CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında, üreticilere uygulanan yöntemin şeker pancarının gelecek yıl ekimini etkiyecek düzeyde eziyete döndüğünü söyledi. 

Ürünün fabrikaya teslim edilmesindeki randevulu sistemden, fire oranının artırılmasına ve kota cezasına kadar pek çok konuda sorun yaşayan üreticilerin pancar ekmeye tövbe eder hale getirildiğini berten Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiye  bu yıl adeta işkence yapılır gibi davranıldı” dedi.  
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamada bulundu.

ÖNCE İŞÇİLER, ŞİMDİ DE ÇİFTÇİLER MAĞDUR EDİLİYOR 
Özelleştirmenin hemen ardından nitelikli elemanların ya emekliliğe zorlandığını ya da başka kurumlara aktırıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, pancar alım döneminde ise üreticilere sorun çıkarılmaya başlandığını vurguladı. 

RANDEVULU SİSTEM MAĞDURİYETİ 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında randevulu sisteme geçildiğini anımsatarak, bu sistemde pancar alım işlemlerinin yavaş ilerlediğini, üreticilerin kamyon ve traktörlere yükledikleri ürünleriyle fabrika önlerinde günlerce sıra beklediğini ifade etti. Randevulu sistem nedeniyle binlerce ton pancarın tarlada kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, kış ortasında çiftçilerin perişan edildiğini kaydetti. 

FİRE ORANLARI NEDEN ARTIRILDI 
Bazı şeker fabrikalarında yüzde 7 olan fire oranlarının yüzde 12’ye çıkarıldığı yönünde şikayetler aldıklarını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Pancarı teslim alırken fireyi yüksek tutan işletmeci, firenin yüksek yazılması nedeniyle kotayı dolduramayan çiftçiye kota cezası uygulamaya başladı. Bu uygulama çiftçiye pancar ekimi için tövbe ettirme anlamına geliyor” diye konuştu. 

ÇİFTÇİYE ÇİFTE CEZA!
Randevulu sisteme geçildikten sonra söküm yapılamayan tarlalarda yeni sezon ürünü de ekilemediğini anlatan Ömer Fethi  Gürer, “Üretici tarladan pancarı zamanında kaldıramadığı için buğday ekimi de yapamadı. Çiftçi çift taraflı zarara uğratıldı” dedi. 

ÜRETİCİ 900 LİRAYA SATTIĞI BUĞDAYI, TOHUMLUK OLARAK 2 BİN 500 LİRAYA ALIYOR 
Ömer Fethi Gürer, “Buğday ekimi yapmak isteyen çiftçi de mağdur durumda. Çiftçinin tüccara 900 liraya sattığı buğdayın, ofislerde tohumluk olarak üreticiye 2 bin 500 liraya satıldığı yönünde şikayetler de geliyor. Gübre ve tohumluk fiyatlarındaki aşırı artış çiftçiyi tamamen içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Mazot ve diğer girdi fiyatlarının da artması karşısında üreticiler kara kara düşünmeye başladı” dedi.  

KOTA CEZALARI İPTAL EDİLMELİ 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiyi sıkıntıya sokan randevulu sistemin esnetilmesi, fire oranının düşürülmesi ve kota cezalarının da iptal edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde biz bunları zaten öngörmüştük. Bu sorunların yaşanabileceğini ifade etmiştik. Tüm uyarılarımıza rağmen fabrikalar özelleştirildi. Özel sektör pancar üreticisinin gözünün yaşına bakmıyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi bu ülkenin çiftçisini bitirme, tarımı yok etme, yurttaşları nişasta bazlı şekere, ithal şekere mahkum etme projesidir…”dedi.

 
 
Editör: TE Bilişim