların beceri eksikliği olan kitlelere ulaşması büyük önem taşımaktadır. 2018 yılında programlara katılan kursiyerlerin yüzde 97,9’unun öncelikli grubumuz olan kadınlardan oluştuğu görülmektedir.


Türkiye genelinde işletmeler için İŞKUR hizmetlerinden faydalanma oranı yüzde 53,3 seviyesindedir. Niğde ilinde bulunan 20+ istihdamlı işletmelerin yüzde 68,2’si İŞKUR hizmetlerinden faydalanmaktadır. Bu oran Niğde ili için Türkiye ortalamasının üzerinde bulunmaktadır. “ denildi.

Editör: TE Bilişim