Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sık sık telefon ve ve mesajla kendisine ulaşan emeklilerin yaşadıkları sorunlara duyarsız kalan AKP iktidarını eleştirdi. Gürer, TBMM’de yaptığı konuşma ve düzenlediği basın toplantısında, emeklilerin yaşadığı mağduriyeti kapsamlı biçimde dile getirdi. Gürer, “37 ülkede yapılan araştırmada, ülkemiz ne yazık ki emeklilere ödedikleri maaşla 35'inci sırada yer alıyor. Bir ülkenin büyüklüğü, ekonomisinin büyüklüğü, emeklisine ödediği maaşla ölçülür” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılı öncesinde emeklilerle ilgili bir takım düzenlemeler yapıldığını ancak 2000 yılı sonrasında emekli olanlar için bu düzenlemenin yapılmadığını belirtti. Gürer, “2008 yılında çıkarılan Aylık Bağlama Oranı ile emekli maaşlarının hesaplamasında, emekli aleyhine bir durum oluştu. Bunun sonucunda emekli maaşları iyice eridi. Aynı şartlarda emekli olanlar için yani aynı prim ve gün sayısına sahip olanlar için intibak düzenlemesi bir ihtiyaca dönüştü” ifadelerini kullandı.

Artık emeklilerin, pazar dağılma zamanlarında daha uygun fiyatla sebze meyve alabileceklerini düşündükleri için akşam saatlerinde pazara gittiklerini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emekliler kahvelere çıkamıyorlar, çay parası onlara artık yük gelmeye başladı. Parklara gidip dinleniyorlar, oralarda yaşamlarını idame ettirip evlerine dönüyorlar. Emekliler bu ülkede prim ödeyerek devletine katkıda bulunmuş, emek vermiş, bu yoldan kendi birikimlerini halkı için feda etmiş insanlar. Bu insanlara bu durum reva mı? 37 ülkede yapılan araştırmada, ülkemiz ne yazık ki emeklilere ödedikleri maaşla 35'inci sırada yer alıyor. Bir ülkenin büyüklüğü, ekonomisinin büyüklüğü, emeklisine ödediği maaşla ölçülür” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALAN EMEKLİ VAR”

İntibak düzenlemesiyle ilgili getirdiği kanun teklifiyle düşük emekli maaşlarının yükseltilmesini de Meclis huzuruna getirdiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bildiğiniz gibi, aylık bağlama oranlarının dışında şu anda emekliler açlık sınırının altında maaş almaktadır. Hatta ve hatta asgari ücretin de altında maaş alan çok sayıda emekli vardır. 1.000 lirayla ilgili getirilen düzenleme dahi ne yazık ki uygulanmadığı için mağduriyetler artmıştır. Bu bağlamda, emekliler en az asgari ücret düzeyinde emekli maaşı almalıdır. Bunun için de yapılacak düzenlemelere Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğal gaza, elektriğe, çaya, şekere, gelen zamlar karşısında aldığı maaş iyice eriyen emeklilerin ne yazık ki hak ettikleri ücreti alamadıklarını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı, on yedi yıldır emeklilerimize hak ettikleri ücreti vermedi. Geçim şartları zorlaştı. Emekli ücretleri iyileştirilmesi ve intibak düzenlemesi şarttır. Emeklilerin bir nebze olsun rahat bir nefes almalarını sağlamak için komisyonda bekleyen birçok Kanun Teklifim var. Emeklilerle ilgili kira ve yakacak yardımı verilmesi, bayram ikramiyesinin asgari ücret düzeyine çıkarılması, sağlıkta katkı payının emeklilerden alınmaması konulu Kanun Tekliflerim hala komisyonda bekliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim