Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal ürünlerimizin, uluslararası pazarlardaki marka değerleri ve markalaşma konusunda üreticilere ne gibi desteklerin sağlandığının açıklanması istemiyle Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer önergesinde, “Ülkemizde yetiştirilip, işlenerek ihraç edilen tarım ürünlerimiz arasında dünya markası olanlar hangileridir? Yerel tipteki lezzetlerin dünya piyasalarına girmesine yönelik kamu-özel sektör işbirliği olanakları geliştirilerek uluslararası marka tescili alınmakta mıdır? Varsa bu bağlamda tarım ürünü marka sayımız kaçtır? Tarım ürün markalarımıza yurt dışında satış desteği sağlanmakta mıdır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

SEKTÖREL TİCARET HEYETLERİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, firmaların yurtdışı Pazar araştırması ve Pazar giriş faaliyetlerine ilişkin giderlerinin karşılanması noktasında destek sağlandığını açıkladı. Bu kapsamda 7 adet sektörel ticaret heyeti organizasyonunun tertip edildiğini belirten Bakan Pekcan, “Söz konusu heyet organizasyonlarına 82 adet firmamız iştirak etmiştir. Diğer taraftan, 2020 yılının başlarında tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgını nedeniyle Bakanlığımızca “sanal sektörel ticaret heyetleri” yeni bir pazara giriş aracı olarak firmalarımızın istifadesine sunulmuştur. Bu kapsamda, 2020 yılında, tarım sektörüne yönelik olarak 97 firmamızın katılımıyla 4 adet sanal sektörel ticaret heyeti düzenlenmiştir” dedi.

ULUSLARARASI REKABETÇİLİKTE 23 PROJE 

“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ(UR-GE)” kapsamında hâlihazırda tarım sektörüne yönelik olarak yürütülmekte olan 23 adet UR-GE projesi olduğunu belirten Bakan Pekcan, 568 firmanın bu projelerden faydalandığını kaydetti.

17 MARKA DESTEKLENİYOR 

Bakan Pekcan, “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında yer alan Marka ve Turquality destek programları ile uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla bölgesel/küresel oyuncu olabilme potansiyeline sahip şirketlerin üretimden pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçlerini kapsayacak şekilde destekler sağlanmaktadır. Bu çerçevede, hâlihazırda işlenmiş tarım ürünü sektöründe Turquality Programı kapsamında 17 şirketin 17 markası, Marka Programı kapsamında 16 şirketin 16 markası desteklenmektedir” açıklamasında bulundu. 

Sobacılar ve Sıhhi Tesisatçılarda yeni fiyat tarifesi Sobacılar ve Sıhhi Tesisatçılarda yeni fiyat tarifesi

GÜRER: “ÜRETİCİ TEŞVİK EDİLMELİ” 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyada pazar payını artırmada en önemli etkenlerden biri de marka ürünlerdir. İhracat yapılıyorsa orada ürünün marka değerinin oluşması daha çok fayda sağlanmasının da yolunu açar. Ürün var ve ondan katma değerli fayda sağlayamıyorsak önemli bir eksiğimiz var demektir. Yurt dışına ihraç edilen ürün farklı ülkelerde işlenip o ülkelere üretici olarak ülkemizden çok fayda sağlıyorsa bunu lehimize dönüştürecek çalışmalara ağırlık ve öncelik verilmelidir. Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasına karşın, tarımsal sanayinin geliştirilerek bu kapsamda da işlenmiş tarım ürünlerinin dünya pazarında ne yazık ki istenilen seviyeye ulaşamamasının nedenleri iyi analiz edilip eksiklerin  giderilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Gürer, “Bu konuda Ticaret Bakanlığı, 4 iklimin yaşanabildiği, her türlü tarımsal ürünün üretilebildiği ülkemizde, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve dünya pazarında hak ettiği seviyeye ulaşabilmesi için üreticilerin ve tarımsal sanayi girişimcilerinin teşvik edilmesine yönelik düzenlemeler yapmalıdır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim