CHP Milletvekili Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Varank’a, Niğde’de 200 fabrika kuracağı açıklanan Çinlilerin henüz gelmediğini hatırlattı. Gürer, “2012 yılından bu yana Niğdelilerin gündemini meşgul eden Çinliler ne zaman gelecek?” diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak Niğde’nin sorunlarını gündeme getirdi. Dericiler ve Bakan Mustafa Varank’a Ayakkabıcılar Sitesi Projesi ve Ecemiş Suyu’nun Niğde’ye getirilmesi Projesinin akıbetini soran Gürer, 2015 yılından bu yana konuşulan Bor Enerji ihtisas Bölgesi projesine ne zaman başlanacağının da açıklamasını istedi. Gürer ayrıca 2012 yılından bu yana Niğde’de 200 fabrika kuracağı konuşulan Çinlilerin ise halen gelmediğini hatırlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katıldı. Gürer, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın 2019 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü toplantıda, Bakan Mustafa Varank’a çeşitli sorular yöneltti.

DERİCİLER VE AYAKKABICILAR SANAYİ SİTESİ PROJESİ NE AŞAMADA?
Bakanlığın 2017 yılı Yatırım Programı'nda 24 iş yeri altyapı karakteristiği ve 5 bin lira ödenekle yer alan Niğde-Bor Ayder Dericiler ve Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi Projesi mimari proje çalışmalarının sürdürüldüğü yönünde bir yanıt aldıklarını hatırlatan Gürer, “ Şu anda bu proje hangi aşamadadır? Bununla ilgili çalışma devam etmekte midir, yoksa vaz mı geçilmiştir? Ayrıca Niğde ilinde dericilere sağlanan destek, katkı var mıdır? Bilebildiğim kadarıyla dericiler şu anda deriyi yurt dışından getirmek durumunda kalıyorlar. Bunların yurt dışına satışına yönelik destek verilmekte midir?” diye sordu.

KOP’UN PROJELERİ NEDEN GERÇEKLEŞMİYOR?
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Konya Ovası Projesi (KOP) ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Niğde’ni de KOP’a dahil olduğunu anımsatan Gürer, KOP’la ilgili olarak Sayıştay raporlarına yansıyan verilere dikkat çekti. Gürer, “Sayıştay KOP bölgesiyle eylem planında bulunan projelerin planlandığı şekilde gerçekleşmediğini, daha gerçekçi ve uygulanabilir projelere yönlenilmesini, uygulayıcı kuruluşlarla sağlıklı koordinasyon sağlanmasını ve gerekli tedbirlerin idarece alınmasını raporda yer vermiştir. KOP kuruluş amacına uygun faaliyetlerin olması bölgenin gelişmesi adına önemlidir. KOP eylem planında yer aldığı hâlde hiç başlamamış ya da süresinde bitirilmemiş projelerle anılır duruma gelmesi düşündürücüdür” dedi.

ALADAĞLARDAN AKDENİZ’E AKAN SULAR NE ZAMAN NİĞDE’YE GELECEK?
Niğde ve çevresinde bulama suyu sorununun ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Gürer, “Aladağlar'dan Akdeniz'e akan suların değer bulacağı söylense de bundan da vazgeçildiği görülmektedir. Yer altı sularının çekilmesiyle oluşan obruklar köyleri dahi bir gece çöküntüye alacak hâle gelmeden önlemleri alınmalıdır. Kalkınma ajansları bölgeler için amaçlanan hedeflerle yönetilmesi şarttır. Gereken çatı denetim ve desteği sağlanmalıdır” diye konuştu.

ENERJİ İHTİYAS BÖLGESİ İÇİN 2019’DA BİR UMUT VAR MI?
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 yıldır gündemde olmasına rağmen halen bir çivi dahi çakılmayan Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin akıbetinin de açıklanmasını istedi. Gürer, “ 2015 yılından beri sürekli söyleniyor, hep olacağı ifade ediliyor. 2019 yılında bu konuda bir umut var mı? Çünkü Karaman bitti, Niğde hâlâ konuşuluyor” ifadelerini kullandı.

NİĞDELİLER, 6 YILDIR ÇİNLİLERİ BEKLİYOR
Gürer,  2012 yılında başlayıp 2015 yılında biteceği söylenen ve Çinlilerin Niğde’de 200 fabrika kuracağı yönündeki açıklamalara da değinen Gürer, “Niğde'de dev Çin yatırımı 200 fabrikanın geleceği ifade edilse de böyle bir şey gerçekleşmedi. Ama 2016'da Bakanlık tekrar bu konuda bir çalışmanın başladığını ifade etti. 400 hektarın OSB alanına verildiği belirtildi. Şu ana kadar bu konuda yapılan çalışma yok. 2018 bitiyor, hâlâ Çinliler bu Niğde'ye ne zaman gelecekler?” diye sordu.
 

 
Editör: TE Bilişim