CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde ÇKS’ye kayıtlı kadın çiftçi sayısının 280 bin 749 olduğunu açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda kadının önemine vurgu yaparak “Kırsala dönen ve çiftçilik yapan kadının SGK primi devlet karşılasın, kadın  çiftçilere bedelsiz tohum desteği sağlansın” önerisinde bulundu. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “Bakanlığınızın, 2020 ve 2021 yılı için kırsalda yaşam kalitesini artırmak, kırsalı; korunan, yaşanan ve üreten alanlar haline getirmeye yönelik çevresel teşvikler uyguladığı çalışma ve destekler nelerdir?

 Kadın çiftçilere yönelik verilen destekler nelerdir? 

2020 yılı itibari ile kadın çiftçi sayımız kaçtır? Bölgeler için sağlanan desteklerden yararlanan kadın çiftçi sayımız kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının (KKYDP) 2006 yılından bu yana devam ettiğini belirtti. 

TARIM BAKANLIĞININ PROJELERİ 

Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi IPARD programı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları destekleme ödemesi, organik ve organomineral gübre kullanımının desteklenmesi, Kadın Girişimci Projesi, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ve Küçük Aile işletmesi Desteği gibi projelerden bahseden Bakan Pakdemirli, “Kadın çiftçiler de dahil olmak üzere IPARD Programı uygunluk koşullarım sağlayan tüm yatırımcılara, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara %40-%70 arasında hibe verilmektedir” dedi. 

 

NİĞDE IPARD MAĞDURU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan, IPARD programından söz ediyor, 42 ilde uygulanan IPARD Programında Niğde yok, Niğde ili patates üretiminde birinci, lahanada ikinci, çavdar üretiminde birinci, elmada üçüncü, fasulyede ilk beşte ve kiraz üretiminde de önemli bir yere sahip, buna rağmen Niğde Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi IPARD’da yer almaması, iktidarın tarıma nasıl baktığının ilginç bir göstergesidir” diye konuştu.

 

TARIMDA KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK 

2021 yılında ülke genelinde atıl, boş bırakılan ve nadas alanlarında gerek bitkisel üretimin artırılması gerekse kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilişlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik 81 İl Tarım Orman Müdürlüğünden gelen proje teklifleri değerlendirilmesinde kadın çiftçilerin yer aldığı projelere öncelik verildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, “Hazine arazilerinin kiralanması veya örnek ekilişler için üreticilerimize tahsisi aşamasında başvuruda bulunan üreticilerimiz arasında yapılan değerlendirme kriterlerinde gençlere ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmıştır” dedi. Gürer, bu ayrımcılığın kaç kadın ve gence yansıdığının da açıklanması gerektiğini ifade etti. 

 

“PROJELER  GELİŞTİRİLMELİ “

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tarımsal alanlarda yapıldığı ileri sürülen destekleme ve hibe projelerinin, ülkemizde bitme noktasına gelen tarımı kurtarabilecek nitelik ve büyüklükte olmadığını belirtti. 

 GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR 

Farklı isimlerde onlarca projeden bahsedildiğini, ancak projelerle yapılan desteklemelerin üreticilere yansımasının sınırlı olduğunu kaydeden  Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı şayet, bitme noktasına gelen tarımı kurtarma düşüncesinde ise öncelikle girdi maliyetlerini azaltılmasına yönelik projeleri hayata geçirmelidir” dedi.

TARIMDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR 

CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde AKP iktidarları döneminde tarımın sorunlu hale geldiğini belirterek, kadınları ve gençleri yeniden tarıma döndürecek projelerin hayata geçirilmemesi durumunda, ülkemizin tarımda daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtti. 

KADIN ÇİFTÇİYE SGK PRİMİ DESTEĞİ VE BEDELSİZ TOHUM DESTEĞİ SAĞLANMALI 

Köyden kente göçlerin arttığını, bu nedenle de küçük aile tipi işletmelerin yok olma aşamasına geldiğini belirten Ömer Fethi  Gürer, “Köyde yaşayan ya da köyüne dönen kadının çiftçilik yapması durumunda SGK primi devlet tarafından karşılanmalı ve kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yaparak, tohum desteği sağlanmalı ve ekeceği tohumlar bedelsiz verilmelidir” diye konuştu. 

KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLER DESTEKLENMEZSE SORUN DAHA DA BÜYÜR

Köylerde yaş ortalamasının 55 olduğunu, okulların kapandığını ve köyden kente göçün sürekli artığını anlatan Gürer, bu durumun  çok yönlü olarak ülkemiz için ciddi sorunlar doğurabileceğine dikkat çekti.  Ömer Fethi Gürer, “Köyler boşaldığı için tarım bitme noktasına geliyor. Şehirlerde nüfus yoğunluğu arttığı için buralarda işsizlik sorunu büyüyor. Ancak kadın ve genç çiftçiler SGK primi ve tohum desteği konusunda desteklenirse, yeniden köyüne dönecek olan kadın ve gençler yaşanabilecek büyük sorunu da önlemiş olacaklardır” ifadelerini kullandı. 

Kurbanda koyun 15 bin TL’yi bulur Kurbanda koyun 15 bin TL’yi bulur

Editör: TE Bilişim