CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her seçim dönemi öncesinde başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarına alınan geçici işçilere kadro verilmemesini eleştirdi. Gürer, “Geçici işçi değil kadrolu işçi alınmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplum yararına programı (TYP) kapsamında, İŞKUR aracılığıyla her seçim dönemi öncesinde belediyelere alınan, bir süre çalıştırıldıktan sonra işten çıkarılan geçici işçilerin beklentilerini ve sorunları, TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırması ile Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer, Meclis Araştırma önergesinde, Belediyelere seçim öncesi kampanya işçisi olarak, İŞ-KUR “Toplum Yararına Proje” kapsamında işçi alımı yapıldığını belirterek, “Bu işçilerin sorunları, kadro verilmeme sebepleri ve yanlış uygulamadan kaynaklanan sorunlarının incelenmesi gerekir” dedi. 

2006 yılında çıkan torba yasa ile yıl içinde 6 ay çalışma ibaresi konularak bir kısım geçici işçiye kadro verildiğini anımsatan  Ömer Fethi Gürer,  “04.04.2007 yılında yasalaşan bu kanun tarihine kadar geçici işçi çalışma süresi 11 ay 29 gün idi, aynı zamanda 2006 yılında 6 ay çalışamayan 17.000 geçici işçi kadro alamadı, aynı zamanda 11 ay 29 gün çalışma süresi 5 ay 29 güne indirildi. Zaten geçici işçi yılın 12 ayı  çalışıyordu, kadro aldatmacasıyla 17. 000 mağdur yaratıldı. 2019 yılı itibari ile bu sayı 26.000’e ulaştı” diye konuştu. 

GEÇİCİ İŞÇİNİN MEKTUBU..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesine, bir geçici işçiden aldığı mektupta yer alan ifadeleri de yer verdi:  Gürer, “Bir geçici işçinin mektubu aynen şöyle: “Bizler her kurumda tecrübeli, kalifiye elemanlarız, 2006 yılından bu yana mağduriyetimizin giderileceğini beklerken, 04.04.2018 yılında çıkan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile geçici işçi çalışma süresi kurumların talebi ve Maliye Bakanlığının onayı ile 9 ay 29 güne çıkarılmıştır. Burada önemli olan, Cumhurbaşkanımızın açıklamasında “bütün geçici işçiler on ay çalışacak” dediği halde, belediye ve il özel idaresi geçici isçileri 9 ay 29 gün çalışma süresi dışında tutuldu ve kalan iki ay içinde ileriki zamanlarda gerekeni yapacağız denildi.

Buna rağmen belediye ve il özel idaresinde çalışan 10 bin isçi neden insan olarak görülmedi?”

Gürer, “Önceden taşeron sistem vardı, ikinci altı ay çalışma kısmını belediye ve il özel idaresi geçici isçileri burada çalıştırırdı. Ücret düşse de ikinci altı ay işsiz kalmıyorlardı, girdi çıktı yapılıyordu.

Bu düzenlemeyle taşeron kalktığı için ikinci 6 ay işsiz kaldılar. Yani kadroyu 9 ay 29 gün uzatmayı bırakın eski düzeni de arar oldular. 

İşsizlik ödeneği kesildiği halde işsizlik parası alamayan bu işçiler yılda 6 ay yatan pirimle emeklilik bekliyor. Çoğu 40 yaş üstü bu insanlara 6 aylığına dışarıda kimse işte vermiyor.

İşin dikkat çeken yanı, belediye ve il özel idarelerinde iş, öncelikli ve sürekli. Buradaki geçici isçiler tecrübeli, kalifiye eleman, operatör, şoför, marangoz, boyacı, tamirci vs. İkinci altı ay çalışma suresine şirketler üzerinden veya doğrudan temin yoluyla isçi alınıp yerlerini dolduruyorlar…” dedi.

İŞÇİLERİN HAKKI VERİLMELİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediyelerde, “Geçici İşçi” adı altında yıllardır çalıştırılan bu işçilerin sorunları, kadro verilmeme sebepleri ve yanlış uygulamadan kaynaklanan sorunların incelenmesi için açılacak Meclis Araştırma Önergesinin mağduriyetlerin giderilmesi açısından önemli olduğunu da ifade etti. 

İşçilerin,  özellikle kamuda birden çok tanımla çalıştırıldığını ifade eden Gürer, “Kadrolu, geçici, kampanyalı, sözleşmeli, taşeron, mevsimlik   gibi  tanımlarla işçiler çalıştırılıyor. Kıdemsiz, ihbarsız, esnek, güvencesiz çalışma ve çalıştırma  koşulları kamuda kalkmalı ve eşit işe eşit ücret ve kadro verilmelidir” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim