Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren yabancı firmalarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Özlü, Türkiye’de 52 bin 757 yabancı firmanın faaliyette olduğunu, 41 bin firmanın ise Türk-Yabancı ortaklığı ile çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Bakan Özlü’nün verdiği bilgiye göre ülkemizdeki Suriyelilerle ortaklık şeklinde kurulan firma sayısı ise 7 bin 439 olarak belirlendi. 

CHP Niğde Milletvekili ve Kit Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren yabancı firmalarla ilgili olarak Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer, önergesinde “Ülkemizde Sanayi ve Ticaret odalarına kayıt yaptırarak firma faaliyetlerinde bulunan, yurt dışından gelerek çalışmalarını ülkemizde sürdüren kaç yabancı firma vardır? Yabancı ortaklıkla kurulan şirket sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Suriye'den gelerek ülkemizde Sanayi ve ticaret odalarına kayıt yaptıran ve faaliyette bulunan firma sayısı kaçtır? Ülkemizde Suriyeli ortaklık ile kurulmuş şirketler var mıdır? Sayısı kaçtır? Hangi illerdedir? Yabancı uyrukluların ülkemizde firma kurmaları halinde yerli firmalara göre uygulamalarda sağlanan avantajlar bulunmakta mıdır? Suriye'den ithalatımız 2016 yılında ne kadardır? İhracatımız ne kadardır? Son beş yılda bu rakamlarda ne kadar değişkenlik meydana gelmiştir” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle yurtdışından gelen çalışmalarını Türkiye’de sürdüren yabancı firma sayısının 52 bin 757 olduğunu bildirdi. 

Bakan Özlü, “Merkezi Sicil Kayıt Sisteminden (MERSİS) alına veriler çerçevesinde; ülkemizde, yabancı ortaklıkla kurulan şirket adedi 41.659 adet olup bunlar içerisinde Suriyelilerle ortaklık şeklinde kurulan şirket sayısı ise 7.439 adettir. Türkiye'de kurmuş oldukları firmalar dolayısıyla yabancı uyruklu kişilere, yerli firmalara uygulanan teşvikler dışında ek bir teşvik uygulaması bulunmamaktadır. 

Diğer taraftan, Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortak hazırlanan Resmi İstatistik Programından elde edilen verilere göre ise; 01.01.2016-31.12.2016 (geçici) tarihleri arasında Suriye'ye 1.322.151.000 ABD Doları tutarında ihracat gerçekleştirilirken, Suriye'den 65.389.000 ABD Doları tutarında ithalat yapılmıştır” şeklinde açıklamada bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bakan yanıtının sorulara kapsamlı değil kısmi yanıt içerdiğini ve verilen rakamlar ötesinde farklı ilişkiler ile yabancıların ülkemizde ekonomik alanda uygulamalarının bulunduğunu ifade ederek yabancı firmaların yanı sıra Suriyelilerin ülkemizde  oluşturduğu firma sayısının geldiği boyutların dikkat çekici olduğunu belirterek ülkeye gelen yabancı yatırımcıların genelde hizmet sektörü ağırlıklı yatırımlara yöneldiğinin gözlemlendiğini ve firmalara sağlanan desteğin bu bağlamda önemli olduğunu vurguladı. Yabancı yatırımcının daha kolay kazanım sağlayacağı riski düşük, geliri yüksek ve avantajlı alanları öne aldığını ve bu anlamda imalat sanayine fazla yoğunlaşmadığının farklı kaynaklarda ifade edildiğinin altını çizen Gürer: "2003 yılında çıkarılan ‘Doğrudan Yabancı Yatırımları Kanunu’ ile yabancı yatırımcı için avantajlı uygulamaların önü açılmış sonrası düzenlemeler ile yabancı yatırımcı teşvik edilmiştir. Büyük, önemli ve gerekli projeler için sağlanan bu ilişkiler, bağlantılar, uygulamalar önemli olabilir ancak ambalajlı  su gibi yerli müteşebbisin yapabileceği işlerde dahi yabancı yatırımcı Pazar'ı önemli ölçüde belirleyen konuma gelmiştir. Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılar ile aynı hak ve olanaklardan yararlanmaktadır. Yabancı yatırımcının İşin külfeti tarafında değil karlılığı oranında işin içinde yer alması geleceğe yönelik sorunlar üretebilir. Belli alanlarda yerli yatırımcı korunmalıdır" dedi.

Editör: TE Bilişim