Niğde merkeze bağlı Gümüşler kasabasında ev hanımıyken Niğde ilinde Çilek üretimini geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi kapsamında devletten aldığı destekle 18 dekarlık arazide çilek üretimine başlayarak hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de istihdam sağlıyor.
Önceden kayısı dikili olan arazide kayısılarını keserek devletten aldığı destekle ev hanımlığından çilek üreticisi olan 51 yaşındaki Ruziye Erdoğan, KOP tarafından yürütülen Niğde ilinde Çilek üretimini geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi kapsamında aldığı hibe desteği sayesinde oluşturduğu 18 dönümlük çilek tarlası sayesinde ev hanımlığından üreticiliğe geçti.  Aldığı destekle 18 dönümlük alana çilek eken Erdoğan, ürünlerini hasat etmeye başladı. Çilek yetiştirmenin hayali olduğunu ve bunu da devletin sağladığı hibe desteğiyle gerçekleştirdiğini söyledi.

Erdoğan, Ev hanımıyım ama çilek bahçesinde çalışıyorum.  Çileklerin bakımını hasadını ben yürütüyorum, eşim ise alım ve satımıyla ilgileniyor. Adeta bir aile şirketi gibiyiz. Evde oturmak yerine çalışıp evimize bir katkıda bulunmak çok güzel bir şey.  Çileğin bakımında ve toplanmasında en büyük destekçisinin ailesi ve yakınları olduğunun altını çizerek, projeden aldığı maddi, yakınlarının verdiği manevi destekle güzel bir sonuca ulaştığını ifade etti.
Kayısı ağaçlarını keserek çilek üretimine başlayan Ruziye Erdoğan; “Bu alan arazide önceden kayısı ve fasulye ekimleri yapıyorduk. Eşimin bir arkadaşı geldi bunlarla ne uğraşıyorsunuz çilek yapınsana dedi. Bende araştırdım ve kendi imkânımızca o sene ufak çaplı yapmaya başladık. O zaman küçük bir parça yapmıştık eşimle kendi imkânımızca ve baktık ki bu işi yapabiliyoruz. Bunu büyütmeye karar verdik.  Sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne müracaat ettik. Müracaatımız kabul edildi. Aldığımız destekle 5 dekar arazide yaptığımız Çilek üretimini 18 dekara çıkarttık ve burada kendimizin çalışmasının yanı sıra işçide çalıştırmaya başladık. 
Kilogramı 8 ile 10 liradan satıyor

Çileğin alıcısının tarlaya gelip ürünü peşin para ödeyerek aldığını belirten Ruziye Erdoğan, şöyle konuştu: "Aslında çileği ekerken endişeyle ekmiştik. Korktuğumuz gibi olmadı, para kazandırıyor. Talep gayet iyi. Biz toptan olarak veriyoruz. Ortalama toptan kilogramı 8 ile 10 liradan gidiyor. Ev hanımıydım, kendi işimi kurdum. Çileğimle uğraşıyorum, bana çok iyi geliyor. Paramı da kazanıyorum. Kadınların istediği zaman tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini de dile getirerek, verilen desteklerden dolayı teşekkür etti.

Devletin verdiği desteklemelerle Çilek üretiminin her geçen yıl artığını belirten Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş; “bu yıl ilimizde ilk çilek hasadı başladı. Bu yıl havaların serin gitmesinden dolayı hasat biraz gecikti. Mayıs ilk haftasında ilimizde çilek hasadı başlıyor.  Kasım ayının ortaları itibariyle sona erir. KOP ile birlikte ilimizde 180 dekarlık bir alanda 36 farklı çiftçimizle birlikte çilek üretimi yaptık. 2017-2018 çilek üretimi yaptık ve 2019 yılında çilek fidesi dağıtımlarını yaptık. İlimizde başarılı çilek üretimlerimiz oldu.  İlimiz çileğinin önemi ilk turfanda olması ve Kasım ayında yaptığımız hasatta ise son turfanda. İlimizde geliştirmeyi düşündüğümüz ve gelişen üretimlerden bir tanesi çilek üretimdir.  Niğde’de çilek üretimimiz ilimizde 180 dekarlık alanda yapılmakta olup önceleri ticari amaçlı üretim yapılmıyordu. Devletimizin verdiği desteklerle birlikte artık ilimizde ticari amaçlı çilek üretimi yapılıyor. Patatesin başkenti ilimiz de çilek üretimiz her geçen yıl yapılan desteklemelerle artarak devam ediyor” dedi.
 
Editör: TE Bilişim