CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, Niğde’de yapılan ve tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzatan kaya oyma depolarının sayıca artırılması yönünde bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

TARIMSAL ÜRÜNLERİN RAF ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde Niğde merkeze bağlı Aktay kasabası yakınlarında İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılan kaya oyma depolarının tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzattığına değindi.

EKİMDEN MAYISA KADAR…

Doğal iklimlendirmeli kaya oyma depoların yemeklik patateslerin depolanmasında büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, ekim ayının başında kaya oyma depolara yerleştirilen ürünlerin bir sonraki yılın mayıs ayına kadar muhafaza edilebildiğini ve tazeliğini koruduğunu anlattı.

EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAR

Kaya oyma depoların rekolte kaybını da büyük ölçüde azaltabileceğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, kaya oyma depolarının yapıldığı Aktaş mevkiinde, Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen limon ürünü için de depolama alanları oluşturulmasının ekonomimize katkı sağlayacağını kaydetti.

BAŞKA KAYA OYMA DEPOLARI YAPILACAK MI?

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “Bölgemizde, fizibilite çalışmaları yapılarak başka kaya oyma depoları yapımının sağlanması ve bu depoların sayıca artırılması için destek verilmesi düşünülmekte midir?” şeklindeki soruya yanıt istedi. Niğde ilinin lisanslı depoculuk sistemi dışında bırakılan iller arasında olduğuna dikkat çeken Gürer, “Ürünün üretimi kadar, depolanması ve uzun süre korunarak ürün açığının oluşmaması sağlanmalıdır. Modern koruma yöntemlerinin geliştirilmesi, üreticiyi aracılara karşı da koruyacaktır” diye konuştu.

PATATESTE ARACI KAZANIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Patates 20 yıldır sürekli olarak konuşulan bir ürün olmuştur. Çünkü yoksulun da varlıklının da sofrasında bulunan ürünler arasındadır. Ülkemizde 71 ilde pazarlama amacıyla da yetiştirilmektedir.2000 yılında 6 milyon ton üretim varken son hasat döneminde 4 milyon 800 bin tona düştü. Maalesef patates üreticisi her yıl maliyetini karşılayacak bir gelir elde edemiyor. Bir yıl kazanç elde ettiyse, üç dört yıl maliyetine üretim yapıyor. Aracılar bu işten kazançlı çıkıyor. Vatandaş ise ürünü yüksek fiyata alıyor. Sorunun çözümü için eski düzen depolamadan vazgeçip ürünü uzun süre koruyacak depolama yöntemleri geliştirilmelidir. Bu yolla ürünün değer bulması sağlanacak ve fiyatın ani artışları önlenecektir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim