İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de tercih ettiği ve Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı dünyaca ünlü kirazların yetiştirildiği Darboğaz köyünde, yılın ilk kiraz hasadı başladı.

Bolkarların yüksek kesimlerindeki köylerde yetiştirilen, kendine özgü rengi, lezzeti ve kalibresiyle ilgi gören kiraz, pek çok ülkede damakları tatlandırıyor. Bolkar Dağları'nın kuzey yamaçlarındaki Darboğaz, Kılan, Çiftehan ve Emirler köylerinde 1600-1650 rakımda yetiştirilen kirazlar, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı sayesinde büyüklük, renk ve farklı aromasına kavuşuyor. Birçok Avrupa ülkesinin tercih ettiği kirazlar, bu sene Çin ve Güney Kore ve Tayland’a da ihraç edilmeye başlandı. Yaklaşık 26 bin dekarlık sahada 33 bin ton kiraz rekoltesi elde edilirken bu kirazların yaklaşık 25 bin tonu yurt dışına ihraç ediliyor.

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı köylerde üretilen kirazın Niğde'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu belirten Niğde Tarım ve Orman İl müdürü Asım Baş; “ İlimiz kirazda Türkiye’nin merkezi olabilecek hem kalite olarak hem üretim olarak kiraz ihracatı yapan illerden bir tanesi. Kirazda marka olma yolunda ilerleyen bir iliz. Köyümüzde kiraz üretiminin merkezi sayılır. Yıllık 26 Bin dekarlık bir sahada 33 bin ton bir rekolte beklentimiz var. Kirazın pazarlaması ile ilgili bir sıkıntımız yok çok şükür. Bizim üretimimiz belli bir kalibrenin üzerinde olanlar özellikle direk yurt dışına gidiyor. Normal ihracat ağının haricinde bu yıl Çin, Güney Kore ve Tayland ülkelerine de ihracat başlayacak bundan dolayı mutluyuz. Kirazımızın kalite olarak, kalibre olarak, büyüklük olarak ve son turfanda diye adlandırabileceğimiz üretim periyodumuz var bundan dolayı bereketli olsun, hayırlı olsun diyorum” dedi

Darboğazda üretilen kirazlar İngiltere Kraliçesine kadar gittiğini ifade eden Darboğaz Muhtarı ve aynı zamanda kiraz üreticisi Kemal Altan ;‘’ Buranın havası gündüzleri 30 derecelerin üzerinde akşamları 10-12 dereceye düşüyor. Torosların çok yakın olması kirazın sertleşmesinin ve aromasının çok farklı olmasını sağlıyor. Bu bölgeye de ilk Darboğaz getirdiği için kirazı şimdi de fidancılığını da burada üretim yapılıyor.  Artık markalaştı Darboğaz kirazı. Türkiye’nin dışına çıktı dünyada da tanınıyor. İlk gün Rusya’ya gitti, Almanya, Fransa İngiltere Kraliçesine kadar buradan kiraz gitti ve gitmeye de devam ediyor.  Bu yıl ise Tayland, Çin ve Kore’ye ihraç etmeye başladık. Kirazlarımız yerinde toptan olarak kilosu 24 kalibre 7 TL, 25, 26, 27 daha yukarı gittikçe de 8 ile 9 TL hatta 10 TL’nin üzerinde olması bekleniyor şuan 9 TL’den alınıyor’’ dedi.

Editör: TE Bilişim