CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin sıfırlandırılmasıyla kuru fasulyenin bile yurtdışından ithal edilir duruma gelmesini TBMM gündemine taşıdı.

Tarım ürünlerinde üretici ve tüketiciyi mağdur eden aracılık sistemin yeniden gözden geçirilmesi ve kuru fasulyedeki fiyat artışının çok yönlü değerlendirilmesi için Meclis Araştırması isteyen Gürer, “Kuru fasulyenin ithal edilmesi normal bir durum değildir” dedi.

FASULYE İTHALATI NORMAL BİR DURUM DEĞİL.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararıyla; artan gıda enflasyonunun düşürülmesi ve fiyat dalgalanmasının önüne geçilmesi amacıyla bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin kaldırıldığını hatırlattı. Alınan bu kararın, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur edeceğini, bu nedenle aracılık sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Türkiye gibi bir ülkede kuru fasulyenin bile ithal edilir duruma gelmesi normal bir durum değildir. Tarım politikalarının yanlışlığı her alanda gözle görülür hale geldi. Üretim Planlaması yok. Üretici mağdur, aracılık sistemi düzenlenmeyince de fasulye dahi ithal edilir hale geldi” diye konuştu.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI
Tarım ürünlerinin ülkemize girmesini sağlayan ithal izinlerinin üreticiyi mağdur ettiğini, benzer bir uygulamanın ise fasulye ürününde başladığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünlerdeki fiyat dalgalanmasının yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını vurguladı. Üreticilerin maliyetine ürün sattığını, piyasanın ise aracılar tarafından belirlendiğini kaydeden Gürer, ithalatına kolaylık getirilen ürünlerin, öncelikle üreticiden tüketiciye ulaşma süresinin araştırılması, ardından da ithalata yol açan nedenlerin incelenmesi gerektiğini vurguladı.

FİYAT DALGALANMASI İTHATLATLA ÖNLENEMEZ
İthalatı kolaylaştırılan ürünlerden birinin de son yıllarda ekim alanı ve üretim miktarı bakımından Niğde’de patatesi alternatif olan kuru fasulye için uygulandığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Bakanlık tarımsal üretim verilerine bakıldığında Niğde, Nevşehir. Konya ve Karaman illeri kuru fasulye üretiminde ülkemiz üretiminin % 62'si gibi çok büyük bir bölümünü üretmektedir. Bu kadar yüksek bir üretim miktarını gerçekleştiren bölge de bulunduğumuz aylar ürünün ekim zamanıdır. Eylül ayına kadar uzunca bir süre devam edecek gümrük vergilerinin sıfırlanması bir diğer adıyla ithalatın önünün açılması yoluyla fiyatların aşağı çekilmesi, bu işten kazancını sağlayan çiftçilerimizi tedirginliğe sevk etmiştir. Zamanlama açısından çiftçinin ekeceği ürünü hasat zamanı geldiğinde maliyetinin altında bir fiyata satması bir başka değişle zararına üretim yapması kaçınılmaz hale gelecektir” diye konuştu.

BU KARAR İŞSİZLİĞİ ARTIRIR
CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde işsizlik ve dış ticaret açığının arttığını, döviz ihtiyacının da yükseldiğini ifade ederek, “Ekonomik çarkların yavaşladığı bir dönemde Niğde ve bölgemizde binlerce insanımız için önemli bir tarım ürünü haline gelen kuru fasulyeye ithalat kolaylaştırması uygulamasının gelmesi, bu bölgedeki insanların işsiz kalmasına ve kentlere göçün artmasına neden olacaktır” ifadesini kullandı.

ÜRETİCİ MAĞDUR TÜKETİCİ MAĞDUR ARACILIK SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kuru fasulyedeki fiyat artışının çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Gürer tarımda üretici ve tüketici için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Gürer, kuru fasulye için TBMM Araştırma talebinde şu görüşlere yer verdi:

“Fiyat dalgalanmalarının sebebi üretim miktarı veya ürün kalitesi olmamasına rağmen tamda çiftçinin ekim zamanı böyle bir ithalat kararının ne üreticiye nede aracılık sistemi ve pazarlama ile sorunları çözüm bulmayan tüketiciye fayda sağlamayacağı geçmiş örneklerle ortadadır. Önceki yıllarda bu yolla yapılan müdahalelerin neticesinde fiyatlarda kısa süreli düşme olduktan sonra tekrar piyasa fiyatlarını bulmuştur. Çözüm ülkemizde tarımda yerli ürün üretim ve pazarlaması ile ilgili sorunların aşılmasıdır. Bu süreçlerin irdelenmesi ve incelenmesi üreticinin ürettiğinden kazanması tüketicinin daha ucuz ve yerli ürünle buluşmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Bu konu incelemeye değerdir ”dedi.

 
 
Editör: TE Bilişim