Niğde Merkez’e bağlı tarımsal sulama sorunu en üst seviyede! Kiledereli vatandaşların % 70’nin borcu olmamasına rağmen, MEDAŞ keyfi uygulamalarına devam ediyor! Halk, Nevşehir’e bağlanmak istiyor!



Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Çiftçinin sorunların bitmek bilmiyor. Dün Niğde Merkez’e bağlı Kiledere Kasabası’nda ki üreticiler keyfi uygulamalardan şikâyetçi oldu. Çiftçi Kayıt Sistemi ( ÇKS) kayıtlı 600, toplamda 880 çiftçinin olduğu kasada, vatandaşların elektrik dağıtım şirketini olan borçlarının % 70’nin ödemesine rağmen, MEDAŞ elektrik vermiyor! Susuz kalan ekin tarlalarına inekler girerek, yayılırken, Kilidereliler, kendisini yalnız bırakan Niğdeli siyaset ve bürokrasine tepki göstererek Nevşehir’e bağlanmak istiyor!

Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker’ in Niğde’yi yarın ziyaret edeceğini öğrenen kasaba sakinlerini seslerini duyurmak için kasaba da basın açıklaması yaparak durumlarını anlattılar.


Siyaset Değil Çözüm İstiyoruz!

Kasaba sakinlerinden Süleyman Demirtaş, yaptığı açıklama da, siyasilerden siyaset değil çözüm istediklerinin belirterek; “ Kasaba da bulunan çiftçilerimizin yüzde 70’i borçlarını ödedi! Üstelik maliyeti 20 kuruş olan patateslerimizi 5-10 kuruşa satarak! Şimdi iki yıldır patates para etmiyor, bunun için buğday ekelim dedik. Borcumuz yok ama MEDAŞ bize elektrik vermiyor. Siyasetçilerden siyaset yapmalarını değil, bizim sorunlarımıza çözüm üretmesini istiyoruz” dedi.

Buğdaylarımız Yanacak!

Çiftçi Selçuk Filinta ise yaptığı açıklamada “ Ekinlerimizi, patates ekemediğimiz için ektik. Çok değil 3 gün içerisinde sulama yapamazsak, ekinlerimiz çayır çayır yanacak! Trafolarımız söktüler, üstelik borçlu sayısı, borçsuz sayısından kat kat aşağı olmasına rağmen, daha da vahimi bizler trafolarımızı kendimiz taktırdık. Ekimde kapattırdık. Hala bize her ay 70 TL de trafo kayıp parası geliyor” dedi.

Ödemeyen Değil, Ödeyemeyen Çiftçiyiz!

Yıllardır çiftçilikte uğraştığını belirten Cemil Yılmaz ise ilginci bir ifade ile yetkililere seslendi! “ Bizler borçlarını ödemeyen çiftçi değil, ödeyemeyen çiftçiyiz! Patates para etmedi, destek sağlanmadı buna rağmen elde avuçta ne varsa borçlarımızı ödemeye çalıştık! Devletten bizlere destek bekliyoruz” dedi.

AK Partili Belde Başkanı: Çözüm Üretemedik!

Kasaba da iktidar partisi AK Parti’nin Belde Başkanlığını yapan Bayram Demirtaş ise acı bir itirafta bulunarak, iktidarın Niğde’de tarımsal sulamada çözüm üretemediğini ifade etti. Zamanında ödenmeyen borçların katlanarak büyüdüğünü ifade eden Başkan Demirtaş, iktidar partisi vekilleri ile görüştüklerini ama bu olayın kendilerini aştığını ifade etti.

Belediye Başkanı Adıgüzel’den Referandum Resti!

5 bini aşkın bir nüfusa MHP’den Belediye Başkanlığı yaptığını ifade eden Başkan Sami Adıgüzel, tarlalar çayır çayır yanıyor diyerek, Nevşehir’e bağlanmayı düşündüklerini ifade etti. Adıgüzel; “ Kasaba da borcu olan yüzde 30 ama tarımsal sulamada yüzde 100’müzün elektriği kesik! Patates para etmiyor, çiftçi alternatif ürün ekiyor ama onu da sulayamıyor! Eğer kısa sürede elektrik verilmezse Nevşehir’e bağlanmak için referanduma gideceğiz. Zira sınır komşumuz olan Nevşehir Derinkuyu’ya bağlı Yazıhüyük kasabasında aynı durumda olmamıza rağmen tarlalarını suluyor. Dağıtım şirketi aynı şirket demek ki Nevşehir bürokrasisi ve siyasileri gerekli baskıyı kurmuşlar! Bizde 2014’den önce Nevşehir’e bağlanabiliriz!” dedi.

Ak Parti Çiftçinin Belini Büktü!

Çiftçi Cemil Yımaz açıklamasına devam ederek, “ AK Pati döneminde elektriğe yüzde 1000 zam geldi. Önceden ben 2002’de tarlamı 500 TL’ye sularken şimdi 13 bin liraya suluyorum varın hesabını siz görün. Buda yetmezmiş gibi, elektrik verilmiyor! Enerji borçlarımızı silsinler ve bir an önce elektrik versinler. Mahsullerimiz tarla da kalmasın. Göç var, kasabamız boşalıyor!” dedi.

İcralık Olmayan Yok!

Kasaba da herkesin, banka, kooperatif veya MEDAŞ gibi kurumlara en az birisine borcu olduğunu ifade eden Ali Demirtaş, “ Şahsımın 20 bin lira borcu var, 7 kişiye bakıyorum ve gelirim buğday yanarsa borcum artacak, 880 kişi ev geçindiriyor ortalama herkes 50 bin TL civarında borcu var. Mahsul kalkmazsa kasabanın toplam borcu bu yıl 4 milyon lira iken, gelecek yıl 5-6 milyon lira olacak!” derken, Selami Yılmaz ise 43 yaşında olduğunu, 7 kişiye baktığını ve kooperatif ve bankalara 160 bin lira borcu olduğunu ifade ederek, “mahsul kaldıramazsak değil borçlarımızı ödemeyi aç kalırız, aç!” dedi.

İnekler Ekin Tarlasında Yayılıyor!

Binlerce liralık bir borç yükü altında ekim yaptıklarını ifade eden çiftçiler umutlarının tükendiğini, susuzluktan yanan ekin tarlalarına hayvanlarını sürerek, hayvanların aç kalmamasını sağladıklarını ifade ettiler. Kasaba sakinlerini, yem alacak paralarının olmadığını, ektikleri ekinlerin de MEDAŞ tarafından susuz bırakıldığını ifade ederek “ bari hayvanlarımız aç kalmasın” dediler!

Sıfır Noktasında, Çözümsüzlüğün Fotoğrafı!

Nevşehir – Niğde sınırındaki tarlalar çözümsüzlüğü haykırıyor! Niğde’nin Kiledere Kasabasına bağlı tarlalar su olmadığından sulanamazken, Nevşehir’in Derinkuyu İlçesine bağlı YazıHöyük tarlaları sulama yapılıyor. Kasabalı çiftçiler, sulanmayan tarlalarından, sulanan komşu kasabası tarlasını göstererek, Niğdeli bürokrat ve siyasetçilerin başarısızlığını vurgu yaptılar. Konu ile ilgili olarak, Niğde Valiliğine gittiklerini ifade eden çiftçiler, vali ile görüşemediklerini ama özel kalemin kendilerine bu konu özel şirket sorunu dediklerini ifade ettiler.


Yazıhüyük Belediye Başkanından Nevşehirli Vekillere Övgü!

Kiledere Kasabası çiftçileri ile birlikte Belediye Başkanı Sami Adıgüzel, Nevşehir’e bağlı Yazıhüyük Belediyesini ziyaret ederek, fikir alışverişinde bulundular. Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar ise yaptığı açıklamada ; “ MEDAŞ aynı MEDAŞ ama uygulamalar farklı! Kiledere komşu beldemiz, bizde elektrik sıkıntısı yok, gerek yetkililerimiz, gerekse siyasilerimiz bu konu ile yakından ilgilendiler. 15 gün önce elektrik verildi. Kiledereli vatandaşlarımız gözlemliyoruz ve üzülüyoruz. Sağ olsunlar 3 vekilimizin 3’ü de sorunlarımızla ilgilendi! Çözüm üretti.” dedi.


 

Editör: TE Bilişim