CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekmek israfını soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile geçmişte  israfın yüzde 18 oranında önlendiğini ve kapsamında günde 1 milyon 50 bin adet ekmeği çöpe atılmaktan kurtardıklarını açıkladı. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ülkemizde, çoğu Avrupa ülkesinde tüketilen ekmek kadar, ekmek israf ediliyor, bu bağlamda ciddi önlemler alınmalıdır” dedi. 

 

GÜRER, EKMEK İSRAFINI TBMM GÜNDEMİNE GETİRDİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde gıda ve ekmek israfına karşı başlatılan çalışmalar olsa da bu bağlamda istenilen sonucun alınamamasının nedenleri nelerdir?

Bu konuda yeni bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Bir yılda israf olan yemek ve ekmek miktarı ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti. 

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME KAMPANYASI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2013 yılında “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlattıklarını belirtti. 

Bakan Pakdemirli, Kampanya kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör işbirliğiyle 1 yıl içinde yaklaşık 800 adet bilinçlendirme ve israfı önleme etkinliği düzenlendiğini ifade etti. 

YILDA 384 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİTMEKTEN KURTARILDI

Kampanya kapsamında yapılan çalışmaların etkisini ölçmek amacıyla 2013 yılı sonunda yeni bir araştırma yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli, ekmek israfında 2012 yılına göre yüze 18 oranında azalma olduğunu, günde 1 Milyon 50 Bin adet, yılda ise 384 Milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldığını kaydetti.

KAMPANYA 2018’E KADAR DEVAM ETTİ 

Pakdemirli, “2018 yılına kadar çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde çok sayıda faaliyet düzenlenmiştir” dedi.

GÜRER: “4 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre ekmek israfını önleme kampanyası kapsamında yüzde 18 oranında azalma olmuş, bunun rakamsal karşılığı da günde 1 milyondan fazla ekmek israf edilmekten kurtarılmış. Yüzde 18’i 1 milyondan fazla olan ekmek israfının tamamı kaba hesapla 5 milyonu buluyor. Buna göre halen 4 milyon civarında  ekmek israf ediliyor ki bu çok büyük bir rakamdır” diye konuştu. 

2018’DEN SONRADA NEDEN DURDU.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakdemirli’nin 2013 yılında başlatılan kampanya kapsamında 2018 yılına kadar etkinlikler düzenlendiği yönündeki açıklamasına da dikkat çekerek, “Buradan 2018 yılından sonra ekmek israfını önleme kampanyasıyla ilgili etkinlikler düzenlenmediği de anlaşılıyor. Bizim israf ettiğimiz ekmek miktarı bazı Avrupa ülkelerinin tükettiği ekmek miktarından bile fazla.  1 ton buğdaydan 680 kg un elde ediliyor.1 ton undan 200 gramlık 6 bin 500 ekmek üretiliyor (tuz, su, maya ilavesiyle). Günlük 4 milyondan yıllık 1.5 milyara yakın ekmek ne yazık ki çöpe gidiyor.

1.5 milyar ekmek üretmek için 250 bin ton un gerekli,250 bin ton un üretmek için de 367 bin ton buğday, Türkiye’nin yıllık buğday üretimi 20 milyon ton civarında… 10 milyon tona yakında ithalatımız var. Son olarak 15 Eylül’de 500 bin ton buğday ithal edildi. TMO yerli üreticiden tonu 1650 TL’ye aldığı buğdayı 1800 TL fiyatla ithal etmek zorunda kaldı. Başta ekmek olmak üzere un ile elde edilen ürünlerde israfı en aza indirmeliyiz. Bu konuda yeni çalışmalar yapılmalı ve ekmek israfının önlenmesi noktasında farkındalık oluşturulmalıdır. Bir yanda çöplükten ekmek arayıp yaşamak zorunda kalanların olduğu ülkemizde günlük 4 milyon ekmek israfı kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu. 

GIDA İSRAFI DA AZ DEĞİL!

Ülkemizde ekmek israfı kadar gıda israfının da önemli boyutlarda olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İsrafın önlenmesi noktasında yapılacak çalışmalar, sadece ekmek için değil, aynı zamanda gıda için de olmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim