CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Ziraat Bankası’nda tarımsal nitelikli kredi alıp ödeme yapamadığı için icralık olan çiftçi sayısıyla ilgili soru önergesini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, icralık çifti sayısının ‘sırların saklanması’ kapsamında olduğu için paylaşılamayacağını açıkladı.

CHP Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ciddi oranda artış gösteren, icra takipli dosya sayılarını TBMM gündemine taşıdı. Tarımsal nitelikli kredi çeken çiftçilerin, banka borçlarınız ödeyememesi sonucu ortaya çıkan tablonun resmi olarak belirlenmesi amacıyla Başbakan Binalı Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “T.C Ziraat Bankasından, halen kredi ve benzer ödeme alarak borçlanmış kaç çiftçi vardır? T.C Ziraat Bankasından kredi alpta, geri ödeme yapamadığı için dava açılan çiftçi var mıdır? T.C Ziraat bankasından 2016 ve 2017 yıllarında kredi ödemelerini gerçekleştiremeyip, bu kapsamda icra yoluyla tahsilat yapılan çiftçi sayısı kaçtır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

CHP Milletvekili Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soruları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıtladı. Şimşek, “Ziraat Bankasınca, genel bankacılık uygulamaları ve kredi politikalarımız çerçevesinde, ülkemizde sürdürülen ve pazarı olan her türlü tarımsal üretim konusunda kredilendirme yapılmakta olup, çeşitlendirilmiş ürünlerle tarım sektörünün finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırılmakta ve üreticilerimize özel koşullarla finansman imkânları sunulmaktadır” dedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kullandırılan tarımsal nitelikli kredilere ilişkin olarak ilgili Bakanlar Kurulu Kararları çerçevesinde, çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin faiz indirimli kredi borçları erteleme kapsamına alınmakta, ayrıca üreticilerimizin kredilerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak, Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile diğer bankacılık mevzuatı dikkate alınarak gerekli kolaylıklar sağlanmaktadır. Diğer taraftan, Bankamızca kullandırılan kredilere ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankamız internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, anılan bilgilere bu adreslerden ulaşılabilmektedir. Kamuya açıklanan Bankamız finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Sırların saklanması" başlıklı 73. maddesi kapsamında banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” dedi.

GÜRER “HÜKÜMET İŞİNE GELENİ AÇIKLIYOR. İŞİNE GELMEYENİ DEVLET SIRRI SAYIYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, “Bunun en bariz örneği, icralık olan çiftçilerin her geçen gün artmasıdır. Tarımı yapamaz duruma gelen çiftçilerimiz, her şeyin ithal olduğu ülkemizde mazot, ilaç, gübre gibi sürekli zamlanan girdilerin altında ezilmektedir. Ürününü değerine satamayan çiftçilerimiz maalesef, tarlasını, traktörünü satmak zorunda kalmaktadır. Pek çoğu da aldığı krediyi ödeyememektedir” dedi. Gürer, “Sayın Başbakan Yardımcısı icralık çiftçi sayısını rakamsal boyutlarıyla açıklamasa da bilinen bir gerçek var ki bu durumda olan çiftçi sayısı her geçen yıl katbekat artmaktadır. İcralık çiftçi sayısının  devlet sırrı kapsamında mütalaa edilmesi, sayısal rakamın büyüklüğünden olsa gerektir.  Bakanlık rakam düşük olsa devlet sırrı demez açıklardı. Anlaşılan o ki durum görüldüğünden daha vahim. Hükümet işine geleni açıklıyor, işine gelmeyeni devlet sırrı diye geçiştiriyor” diye konuştu.

 
Editör: TE Bilişim