Gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzim ve aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşulları ve etiketleme kuralları yeniden belirlendi.


Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürüğü Murat Türkmen, gıda katkı maddelerinin, olduğu haliyle piyasaya sunulacağını ve belirlenen koşullar altında gıdalarda kullanılacağını söyledi.


Uyumlu olmayan bir gıda katkı maddesi veya bu gıda katkı maddesini içeren bir gıdanın piyasaya arz edilemeyeceğini belirter Türkmen, domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesinin; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacağına vurgu yaptı.

Türkmen, bir gıda katkı maddesi; mevcut bilimsel kanıtlara dayalı olarak önerilen katkı maddesinin kullanım miktarı tüketici sağlığı açısından güvenlik riski doğurmuyorsa, ekonomik ve teknolojik açıdan uygulanabilir başka yöntemlerle gerçekleştirilemeyeceğine dikkati çekti.

Bir gıda katkı maddesinin kullanım miktarının, istenen etkiyi yerine getirebilecek gerekli olan en düşük miktar olarak belirleneceğini anlatan Türkmen; “Gıda katkı maddesinin kullanım miktarı belirlenirken; soz konusu madde için oluşturulmuş kabul edilebilir günlük alım miktarları veya buna eşdeğer bir değerlendirme ve bu katkı maddesinin bütün kaynaklardan alınacak muhtemel günlük alım miktarları dikkate alınacak” dedi.

Türkmen; “Salça, domates ve biber püreleri 1 Temmuz 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek. Bu arada yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle "29 Aralık 2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı” diye konuştu. 





Editör: TE Bilişim