CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk arasında ‘misket elması’ olarak bilinen ve en çok Niğde’nin Çamardı ilçesinde yetiştirilen Amasya Elmasının, ‘Havza Bazlı Destek’ kapsamına alınması talebini, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’ye yönelttiği yazılı soru önergesinde Amasya elmasının en çok yetiştirildiği bölgenin Niğde olduğunu ve Çamardı ilçesi  bu bağlamda öne çıktığına dikkat çekti. 

 

COĞRAFİ İŞARETLEME YAPILACAK MI?

 

 

Çamardı Amasya Elması için coğrafi işaret ve tescil yapılıp yapılmayacağını sorun CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin Amasya elması için havza bazlı destek talebini de soru önergesinde gündeme getirdi. CHP Milletvekili Gürer, Çamardı Amasya elmasının havza bazlı destek programı kapsamına alınması için bir çalışma yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi. 


YEREL ÜRÜNE SAHİP ÇIKILMALIDIR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ülkemiz önemli elma üretim merkezlerindendir. Elma üretim alanları 1.7 milyon dekarı  aşmıştır. Elma üretim alanı bakımından dünya da 5 sıradayız.

Elma üretimin 2/3’ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde yapılmaktadır.

Niğde, Isparta ve Karaman elma alanı ile öne çıkan illerimizdir. Ülkemizde son 30 yılda elma cinsi önemli ölçüde değişmiş Misket ya da Amasya diye anılan 100 yılı aşkın süredir  ülkemizde yaygın elma türleri yerine artık Starking elma cinsi almıştır. Toplam payı %40 bulmuştur. Dünya üretiminde ilk sıralarda olmamıza karşın verim ve kalite sorunu nedeni ile yeterince  ihracat sağlanamamaktadır. Yurt içinde de fiyat istikrarı yoktur. Ürün  verimine göre üreticide iken  elma fiyatı değişkenlik arz etmektedir. Geçen yılda hasat dönemi elma üretici maliyetine ürün satmış ürün tüccara geçmesi ile fiyat katlamıştır. Niğde’de 30 yılda binlerce elma ağacı Misket ve Amasya gibi yerli türler sökülüp yerine damlama ile bodur elma ağacı dikilmiş ya da elma üretiminden vazgeçilmiştir Buna rağmen Niğde halende Amasya türü ağaç ile ülkemizde ilk sıradadır. Misket elma korunmayı hak eden bir elmadır. Ülkemize özgü bu tür korunmalıdır. Havza bazlı ürün kapsamına alınmalıdır” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim