Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle gerçekleşen 53 farklı ülkeden 700 kişinin katıldığı ICOEST 2013 Çevre Konferansı Ürgüp Belediyesi Turgut Özal Kültür Merkezi’nde başladı.

           

Konferansın açılışında kürsüye gelen Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız şöyle konuştu; “Ajans olarak, Çevre ve Altyapı projelerine destek vermekte ve bölgemizde daha yaşanılabilir bir çevre oluşturulmasına katkıda bulunmaktayız. 2010 yılından bu yana sürdürdüğümüz Mali Destek Programları ile bugüne kadar 7 köyümüze kanalizasyon sistemi kurulması, 21 köyümüze doğal arıtma sisteminin kurulması, Aksaray ve Niğde Merkez ilçelerinin içme suyu sistemlerinin rehabilite ve modernize edilmesi ile Bölgemiz ve Kırşehir için çök önemli bir doğal kaynak olan Jeotermal kaynakların daha verimli kullanılmasına yönelik kamu kurumlarımızın gerçekleştirdiği projelere yaklaşık 3,2 milyon TL kaynak aktarmış bulunmaktayız. Kamu kurumlarımızın yanı sıra KOBİ’lerin çevre ile ilgili projelerine de Ajans olarak destek vermekteyiz. Bugüne kadar 2 adet jeotermal suyun seralarda kullanılmasına, atık lastiklerin geri dönüşümün sağlanmasına,  petrol taşıyan tankerlerin modern şartlarda rahabilite edilmesi ile güneş enerjisinin kullanımına yönelik Ar-Ge projelerine yaklaşık 1.7 milyon TL aktarmış bulunmaktayız. Kısacası bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerin gerçekleştirmiş olduğu çevre projelerine yaklaşık 4,9 milyon TL ile destek sağlamış bulunmaktayız.

 

Ayrıca, yenilenebilir enerjinin kullanımının yaygınlaştırılması ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla uygun altyapıların geliştirilmesi öncelikleri ile ilana çıktığımız 2012 yılı Mali Destek Programında toplam 14 projeye 5,5 milyon TL kaynak aktarımı gerçekleştireceğiz.

Bunlara ek olarak Güdümlü Proje Desteği kapsamında Kırıkkale ve Kırşehir illerinde birer projeye de destek vereceğiz.”

 

NEÜ Rektörü Prof Dr. Filiz Kılıç konuşmasında, Nevşehir Üniversitesi olarak kuruldukları günden bu yana çevreye duyarlı bir üniversite olma gayreti içerisinde olduklarını ve çevreye karşı duyarlılıklarını da bilimsel açıdan yaptıkları çalışmalarla ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise, çevrenin insan yaşamındaki yerine değinerek, bizden sonraki nesillerin çevre açısından, yaşam standartlarının daha iyi bir noktaya taşınmasını sağlamak için neler yapılması gerektiği konusunda buradaki bilim adamlarının düşüncelerinin çok önemli  olduğunu vurguladı.

 

Konuşmaların ardından kongreye katılan bilim adamları çevre konusunda yaptıkları araştırmaları farklı oturumlarda sundular.

 

Ahiler Kalkınma Ajansı’nın bir de stant açtığı kongre 4 gün boyunca devam edecek.


Editör: TE Bilişim