CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun Ramazan Bayramı öncesinde patates alımını durdurduğunu belirterek, “Patatesi alınacak diye çuvallayıp deposunda bekleten çiftçinin hali ne olacak?” diye sordu. 

 

Artık depolardaki patatesin çillenip çürümeye yüz tuttuğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, depolarda kalan patatesin miktarı saptanıp, üreticiye o miktar karşılığındaki tutarın ödenmesi gerektiğini belirtti. 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, TMO’nun alım yapmasına rağmen, halen depolarında patates bulunan çiftçinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. 

TMO PATATES ALIMINI DURDURDU 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) başta Niğde olmak üzere patates üretimi yapılan illerde Cumhurbaşkanının talimatıyla depolarda kalan patatesin alımına başladığını anımsatan Gürer, ancak patates alımlarının Ramazan Bayramı öncesinde durduğunu belirtti. 

ARTIK ÇÜRÜYOR 

Depolarda TMO alacak diye patatesini çuvallayan üreticinin alımların durması nedeniyle mağduriyet yaşadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artık depolardaki patatesin çillenip çürümeye yüz tuttuğunu ifade etti. 

İKTİDARA ÇAĞRI 

İllerde Tarım İl Müdürlüklerinin depolarda kalan patatesin miktarını saptayıp patatesten zarar eden çiftçiye, elinde kalan patatesin tutarı kadar ödeme yapması gerektiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidara seslenerek “Bu destek sağlanmazsa çiftçinin önümüzdeki süreçte ayağa kalkabilme olanağı yoktur. Onun için, ineğini, tarlasını, evini haczettiğiniz çiftçiye gelin doğru dürüst destekler sağlayın, bu mağduriyetleri ortadan kaldırın, verdiğimiz kanun tekliflerini değerlendirin” önerisinde bulundu. 

 ÖDEMELER BİR AN ÖNCE YAPILSIN

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun patates alım işini eline yüzüne bulaştırdığını belirterek “Cumhurbaşkanı çiftçinin elinde kalan 1 milyon 250 bin ton patatesi  alacağız şeklinde açıklama  yaptı. Bakanlık bunu 300 bin ton olarak düzeltti. Alım başladı fakat düzenli yapılan alım 10 gün sürdü. Sonra siyaset işin içine sokularak ayrımcılık yapıldı. Bayram öncesine kadar toplamda 150 bin ton soğan ve patates alımı yapıldı ve bayramda alımlar durduruldu. 25 günlük alım sürecinde, çiftçi patatesini çuvallara doldurmasına karşın halen alım yapılmasını bekliyor ancak ortada TMO yok. Bozköy, Orhanlı, Kula, Şeyhler, Divarlı gibi kasaba ve köylerde, patates depolarında ürün bekliyor. Bu saatten sonra ürün tespiti ile çiftçinin zararı karşılanmalıdır. Ayrıca TMO ilk alımlarda ödemeleri yaptıysa da sonrasındaki ödemeler de gecikmeye başladı. Çiftçi borçlu ve bir an önce ödemeler yapılmalıdır” dedi.

'IBAN’a at' dönemi bitiyor 'IBAN’a at' dönemi bitiyor

 

Editör: TE Bilişim