Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Hayvan Hastalık ve Zararlılarıyla Etkin Mücadele Programı kapsamındaki aşılama çalışmaları İlimizde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Su ürünleri Yetiştiriciliği Şubesi tarafından yapılmaktadır.

 

Bilindiği üzere hayvan hastalıkları, hayvancılık sektörünün ve gıda sanayiinin en önemli sorunlarından birisidir. En etkin çözüm yolu da koruyucu hastalıkla etkin mücadele ile yani aşı ile olur. Bu kapsamda İlimizde 23.903 adet Brucella, 95.674 adet Sığır çiçek aşılamaları ve 175.695 adet şap aşılaması ile toplam 295.272 adet aşı aşı prospektüslerine ve soğuk zincire uygun olarak hayvan hastalıkları ile mücadele için kullanılmıştır.

 

Bu kapsamda Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde yapılacak olan İlkbahar Dönemi büyükbaş şap aşılaması programının Merkez ilçe, Çiftlik ve Altunhisar bölgelerinin Niğde Veteriner Hekimler Odasına bağlı serbest veteriner hekimler tarafından uygulanması ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı arasında Mart ayında İlkbahar Dönemi Şap aşılama protokolü imzalanmış; böylelikle önemli ekonomik kayıplara yol açan bulaşıcı hastalıklara karşı  Niğde İlimizde deki serbest veteriner hekimlerin de etkin görev alması sağlanmıştır.

 

Ayrıca günümüzde sığırlarda genetik ilerlemeyi sağlayan ve yaygın biçimde kullanılan etkin araçlardan bir tanesi olan Suni Tohumlama İlimizde 61.000 adet büyük baş hayvanda uygulanmıştır. Bu metot kabiliyetlerini satın alamadığımız üstün verimli boğaları tercih etmemize ve kullanmamıza imkân sağlamıştır. Bunun yanı sıra Suni Tohumlama ile buzağı üretiminde önemli bir artış sağlandığı gibi, etçi hayvanları et verimini ve karkas kalitesini, sütçü hayvanların süt verimini önemli ölçüde yükseltilmiştir” denildi. 



Editör: TE Bilişim