Yeni işyeri açacak esnafa en az 2 yıl vergi muafiyeti ya da en az 5 yıl süreyle vergi indirimi verilmesini isteyen Gürer, esnafa sıfır faizli küçük esnaf kredisi verilmesi ve kredi için esnaftan talep edilen şartların esnetilmesi gerektiğini vurguladı. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ekonominin can damarı konumundaki esnaf ve sanatkârların, özellikle son dönemlerde artan sorunlarını, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla, Meclis gündemine getirdi.
PERLİ PERİŞAN…
Ülkemizde 1 milyon 750 bine yakın esnaf ve sanatkârın bulunduğuna dikkat çeken Gürer, ekonomideki kötü gidişattan etkilenen esnaf ve sanatkârların kendi deyimleriyle “perli perişan” olduklarını söyledi.
KREDİ ŞARTLARI ESNETİLMELİ
İktidarın esnafa yönelik kredi uygulamasındaki şartların pek çok esnaf ve sanatkâr için ağır olduğunu anlatan Gürer, “Ekonomik sicili bozuk olan esnafa kredi verilmiyor. Sicili düzgün olsa zaten kendi krediye değil, işine bakar” dedi.
NAKİT SIKINTISI
Çiftçi ve memurun alım gücünün düşmesinin esnafı da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Gürer, işletmelerdeki sorunların başında finansman, nakit para sıkıntısı, piyasadaki durgunluk ve kredi faizlerinin yüksek olmasının geldiğini anlattı.
KREDİ VERİR GİBİ YAPMAYIN, KREDİ VERİN…
Küçük esnafa sıfır faizli kredi verilmesi gerektiğini belirten Gürer, “İktidar esnafa kredi verir gibi yapıyor ama kredi için getirilen şartlar esnafı zorluyor. Pansuman tedbirler yerine kalıcı çözümler bulunmalı” diye konuştu.
VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
Vergi sisteminin sürekli değişmesi, vergi oranının yüksek olması ve vergi uygulamalarındaki adaletsizliklerin esnafın sorunlarını katladığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teşviklerin artırılması ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için daha etkin mücadele verilmesi gerektiğini belirtti.
YENİ ESNAFA 2 YIL VERGİ MUAFİYETİ TALEBİ
Yeni açılan işyerleri için 2 yıl süreyle vergi muafiyeti uygulanması ya da 5 yıl vergi indirimi yapılması gerektiğini anlatan Gürer, kamu bankalarının da yeni işyerleri için düşük faizli kredi vermesinin talep edildiğini söyledi.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI GERİ ALINMALI
SSK ve BAĞ-KUR primlerinde esnafın ödeme güçlüğü yaşadığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Gürer, doğalgaz ve elektrik giderlerindeki artışın bu yıl yüzde 40’ları aşmasının esnafın girdi maliyetlerini artırdığını ifade etti. Gürer, esnafın doğalgaz ve elektriğe gelen zamların geri alınmasını istediğini belirtti.
PRİMLERDE İNDİRİM
CHP Niğde Milletvekili Gürer, esnaf ve sanatkârların çalıştırdıkları işçiler için ödediği sosyal güvenlik prim oranlarında indirime gidilmesi yönünde taleplerinin bulunduğunu, kayıt dışılıkla ilgili kontrol ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini anlattı.
CHP Milletvekili Gürer, düzenlediği basın toplantısında esnaf ve sanatkârların taleplerini şu şekilde sıraladı: “Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından verilen K Belgesinin şoför ve nakliyeci esnaf ve sanatkârlar odası tarafından verilmesi istenmektedir, Deniz ve havayolları taşımacılığında sağlanan ÖTV’siz akaryakıt kullanımının karayollarındaki nakliyeci esnafı içinde uygulanması, aynı bölgede benzer işyerlerindeki sayıların artışının engellenmesi için belirli aralıklarla ihtiyacı göre işyeri açılması, yeni eğitim sistemi ile çırak ve kalfa bulunmasında yaşanan sorunların çözümü, mesleksizlik sorununun aşılması için mesleki eğitim kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılması talep edilmektedir…”
 
Editör: TE Bilişim