Geçen sene yemeklik patates ve kuru soğan için  depolar basıldı, tanzim satış mağazaları açıldı. Bu sene de patates ve soğan çiftçisi farklı bir uygulama ile yine zor durumda…

Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerine bir yazı göndererek. 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren tüm ülkelere yapılacak yemeklik patates ve kuru soğan ihracat aşamasında % 100 oranında pestisit ve ağır metal analizine tabi tutulması, alıcı ülke ve ülkemiz mevzuatına uygun ürünlerin ihracatına izin verilmesi için Tarım İl Müdürlüklerinin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüklerinin takibi istendi.

Yine yemeklik patates ve kuru soğan ihracı için Bitki Sağlık Sertifikaları başvurularında zirai karantina kontrollerinin yanında pestisit ve ağır metal analizlerinin yaptırılması için ihracatçıların Gıda ve Yem Şube Müdürlüklerine yönlendirilmesi, pestisit ve ağır metal analizleri  neticesinde düzenlenecek Gıda Sağlık Sertifikası olmayan bu ürünlere BSS düzenlenmemesi istendi.

NİĞDE PATATESİ BU ANALİZLERDEN GEÇEMEZMİŞ

Bu durum ihracatçı Niğde ve Nevşehir patates üreticilerine de ek maliyet getirdi. Patates üretici ve ihracatçısı çifçiler pestisit analizinin 1.200 lira, ağır metal analizin 400 lira, bitki analizinin 360 lira, sağlık sertifa ücretinin ise 444 lira ek giderler olduğunu ve bu fiyat artışı ile ihracatta rekabet şanslarını yitireceklerini belirttiler.

Niğde bölgesinde üretilen patateslerin büyük çoğunluğunun bu analizleri geçemeyeceğini iddia eden üretici ve  ihracatçılar;   patates fiyatlarının çok düşük olduğunu, şuan bile maliyetlerini kurtarmadığını,  bu analizler maliyetleri artırdığı gibi, bu bölgede üretilen patatesin bu analizlerden geçemeyeceğini ve ihracatçının analize ürün dahi göndermeyeceğini, aksi durumda çeşitli cezalara da muhatap olacaklarını söyleyerek,  Azerbaycan, Gürcistan, Irak ve Suriye gibi bölgeden en çok ihracat yapılan ülkelerin ise bu analizleri talep etmediklerini,  zor durumda olduklarını,   Niğde Ziraat Odasının ve Niğde Milletvekillerinin bu sorun ile ilgilenmelerini istediler.

İHRACAT İÇİN İSTENEN BELGELER İÇ PİYASA İÇİN  NEDEN İSTENMİYOR

Konunun bir başka boyutu ise, bu analiz ve sertifikaların ihracat olacak ürünlere istenmesi, oysa yurt içinde tüketilen, piyasaya sürülen ürünlerden istenmemesi de ayrı bir sağlık skandal diye düşünüyoruz.

Editör: TE Bilişim