Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı kararla 1 Temmuz’da yürürlüğe giren katkısız ve kepekli ekmek üretilmesini öngören yasaya rağmen fırınlarda hala 17 çeşit katkı maddesinin kullanıldığı ekmeklerin üretimi devam ediyor.


Peki yasaya rağmen bu durum neden eski düzende sürüyor?

Yetkililer, katkı maddesi kullanmaya devam eden fırınlara 12 bin 800 TL para cezasının yanında, fırınların kapatılmasına kadar giden ağır cezaların uygulanacağını belirtiliyorlar. Bu konu ile ilgili fırıncı esnafları da oldukça dertliler.

Fırıncılar; “Genelge ve tebliğ yayınlandı bizlere de ulaştı fakat şöyle bir sorun var. Unu bizler dışarıdan un fabrikalarından alıyoruz. Küçük ölçekli un fabrikalarının alt yapısı kepekli un yapmaya müsait değil olmadığı içinde bizler un sipariş ettiğimizde bize eski düzen un gelişi devam ediyor. Kepekli un olmayınca bizlerinde katkısız ekmek yapmamız imkânsızlaşıyor. Un fabrikalarının kepekli un çıkarabilmeleri için ciddi revizyondan geçmesi gerekiyor” diyerek sorunun kendilerinden değil un fabrikalarından kaynaklı olduğunu belirtiyorlar.

Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri genelge kapsamında fırın ve un üreticilerine gerekli tebliğ ve bildirimi yaptığı ileri tarihlerde ise uygulamanın takibini yapacakları bilgisi edinildi. 

 

BEYAZ UN, KEPEKLİ UNDAN DAHA MALİYETLİDİR

Fırıncıların bu sıkıntısını Bor ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunan AK Parti Niğde Milletvekilli Alparslan Kavaklıoğlu’na sorduk. Milletvekili Kavaklıoğlu yaptığı açıklamada; “ Genelge yayımlanmadan önce ekmek ve un sektöründe kimler varsa görüşüldü. Bunların içinde üniversiteler, un üreticileri, ekmek üreticileri,  ithalatçılar, ihracatçılar da vardı. Yapılan toplantıların ardından katkısız ve sağlıklı ekmek üretimi kabul gördü ve bu genelge ona göre yayımlandı. Fakat şöyle bir durum var bizim uncular diyor ki ‘bizim yerli buğdaydan bu un olmuyor, ithal istersek oluyor’ gibi bir yaklaşım var bu yanlış bir yaklaşım. Kaliteli buğday ile bu un yapılabilir. Uncunun iyi buğday alması gerekiyor. İyi buğday alınca da un fiyatında bir artış söz konusu olacak. Buda ister istemez fırıncıya da yansıyacak. Fırıncılarımızın ağır cezalara maruz kalmamaları açısından genelgeye uymaları gerekiyor. Şunu belirtmekte fayda var beyaz unu üretmek kepekli unu üretmekten daha çok maliyetlidir. Bütün un fabrikaları kepekli unu ürete bilir gerekli olan tek şey kaliteli buğdaydır. Yapılan bu değişiklik vatandaşlarımızın daha sağlıklı ekmek tüketebilmesi içindir” diye konuştu.

Konu ile ilgili önceki haberlerimiz TIKLAYIN

Hani, Ekmek 1 Temmuz’da değişecekti?


Az Tuz, Bol Kepek Dönemi






Editör: TE Bilişim