Anadolu Ajansı'ndan  Gülşen Çağatay - Firdevs Yüksel haberi...
 

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinde asıl amacın sadece santral inşaa etmek olmadığını, yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir kaynak olarak kullanılmasının yanı sıra yerli teknoloji üretimi açısından da önem taşıdığını söyledi. 

Güneş enerjisinde kullanılan mekanik taşıyıcı aksamlar, trafolar gibi bazı ekipmanların Türkiye'de üretilebilir olduğuna işaret eden Kaleli, "Yurt dışında güneş enerjisinin kullanımı yaygınlaşmadan önce bu alanda know-how için milyarlarca dolar harcandı. Türkiye'de ise daha yolun başındayız YEKA'larla beraber 'know-how'un Türkiye'ye getirilmesi önemli." diye konuştu. 

Kaleli, yerli ve yenilenebilir enerji politikası çerçevesinde YEKA projeleri ile yerli ürün kalitesi ve panel imalatının da artacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi ülkemizde 2-3 yıldır ciddi şekilde yaygınlaşmaya başladı. Son 2,5 yılda güneş enerjisinde 3 bin 500 megavatın üzerinde santral kuruldu, bu kurulu güç için 3,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı ve 6 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bundan sonra da sektörde kurulu güce her yıl bin megavat eklenebilir. Bu, başlangıç için hiç de fena bir rakam değil ancak yılda bin megavat aslında az, daha fazla olması lazım. Özellikle, YEKA projelerinde asıl amaç sadece santral inşaa etmek değil, oluşturulacak Ar-Ge merkezi ile hücre teknolojilerinin üretimini de Türkiye'ye kazandırmak. Bu çerçevede bakıldığında, güneşte ikinci YEKA projesi ile ilgili detayları bu yılın ilk yarısında göreceğiz. Niğde-Bor veya Karaman bölgelerinden biri 600 megavatlık ikinci YEKA alanı olabilir. Karapınar'ın devamı gelebilir. Güneş enerjisinde ikinci veya üçüncü YEKA projesinin hangisi olacağı şu anda belli değil, ancak Niğde-Bor biraz daha öne çıkıyor."

Güneşte yeni YEKA ihalesinde de yerli üretim ve Ar-Ge'nin şart olacağını aktaran Kaleli, "Belki artık şunu söyleyebilirim ki yerlilik oranı da biraz daha yukarıya çekilebilir. Ne kadar çekilebilir bilmiyorum ama çekilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Çünkü yeni yapılacak her Ar-Ge merkezinin bir öncekinden daha aktif, daha kapasiteli olması beklenir." ifadesini kullandı.

Kaleli, Türkiye'de güneş paneli için hücre fabrikası inşaatlarının devam ettiğini belirterek, "Güneş enerjisi sistemlerinin en değerli komponenti olan hücre üretimine ait ilk fabrika şu anda Nevşehir'de kuruluyor. Yakın tarihte ikincisi, üçüncüsü ve dördüncüsünün de geleceğini biliyorum. Çünkü satın almalarını, pazarlıklarını yapan firmalar var." dedi.

Editör: TE Bilişim