İntegral Menkul Değerler tarafından yapılan analize göre, yılın ilk yarısında büyümenin lokomotifi enerji ve gayrimenkul-kiralama sektörleri oldu. İkinci çeyrekte otel ve lokanta sektöründe yaşanan canlılık da büyümeye katkı yaparken, inşaatta yavaşlama ise tüm hızıyla sürüyor. İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, yılın ilk yarısında büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalmasını Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz ve ekonomiyi soğutmak adına alınan önlemlere bağladı ve “Frene fazla bastık, yüzde 4 büyüme hedefini yakalamamız zor” dedi.

 

Bu hafta açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 2,9 ile beklentilerin (yüzde 3,1) oldukça altında geldi. Bir önceki dönemdeki yüzde 3,2 seviyesinin de altında kalan büyüme verisinde öncelikli olarak ikinci çeyrekte derinleşen Euro Bölgesi krizi ve ekonomiyi soğutmak adına alınan önlemler gösterilebilir. İntegral Menkul Değerler tarafından yapılan analize göre, bu yıl büyümenin lokomotifi enerji ve gayrimenkul-kiralama sektörleri olurken, oteller ve lokantalar sektörü de ikinci çeyrekte yaşadığı canlılıkla ekonomiye epey katkı yaptı. Analize göre, inşaat sektöründeki yavaşlama ise sürüyor. Bu yıl frene fazla basıldığını kaydeden İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, büyümede yılsonu hedefi olan yüzde 4’e ulaşmanın ise zor olduğunu düşünüyor.

Yılın ilk yarısında enerji ve gayrimenkul-kiralama sektörlerinde büyümenin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yeliz Karabulut, “Enerji sektöründe büyüme ilk çeyrekte yüzde 8,36 olurken, ikinci çeyrekte aynı büyüme korunamadı ve yüzde 6,08 olarak gerçekleşti. Enerji sektöründe büyüme, daha çok kışın uzun sürmesi nedeniyle tüketim artışından kaynaklandı” değerlendirmesinde bulundu.

Gayrimenkul sektöründe ise ilk çeyrekte yüzde 7,03 olan büyüme oranının ikinci çeyrekte de korunarak yüzde 7,08 olduğunu ifade eden Yeliz Karabulut, “Gayrimenkul-kiralama sektöründe ekonomideki yavaşlamaya rağmen ofis, AVM ve otel yatırımlarının ve yeni halka arzların devam ettiği; kiralama talebi doluluk oranlarında bir önceki çeyrekte olduğu gibi sıkıntı yaşanmadığı görülmektedir” diye konuştu. Karabulut, oteller ve lokantalarda ilk çeyrekte yüzde 2,52 büyüme kaydedilirken, ikinci çeyrekte yüzde 4,06 büyüme gerçekleştiğinin altını çizdi.

Madencilik ikinci çeyrekte toparlandı, inşaatta yavaşlama sürüyor

Öte yandan, ilk çeyrekte yüzde 0,57 küçülme gözlenen madencilik ve taşocağı sektöründe ise ikinci çeyrekte yüzde 3,10 büyüme kaydedildiğini vurgulayan Karabulut, “Madencilik sektörünün ilk çeyrekteki küçülmeye karşın ikinci çeyrekte büyüme kaydetmesi, yurt dışına yapılan kıymetli maden satışlarından kaynaklanıyor” dedi.

İnşaat sektöründe ise yavaşlamanın sürdüğünü vurgulayan Karabulut, “İlk çeyrekte yüzde 2,67 büyüme kaydeden sektör, yılın ikinci yarısında sadece binde 4 büyüme kaydedebildi. Ülkenin büyümede geçen yıl lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün yavaşlamasında, ekonomiyi yavaşlatmak adına atılan adımlar ve kamu sektörü inşaat harcamalarındaki durağanlık belirleyici oldu” diye konuştu.

Hedefi yakalamak için ikinci yarıda yüzde 5 büyümek gerekiyor

Yılın ilk altı ayında yüzde 3,07 büyüme gerçekleştiren ekonominin, yüzde 4 olan hedefin bayağı uzağında olduğunu kaydeden Karabulut şu değerlendirmelerde bulundu:

“Diğer iki çeyrekte ortalama yüzde 5 büyümemiz gerekiyor ki yüzde 4 hedefini yakalayalım. Şu aşamada yüzde 4 büyüme hedefini yakalamak çok zor. Yılın ikinci çeyreğinde yakalanan yüzde 2,9'luk büyümenin 5,6 puanının net ihracattan geldiğini biliyoruz. Elbette altın ve kıymetli metaller ihracatı da unutulmamalı. Sektörlerde büyüme beklentilerden fazla yavaşladı, bu aşamada şu soruyu sormak gerekiyor: Frene biraz fazla basmadık mı?”

 

İktisadi faaliyet kollarında büyüme (%)

 

Sektör

 

1. Çeyrek

 

2. Çeyrek

Gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri

7.03

7.08

Elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı

8.36

6.08

Ev içi personel çalıştıran hane halkları

6.23

5.89

Balıkçılık

3.75

4.76

Dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri

4.73

4.49

Eğitim

4.53

4.47

Kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik

3.22

4.22

Sağlık işleri ve sosyal hizmetler

4.89

4.08

Oteller ve lokantalar

2.52

4.06

Ulaştırma, depolama ve haberleşme

5.11

3.85

Mali aracı kuruluşların faaliyetleri

4.51

3.56

Tarım, avcılık ve ormancılık

5.38

3.48

İmalat Sanayi

2.84

3.39

Madencilik ve taş ocakçılığı

-0.57

3.10

Konut sahipliği

1.73

1.73

Toptan ve perakende ticaret

0.66

1.20

Diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetleri

1.13

0.56

İnşaat

2.67

0.40

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (Alıcı fiyatlarıyla)

3.27

2.88


 

 

 

İntegral Menkul Değerler hakkında:

Ulukartal Holding şirketleri arasında yer alan İntegral Menkul Değerler, yatırımcıların tasarruflarını doğru yönlendirmeleri için, sektördeki gelişmeleri yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan araştırmak, takip etmek ve mükemmel hizmet kalitesini, yüksek teknoloji ile yatırımcıların memnuniyetine sunma misyonuyla hareket etmektedir. İnovasyon teorisi ışığında, geçmişin bilgisiyle günümüzün bilgisini birleştirerek yeniyi, iyiyi ve daha iyiyi sunmak sürecinde, yatırımcı odaklı hizmet vermek, İntegral Menkul Değerler’in temel ilkesidir.

Eğitimli ve tecrübeli insan kaynağı, teknolojik altyapısı, müşteri odaklı hizmet anlayışı İntegral Menkul Değerler’in sektöründeki önemli farklılıkları olarak öne çıkmaktadır. On binde 2 komisyon oranı ile müşterilerine çok hızlı emir iletim altyapısı sunmaktadır. İntegral Menkul Değerler müşterilerine hisse senedi işlemleri, açığa satış, kredili işlemler, VOB işlemleri, Forex işlemleri gibi hizmetler sunmaktadır.


Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır.

Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dahil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

 

Editör: TE Bilişim