CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Dikilitaş ve Darboğaz göletlerinin su sızdırma sorununu, TBMM gündemine taşıdığı Genel Kurul konuşmasında, çiftçilerin borçlarından dolayı kapalı olan su kuyularının af kapsamına alınıp alınmayacağını da sordu.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak, Niğde merkeze bağlı Dikitilitaş ve Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz göletlerinin su sızdırma sorunun dikkat çekti.

DİKİLİTAŞ GÖLETİ TAM RANDIMANLI OLARAK NE ZAMAN ÇALIŞACAK?
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hükümet adına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun soruları yanıtladığı TBMM Genel Kurulu’nda, “Dikilitaş kasabasının 6 kilometre güneybatısı Aşmalı, İçmeli, Yarhisar köyleri arasında yer alan gölet su sızdırmaktadır. Niğde ilinde yüzde 74 sızıntısı olan gölet tam randımanlı ne zaman çalıştırılacaktır?” diye sordu.

DARBOĞAZ, EMİRLER VE KILAN’DA KİRAZ ÜRETİCİLERİ KAYGILI
Darboğaz, Emirler, Kılan bölgesinde de kirazla geçimini sağlayan halkımızın, bu bölgedeki göletlerin kapalı sistem olmamasının yanında, Darboğaz Göleti'nin su sızdırması nedeniyle su toplanmamasından dolayı kaygı içinde olduklarını anlatan Ömer Fethi Gürer, “ Devlet Su İşleri buraya gitmiş ama çalışma yapılmıyor Darboğaz Göleti'nde. Bununla ilgili çalışma ne zaman yapılacaktır?” dedi.

SU KUYUSU BORÇLARINA AF TALEBİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borçlarından dolayı su kuyuları kapalı olan çiftçilerin sorunlarına da dikkat çekerek,  “Dikilitaş köyünde 6 kuyu ve bunun yanında Çavdarlı köyünde de birden fazla kuyu borçlarından dolayı kapalıdır. Acaba su borçlarından dolayı kapalı olan kuyular için bir af getirmeyi düşünüyor musunuz? Yani bunların borçlarının sıfırlanarak bu kuyuların çalışır hâle getirilmesini düşünüyor musunuz?” şeklinde soru yöneltti.

GEDELLİ-KARANLIKDERE-HİMMETLİ-ÇINARLI-ÇANAKÇI-KOÇAK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Genel Kurulda yaptığı konuşmada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na –“Sayın Bakan  Gedelle Köyü muhtarımız diyor ki: "Gedelli Göleti'nin durumu, projesi bitti ama ihale ve istimlak ne zaman?" diye soruyor. Çanakçı, Çınarlı, Karanlıkdere'de, Himmetli köy muhtarları aradı "Bizim gölet ne olacak?" diyor. Sayın Bakan, ayrıca Koçak Köyü'nün taşınmasıyla ilgili sözünüz vardı, iki yıl geçti, yazılı soruya yanıt vermiştiniz. Koçak Köyü'nün taşınması ne zaman olacak?” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Gürer’in sorularına şu cevabı verdi; “Soru soran değerli vekillerime çok teşekkür ediyorum. Tabii, bunları mutlaka dikkate alacağız. Ayrıca, Niğde ilinde su sızdıran Darboğaz Göleti'ndeki konuları ele alacağım. Sulama suyu Borçlardan dolayı… Biliyorsunuz, yeni bir yapılanma var kanunda var zaten, inşallah, çiftçilerin borçlarını yapılandırıyoruz. Hatta sayın vekilim, biliyorsunuz, bundan sonra çiftçilerin baraj, gölet, sulama şebekesinden intikal edecek olan borçları da artık dikkate alınmayacak yani amortismana tabi olmayacak. Bu da gerçekten, çiftçilerin üzerinden büyük bir yükün kalkması demek yani devlet yapacak.” Göletler için ise bir açıklamada bulunmadı.


 
Editör: TE Bilişim