CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm dünyayı etkisi altına alan salgından en çok etkilenen kesimlerin başında gelen çiftçilerin, böyle bir dönemde elektrik dağıtım şirketleri ve sulama birlikleri tarafından gereken desteğin verilmesini istedi.

Türkiye’nin bazı bölgelerinde, çok sayıda üreticinin tarımsal sulamadan kaynaklanan borçları nedeniyle elektriklerinin kesildiğini ve bu nedenle sulama yapamadıklarını belirten Gürer, böylesine kritik bir dönemde tarlalar susuz bırakılmamalı ”dedi.

ELEKTRİK VE SU BORÇLARI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele sürecinde, çiftçilerin Devlet Su İşleri (DSİ), Sulama Birlikleri ve sulama suyu temin edici bazı teşkilatlara olan sulama suyu borçlarını ve tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarını ödeyemediklerini söyledi.

BORÇLAR HASAT DÖNEMİNDE ERTELENSİN

Ekim ve sulama döneminde elektrikleri kesilen üreticilerin tarlalarına ne ekim yapabildiklerini de ne sulayabildiklerini ifade eden Gürer, salgınla mücadele sürecinin devam ettiği bu günlerde üreticilerin su ve sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının en azından hasat dönemine kadar ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

ERZİNCAN’DA BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ SUSUZ KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Anadolu’nun bazı ilinden bu yönde şikâyetler aldıklarını belirterek, “Niğde'de sulama suyu yer altından elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılmakta olup çiftçinin borcu nedeniyle elektriğinin kesilmesi ekili alanların sulanmasında büyük sorun yaratıyordu. Bu şikâyetlerden biri de Erzincan ilimizden geldi. Daha önce Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarımsal ve ekonomik sorunların belirlenmesi amacıyla oluşturduğu komiteyle birlikte iki kez gittiğim Erzincan ilinden bana ulaştırılan şikâyetler ne yazık ki, o bölgede on binlerce dönüm arazinin susuz kaldığı yönündedir. CHP Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan’ın bu konuda girişimleri de olmuş. Erzincan’da tarım arazilerinin 100 bin dönümü 3 pompa istasyonundan sulanıyor. Bu bölgede çiftçilerin yüzde 83’ü borçlarını düzenli bir şekilde ödüyor. Oradaki elektrik dağıtım şirketine tüm çiftçilerin toplam borcu 1 milyon 500 bin TL civarındadır. Bu borçtan dolayı bugüne kadar çiftçilere su verilmedi. Virüs salgınından dolayı zor durumda olan çiftçiler iyice perişan oldular. İl Başkanımız Aydan Doğan, bugün itibariyle suyun verilmesi durumunda bile suyun ancak 20-25 günde çiftçilere ulaşacağını belirtiyor ve bundan sonra suyun verilmesinin hiçbir anlam ifade etmediğini söylüyor. Dolayısıyla su olmadığı için çiftçiler ektikleri üründen de gelir elde edemeyecek ve bu zorlu süreçte işleri daha da kötüye gidecek” dedi.

VİRÜSE KARŞI ALINAN EKONOMİK TEDBİRLERDE ÇİFTÇİNİN ESAMİSİ OKUNMUYOR

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın virüsle mücadele kapsamında açıkladığı ekonomik tedbirlerin içinde ne yazık ki tarihinin en zor günlerini yaşayan çiftçi kesiminin sorunlarının yeterli çözümüne yönelik önemli sayılacak tedbirler bile yok” diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sorunlar elektrik ile sulama suyu sağlanan birçok yerde yaşanmaktadır. Şu anda Türkiye’nin farklı bölgelerinde çiftçiler benzer sorunları yaşıyor. Burada yapılması gereken, virüsle mücadele sürecinin devam ettiği bugünlerde, çiftçilerin elektrik borçlarının en azından hasat dönemi sonuna kadar ertelenmesidir” diye konuştu.

ÖNERİLERİMİZİ KULAK ARDI ETMESELERDİ, BU SORUNLAR YAŞANMAZDI

CHP Milletvekili Gürer, çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçlarının, hasat dönemlerinde ödenmesine yönelik Kanun Teklifi sunduğunu, konuyu soru önergeleriyle TBMM gündemine getirdiğini de anımsatarak, “Ne yazık ki çiftçilerimizin geleceği için, tarım sektörünün geleceği için hazırladığımız tekliflerimiz sonuçsuz kaldı. Bu önerilerimiz değerlendirilmiş olsaydı, korona virüs salgınıyla mücadele edilen bu dönemde, üreticilerimiz böyle sorunlar yaşamayacaktı” ifadelerini kullandı.

DESTEKLEMELERE BİLE BLOKE KOYDULAR

Gürer, çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik ve su borçları nedeniyle, Mart ayında hesaplarına yatan gübre ve mazot desteklemelerine bloke konulduğu yönünde şikâyetler aldıklarını da belirterek, “Tüm dünya korona virüsle mücadele kapsamında, tarım sektörünü, çiftçiyi, üreticiyi desteklerken, ülkemizde desteklemelere bile bloke konulması, AKP’nin çiftçiye verdiği değerin bir göstergesi olarak nitelendirilebilir. Özel enerji şirketlerinin tahsilatını çiftçi desteklerinden kesilmesi yanlış bir düzenlemelidir, değişmelidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim