Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde Niğde, Nevşehir ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlıkları işbirliğiyle yürütülen "Geliştirilen Yerli Patates Çeşitlerinin ve Yetiştirme Tekniklerinin Niğde, Nevşehir ve Konya Bölgesi Üreticilerine Yayım Projesi" kapsamında yerli çeşitlerin üretici tarlalarına dikimlerine başladı. Bu yıl yerli çeşitler; Niğde’de Konaklı Kasabası ve Çarıklı Köyünde, Konya’da Ereğli ve Seydişehir İlçelerinde, Nevşehir’de ise Gülşehir ve Şahinefendi Köyü'nde dikimleri yapılıyor.



 



Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur PIRLAK;

“Türkiye’de tohumluk patates üretimi halen büyük ölçüde yurtdışına bağımlı olup ileri kademede ithal edilen tohumluklar ülke içerisinde çoğaltılarak Sertifikalı-1 veya Sertifikalı-2 kademelerinde pazarlanmaktadır. Ülkemizde patates tohumluğu konusundaki dışa bağımlılığı çözmek için patates ıslah çalışmaları, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde 2005 yılı itibarıyla başlatılmıştır. Patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı, özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde kurulmuştur. Farklı nesillerde binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu çalışmaların sonucunda 2017 yılı itibarıyla 8 adet yerli patates çeşidimiz tescillenmiştir. Her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde patates ıslah çalışmaları değişik projeler ile devam ettirilmektedir.

 

Geliştirdiğimiz yerli çeşitlerin ön elit tohumluklarını geçen yıl Kayseri, Konya ve Sivas illerinde özel sektör ile işbirliği yapılarak tohumluk üretimi gerçekleştirilmiştir. Enstitümüz, Niğde, Nevşehir, Konya İl Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlıklarımızın işbirliğiyle yürütülen “Geliştirilen Yerli Patates Çeşitlerinin ve Yetiştirme Tekniklerinin Niğde, Nevşehir Ve Konya Bölgesi Üreticilerine Yayım Projesi” kapsamında Niğde’de Konaklı Kasabası ve Çarıklı Köyünde, Konya’da Ereğli ve Seydişehir İlçelerinde, Nevşehir’de ise Gülşehir ve Şahinefendi Köyü'nde belirlediğimiz patates üreticilerimize yerli çeşitlerimizin tohumluklarını vererek dikimlerine başladık. Bu sayede yerli çeşitleri üreticilerimizin görmelerine, yayımının gerçekleştirilmesine ve piyasaya tanıtılmasına çalışıyoruz.

 

Bu yıl yerli çeşitlerimiz ilk kez üretici tarlalarıyla buluştu. Diğer tescilli çeşitlerimiz için de önümüzdeki yıllarda bu tip projeler yaparak yerli çeşitlerin üreticilerimizle buluşmasını sağlayacağız. Öte yandan yerli çeşitlerimizin sertifikasyon süreçleri ve özel sektöre devri ile ilgili faaliyetler de hız kesmeden devam etmektedir.” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim