CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftlik, Altunhisar ve Bor ilçelerini ziyaret etti. Esnaf ve çiftçilerle bir araya gelen Gürer, vatandaşların sorun ve talepleriniz dinledi.

Ticari alanlardaki faaliyetlerin gıda ürünleri dışında neredeyse durma noktasına geldiği, çok sayıda esnafın kepek kapatmak zorunda kaldığını belirten Gürer, çiftçilerin ise maliyet artışları ve yüksek enflasyon nedeniyle üretim yapamadıklarını, bunun sonucu olarak da tarım alanlarının hızla azaldığını vurguladı.

İktidara uyarıda bulunan CHP Milletvekili Gürer, suni gündemlerin bir kenara bırakılarak, hızla yükselen yoksulluğa, işsizliğe ve halkın gerçek sorunlarına eğilinmesi gerektiğini ifade etti.

GÜRER’İN KÖY VE KASABA ZİYARETLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilçe, belde ve köy ziyaretlerini sürdürüyor. Pandemi sürecinde yaşanan sorunları yerinde görmek üzere Niğde’nin Çiftlik, Altunhisar ve Bor ilçelerini ziyaret eden CHP Milletvekili Gürer, parti yöneticileriyle birlikte ilçe merkezleri ve ilçelere bağlı köy ve beldelerde incelemelerde bulundu. İlçe merkezlerinde esnafın, köy ve kasabalarda ise çiftçilerin sorunlarını dinleyen Gürer, hem esnaf kesiminin hem de üreticilerin büyük sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekti.

ESNAF PERİŞAN…

Gürer, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, korona virüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren ve kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yeniden işyerlerin açan esnafın durumunun perişan olduğunu belirtti.

TİCARİ YAŞAM DURMA NOKTASINDA

Sağlanan desteklemelerin mağduriyetleri ortadan kaldırmadığını ifade eden Gürer, “Ziyaretlerimiz esnasında, esnaf ve vatandaşlarımıza bir dokunduk, bin ah işittik. Sağlanan destekler mağduriyetleri ortadan kaldırmamış. Ticari yaşam gıda ürünleri haricinde neredeyse durmuş vaziyetti. 65 yaş ve üstü vatandaşlar için halen devam eden sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle özellikle çay ocakları ve kahvehaneler müşterisiz kalmış, lokantaların işleri geçmişe oranla çok daralmış” dedi.

GEÇİM SIKINTISI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

Toplumun tüm kesimlerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Geçim sıkıntısı almış başını gidiyor. Aç olduğunu söyleyenler var. Sosyal yardımlardan faydalanamadıklarını söyleyenler var. İşsizlik zirve yapmış. ‘Yandık’ diye konuşanlar ise sorunların artacağından ve gelecekten endişe duyuyorlar” diye konuştu.

İKTİDARA UYARI: SUNİ GÜNDEMLERİ BIRAKIP, HALKIN GÜNDEMİNE BAKIN…

İktidara uyarılarda da bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın suni gündemleri bırakıp, halkın gerçek sorunlarına eğilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçek sorunlar görülmesin diye sürekli suni gündemler ürettiğine vurgu yaparak, “Ancak gerçek sorunlar net bir şekilde ortada duruyor. Artık yurttaş sorunları görüyor ve yaşıyor. Ülkenin esas gündeme yoksulluk, işsizlik ve kapanan işyerleridir” şeklinde konuştu.

TARIMDA SORUNLAR ARTIYOR

Tarım sektöründeki sorunlara da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemiz için çok önemli olan tarım sektöründe yaşanan sorunları yazılı soru önergeleriyle ilgili Bakanlıklara iletiyorum” dedi. Tarım Bakanına sorduğu sorularda özellikle tarım dışı kalan ve işlenmeyen tarım arazileri durumuna dikkat çektiğini ifade eden Gürer, Üreticinin ithal ürünler yanında artan girdi fiyatları ile önemli sorunlar yaşadığı vurguladı.

TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ, GÜRER’İN SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıtlara değindi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, boş ve atıl bırakılan alanların tarıma kazandırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında 350 bin dekar alanda ilave ek yazlık ekim gerçekleştirildiğini açıkladığını söyledi.

Bakanın yanıtını değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle ülke genelinde 3.5 milyon hektar tarım arazinin tarım dışı kaldığını belirterek, öncelikle tarımda girdi maliyetleri düşürülerek, ekimden vazgeçilen bu 3.5 milyon hektar alanın yeniden tarıma kazandırılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Korona virüs nedeniyle bu yıl ekim yapılan tarım arazisi ne kadar olup bu araziler hangi illerdedir? 21 ilde kaç çiftçiye ne kadar tohum dağıtımı yapılmış olup, kişi başı verilen tohum miktarı ve çeşidi nedir? Bu iller ve çiftçiler nasıl belirlenmiştir?” şeklindeki sorular yönelttiğini belirtti.

Gürer, Bakan Pakdemirli’nin Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı ilave yazlık ekilişler kapsamında, stratejik ve arz açığı olan ürünlerin ekilişlerinin planlandığını, tarım takvimlerinin uygunluğu doğrultusunda illerin atıl ve boş alanlarının değerlendirilmesi kriterlerinin esas alındığını söylediğini belirtti.

Bakan Pakdemirli’nin Üretici tarafından ekiliş programı yapılan, ekilecek alanlar değil, boş ve atıl bırakılacak alanların programa dâhil edildiğini kaydettiğini ve proje kapsamında toplamda 350 bin dekar alanda ilave ek yazlık ekim gerçekleştirildiğini açıkladığını söyledi.

Bakan Pakdemirli’nin “21 İlimize Buğday, Arpa, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Mercimek, Mısır ve Çeltik çeşitlerinden 6.100 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Güz ekilişleri kapsamında yine aynı kriterler baz alınarak yeni ürünlerin eklenmesi ve 81 İlimizi kapsayacak şekilde proje çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca tüm illerimizde sertifikalı tohum desteklerine devam edilmektedir” açıklamasında bulunduğunu belirten Gürer, 21 ilde sınırlı sayıda tohum dağıtıldığını ve bu bağlamda yetersizlikler bulunduğunu kayıt edip farklı bölgelerde yaşanan afetler nedeni ile çiftçilere ikinci ekim için ücretsiz tohum verilmelidir” dedi.

GÜRER: “ÖNCE KAYBETTİKLERİMİZİ KURTARMALIYIZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ilçelerde yaptığı ziyaretlerde AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle 3.5 milyon hektar tarım arazinin ekim dışı kaldığını ifade ederek, tarımda doğru planlama olmadığı gibi kutsala sağlanan desteklerinde yetersiz olduğunu vurguladı.

Maliyet artışları, art arta gelen zamlar ve yüksel enflasyona bağlı olarak üreticiler ekim yapmaktan hızla uzaklaştığına vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili, Gürer “Tarım Bakanlığı öncelikle çiftçi sorunlarını uzun vadeli ve planlı bir şekilde devam edecek konuma taşımalıdır. Her Bakan değişen uygulamalar ile sorunlar artmaktadır. atıl kalan 3.5 milyon hektar arazinin yeniden tarımla buluşmasını sağlamalıdır. Neden 20 yılda bu kadar tarım alanı yitirdik. Bunu sorgulamalıyız. Bu kapsamda, üretici desteklenmeli, tarım ürünlerinde maliyet artışının önüne geçecek uygulamaları hayata geçirmelidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim