Niğde Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile Niğde’de ilk defa Tarım Çalıştayı düzenlendi. Ekonomisinin yarıdan fazlası tarıma dayalı bir şehirde ilk defa Tarım Çalıştayı düzenlenmesi geç kalınmışlığın bir göstergesi oldu.

  

Niğde tarımsal üretimde patates, elma, lahana, hububat olmak üzere bir çok üründe Türkiye pazarında hakim olmasına rağmen, Niğde’de yaşayanların yüzde 55’i tarım ve hayvancılıkla uğraşmasına rağmen, günümüze kadar hiçbir çalıştayın yapılmaması dikkat çekti.


6 ay önce, Üniversite, Ziraat Odası, Patates Araştırma Enstitüsü ve Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa oluşturdukları Tarım Platformu meyvelerini vermeye başladı.


Dün saat 09:30’da Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ne açılan çalıştaya, Niğde vali Yardımcısı Hanlar iden, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Niğde Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Rasim Yılmaz, Bor Ticaret Odası Başkanı Nurettin Eriç, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Tahir Erdem ile birlikte çok sayıda öğretim görevlisi, özel sektör temsilcisi ve ilgili kişiler katıldı.




İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra, açılış konuşmasını Niğde Tarım Platformu Adına Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar gerçekleştirdi.

Niğde İçin Tarımsal Kalkınma Planı Hazırlamak İstiyoruz!

Veli Kenar konuşmasında, gelinen süreci özetleyerek bu tür çalışmaların geleceğe dönük olduğunu ifade ederek, “kısa ve orta vadede yapılacak çalışmalar ve bakanlığımızın Tarımsal Kalkınma Programına uygun olarak Niğde Tarımsal Kalkınma Planı hazırlamak amacıyla kurulmuştur” diyerek, gıda güvenliği, hayvansal üretimler ve bitkisel üretimler konusunda çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Tarım İçin Toplam 12 Milyon Lira Destek Verdik…

Çalıştay da söz alan Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde’de tarımın kaliteli ve sağlıklı olabilmesi için İl Özel İdare olarak gereken katkıyı sunmaya devam ettiklerinin ifade ederek, üreticilere hibe yolu ile 1 milyon liralık tohum harcadıklarını vurguladı. Koçyiğit, tarımsal sulama için 2012 yılında toplam 12 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bunun 8 milyon lirasını KOP ( Konya Ovası Projeleri) İdaresi, 4 Milyon lirasını ise kendi öz kaynakları ile gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için yoğun çaba sarf edeceklerini ifade etti.


Bakanlık Niğde’yi Takip Ediyor…

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı ümit Bayram Kutlu tarafından yapılan konuşmada, bakanlığın Niğde’deki tarımsal ve hayvansal faaliyetleri konusunda yakın takip olduklarını ifade ederek, Niğde’deki tarımsal üretim konusunda ki gözlem ve bilgilerini aktardı. Kutlu, konuşmasında, Niğde’de teknik ve teknolojik alt yapının gelişmesine vurgu yaptı.

Akdoğan’dan Radikal Çıkış…

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’da çalıştay da söz alan kişiler arasındaydı. Faruk Akdoğan, Niğde’de yaşanan gizli göçe dikkat çektiği konuşmasında “ Niğde’nin nüfusu genel olarak 330 binlerde. Nüfus artmıyor ama Niğde Merkez’de nüfus her yıl 8-9 bin artıyor. Bu demek oluyor ki, Niğde’de tarımla uğraşanlar Niğde’ye ekonomik nedenlerden dolayı göç ediyor. Ben buradan şunu söylüyorum, Niğde’nin turizmde gelişme şansı az, sanayi de öyle ama ekonomisi tarıma dayalı bir şehirde tarımla gelişme şansı var. Bu noktada Niğde için tarıma verilen teşvikler çevre illere göre daha fazla olmalı, Nevşehir için turizm, Kayseri için sanayi ise Niğde için tarım desteklenmeli diyerek, tarımsal teşviklerde Niğde’nin daha fazla desteklenmesini gerek” diyerek dikkatleri üzerine çekti.

Rektör’den Doğuş Grubu Müjdesi…

Çalıştay da söz alan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür bir çok konuya değinerek, tarım ve üniversite ilişkisinin aktardı.

Görür, Niğde Organize Sanayi’nde çalışan kişi sayısının 3 bin civarında olduğunu ifade ederek, Niğde Üniversitesi’nin 19 bin öğrenci ile ekonomik girdi yarattığını vurgu yaparak, Tarım Teknolojiler Fakültesi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve fiziki olarak, öğretim görevlisi olarak Doğuş Grubu’nun açık desteği için teşekkür ederek, bakanlıktan bu fakülteden mezun olacakların direk devle memuru olarak yasal düzenlemenin yapılması talebinde bulundu. Bu çalışma ile fakülteden mezun olacakların istihdam korkusu yaşamayacağını müjdeleyerek, tarihi müjdeyi verdi.

Görür; “ Doğuş Grubu bu fakülteyi önemsiyor. Fakülteye kayıt yaptıran her öğrenciye aylık 500 TL burs verecek bu şekilde eğitim faaliyetlerine katkı sunacak. Türkiye’de ilk defa açılmış bir fakülte için büyük bir katkı” dedi.

Valilik, Tarımın yanında…

Niğde vali Yardımcısı Hanlar İden ise yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılığın Niğde için önemini bildiklerini ifade ederek, valilik olarak gerek sulamada, gerek hibe de, gerekse tohum konusunda ellerinden geldiği olanaklar itibariyle çalışma yürüttüklerini ifade etti.

 

Türkmen’den Tarım Sunumu

Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen ise çalıştayın grupları oluşmadan önce yaklaşık 20 dakikalık slayt sunumu ili Niğde’de tarım ve hayvancılığın portresini katılımcılara aktardı.

Türkmen sunumunda, tarım teknolojisinin gelişmesi vurgu yaparak, verilen devlet desteği ile, özel sektör çalışmalarını masaya yatırdı.

Tahir Erdem; Geç Kalınmış Bir Çalıştay

Çalıştay arasında Gazeteci Gökhan Özbek’in sorularını  yanıtlayan Niğde damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Tahir Erdem, çalıştayın yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “ Niğde için geç kalınmış bir çalıştay. Niğde tarımı patatesten dolayı büyük sekteye uğradı. Niğde’ye yeni bir yol haritası çizilip sanayi ile tarımı birleştirerek, Pazar sorununu çözerek yeni çalımalar yapılması gerek. Bu çalıştayın ana hedefi bu” dedi.

Çalıştay 3’e ayrıldı.

Çalıştaya verilen aradan sonra öğretim görevlileri ve uzmanlar tarafından oluşturulan 3 ana grupta, çalıştay devam etti. Hayvansal Üretim, Bitkisel Üretim ve Gıda Güvenliği perspektifinde oluşturulan çalışma gruplarını edindiği sonuçlar ve geleceğe dönük planlamalar bugün kamuoyu ile paylaşılacak.


 






 

Editör: TE Bilişim