CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Şubat ayında açıkladığı “Her çiftçi aileye 300 adet damızlık koyun vereceğiz. Koyunu alan asgari ücret alacak, sigortasını da yapacağız” şeklindeki uygulamanın hangi aşamada olduğunun açıklanması için yazılı soru önergesi verdi. 

Önergeye verilen yanıtta. “Bu proje hayvancılığa yeni başlayacaklar veya yeni başlayanlar için değil, halihazırda hayvancılıkla uğraşan üreticilerin mevcut hayvan varlığını 300 başa tamamlama projesidir” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TIGEM tarafından üretici şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi ile Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayarak 300 koyun kaç üreticiye verilmiştir? Üretim yapacağı yerin mera alanı, kaba yem üretebilirliği, hayvan varlığı, hayvan barınağı sahip ve halen hayvancılıkla uğraşıyor olması yeni proje ile hayvancılık yapmayı amaçlayanlar için bir ön kesme değil midir? Daha çok kişinin hayvancılığa yönelmesi için şartların genişletilmesi düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istemişti. 

Gürer’in önergesine verilen yanıtta  “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi kapsamında projenin tanıtımı maksadıyla Şırnak ilinde 5 üreticiye 1000 baş damızlık koyun dağıtımı yapılmıştır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğündeki kredibilitesi onaylanan tüm üreticilere bir termin programı çerçevesinde damızlık hayvan dağıtımı yapılacaktır” açıklamasında bulundu. Açıklamada  “Üretici Şartlarında Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Projesi başvurularında; mera alanı, kaba yem üretilebilirliği, ağıl ve mal varlığının olması, halen hayvancılıkla uğraşıyor olması şartları projenin şartları arasında yer almaktadır. Bu proje hayvancılığa yeni başlayacaklar veya yeni başlayanlar için değil, halihazırda hayvancılıkla uğraşan üreticilerin mevcut hayvan varlığını 300 başa tamamlama projesidir.

Bakanlığımızca hayvancılıkta yerli üretimin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmekte olup, bu kapsamda yeni projeler ve destekler ile üretimin artırılması planlanmaktadır.”
 
 
 
Editör: TE Bilişim