Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve  KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer patates ürününde sorunun gereken hassasiyetle ele alınmaması halinde çiftçi için önemli yıkım olacağını söyledi.

Patates üreticisi çiftçilerle görüşmelerde bulunan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yalnız Niğde İlinde TUİK verilerine göre 227.466 dekarda patates üretimi yapıldığına dikkat çekerek ülke genelinde beş milyon ton yetişen patates ile önemli bir tarım ürünü olduğuna vurgu yaptı. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Ülke Genelinde patates üreticisi mağdur durumdadır Niğde ülkemizde ilk sırada patates üreten il durumundadır, Konya ve Afyon Niğde takip etmektedir. Nevşehir ile Niğde bölgesi patates üretiminin merkezi konumundadır. 2015 yılında 200 bin ton patates değer bulmadığı için hayvan yemi olmuş çöpe dökülmüştür. Bu milli servettir. Nişastası ekmeğe katılması olası olduğu gibi yurt dışı satımı ile de değer bulması olasıdır. Niğde Nevşehir illerinin ürünlerini işleyecek bir entegre tesis için de bölgede yatırım yapacak firmalara özel destek sağlanmalıdır. Büyükşehir belediyelerinin patatesi üreticiden doğrudan alıp tüketiciye ulaştırması, ihtiyaç sahiplerine dağıtması olasıdır. Yaz döneminde üretici ürününü satmakta zorlanmış, maliyet altında satmak zorunda kalmıştır. Tarlada ürünün durumunu yerinde gördüm. Patatesi boyutuna göre tüccar seçip alıyor, seçtiği ürüne 10-15 krş fiyat veriyor. Çoğu ürün tarlada. Yaz patatesinin hasatı bir aya kadar başlayacak. Patates için sinyal vermektedir” dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer geçen yıl patates üreticisinin ürettiği ürünü değerine dahi satamaması ile oluşan mağduriyetin bu yıl da sürmesi durumunda köylerin göç vereceğini ve ekim yapamaz duruma gelineceğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Patates ile ilgili AKP Hükümetinin gereken hassasiyeti gösterdiği söylenemez, Tarım Bakanı bu bağlamda çiftçinin durumunu yerinde görüp acil önlem almalıdır. Çiftçi, ürün için girdilerde artış ile de mağdurdur. Sulama suyu elektrik ile elde ediliyor. Bu durumda önemli ölçüde elektrik parası ödeniyor. Ödemelerde geçmişteki ürün sonrası ödeme değiştirildi. Sulama suyu önemli bir sorun. Mazot, gübre, tohum diğer girdiler artarken ürünün değeri düşüyor. Yurt dışı satışı için acil çalışma şart. 60 dolar yurt dışı için teşvik sorununu çözer. Mecliste patates için meclis araştırması istedim. AKP oyları ile reddedildi. Patates için meclis araştırması en azından gerçeğin saptanması adına önemli. Resmi verilerde yalnız Niğde ilinde 700 bin tona yakın patates üretimi görülüyor ancak kayıt dışı ile bu rakam 1 milyon tonu aşıyor. Öyle olunca rakamlar değişken. Bu anlamda dahi  patates üretimi düzenli bir  saptamadan mahrum. Binlerce insanın patatese bağlı yaşamı var. Bir an önce üreticinin sorun yaşamayacağı önlemler alınsın”.
 

 
 
Editör: TE Bilişim