Haber-Yorum: Selim GÖKEL

İnsan sağlığına hassasiyet son zamanda büyük önem kazandı. Tohumu ile oynanmış, GDO’lu gıdalar sofralarımızda yer aldıkça Yöresel Ürünlere ilgi arttı. Bugün ülkemizde  Yöresel Ürünler Fuarı yapılıyor.  Yöresel Ürünler için Patent ve Tesciller ediniliyor. Coğrafi işaretler önem kazanıyor. Ardından da markalaşma yoluna gidiliyor.

Ülkemizde bunlar olurken, Niğde’de yöresel ürünlerin en çok olduğu Bor İlçesinde Yöresel Ürünleri ön plana çıkaran bir uygulama gerçekleştiriliyor.

BOR’DA CUMA GÜNLERİ  YÖRESEL ÜRÜN PAZARI

 

Bor ilçesinde çiftçilerin ürettiği doğal, organik yerli ürünlerin pazarlanması için Köylü pazarı açılacak ve üretilen yerli ürünler aracısız tüketicilere ulaştırılacak.


Bor Belesiyesi ve Bor ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Salı Pazarı içerisine 14 Temmuz Cuma Günü saat 10.30'da yöresel lezzetlerin satılacağı Yöresel Üretici Pazarı açılıyor.

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlçemizde çiftçilerimizin nice zahmetlerle ürettikleri ürünlerin aracısız olarak tüketici ile buluşmasını sağlayacağız. Böylece ürünler gerçek değerinde alıcı bulacak ve  bölge ekonomisi canlanacaktır. Ayrıca doğal yöresel ürünlerimizin de organik olarak pazarlanması ile lezzet kalitesi olarak daha üst sınıflara çıkmış olacak” dedi.

YÖRESEL ÜRÜN PAZARI İLE BAŞLASIN... ARDINDAN... 

Temennimiz,  Bor Belediyesinin öncü olduğu bu güzel uygulama üzerinde çalışıldığında, sabır ve önem gösterildiğinde Yöresel Ürünlerin sadece tüketici ile buluşması olarak kalmaz. Yöresel Ürünlerin önce ekonomisi oluşur, ardından da endüstrisi oluşur.

Dört ayrı şahı olan Bor Biberi, Bor Kabağı, mis kokulu  Niğde Armudu reçeli, Postallı Cevizi, Paketlenmiş yaş ve kuru köfteri, doğal pekmez toprağından yapılan şişelenmiş Kemerhisar Pekmezi, Amasya Elması Kurusu, Armut Kurusu, Dut kurusu ve Pekmezi, Sirkesi, tepsilerde dondurulmuş Bor Söğürmesi, işlenmiş nefis kokulu üzelliği,  çeşit çeşit aşlığı, tahinlisi, salçası, bu bölgenin buğdayından elde edilen nefis bulguru, Bor Gazozu, Cücü kavunu, Yakacık karpuzu, Bor bebek beşiği,   Kaynarca lahanası ve  turşusu, Bor tavası, mıhla, kara havucu,  suyu, papara, gaygana, göçmen böreği, tiridi vs. hemence  aklıma geliveren ürünler.

YÖRESEL ÜRÜN EKONOMİSİ… YÖRESEL ÜRÜN ENDÜSTRİSİ…

Bor İlçesinde yöresel tarım yapmaya müsait alan da var. Sazlıca’sından tut, Çukurkuyu’ya, Keçikalesin’den  Hüsniye’sine kadar geniş tarım alanları.

Bu konu çok detaylandırılabilir… Ama şimdilik başlıklar yeterli.

Bor Belediyesinin tam desteği,  tam  teşviki… (Basit bir örnek;  uygun mesajlar ve reklam içeren poşetini pazarcıya bedava versin – 60 yaşından yukarı pazarcıların veya müşterilerin  fotoğrafları-keyifli- elma ısıran, karpuz kemiren,  pozları  1 hafta şehir ışıkları panolarında veya Borhaber.net'de yer alsın!)

Bor İlçe Tarım Müdürlüğünün teknik bilgi ve yol yöntem göstermesi…

Üniversite ve İl Özel İdare Ar-Ge desteği

KOP, KOSGEP, AHİKA mali destek ve planlamaları ile, önce destekli küçük işletmeler kurulur,  ardından büyükleri zaten gelir.

İnanın bu konunun  Havalimanından daha çok katma değeri vardır.

Geçti Bor’un Pazarı sözü…

Yaşlı bir teyzenin ürününün alınmasından hissettiği  haz…

O yaşlı teyzenin torunlarına Bor'dan götürdüğü çorap...

Gerçekleşmesi de hiç zor değil…

Gerçekleşsin, zaten havaalanı da, hızlı trende gelir.

***

2009 yılında bu konuları da içeren bir yazı yazmışım… Burada Tıklayın…  Özellikle son bölümlerini okumanızı tavsiye ederim…



 

Editör: TE Bilişim