İş Başı eğitim programları kapsamında Niğde İŞKUR İl müdürü Ali Bingül Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil’i makamında ziyaret ederek İş Başı eğitimleri hakkında bilgiler verdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yeşil, İŞKUR Müdürü Ali Bingül' e Bilgilerinden ve ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

NESOB Başkanı Alim Yeşil yaptığı yazılı açıklamada, “İşbaşı Eğitim Programı, en az 2 sigortalı çalışanı olan nitelikli iş gücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları iş gücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkânına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler. İşverenlerin çalışan sayısı 2 ile 10 arasında ise 1 katılımcı, 11 ve üzerinde ise çalışan sayısının 1/10’ oranında katılımcı alınabilir. (50 çalışan varsa 5 kişi). Ayrıca % 50 istihdam taahhüdü verilmesi halinde çalışan sayısının % 30’una kadar katılımcı talep edilebilir. (10 çalışan varsa 3 kişi) İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde en fazla 3 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise MEB Hayat Boyu Öğrenme Modüllerinin asgari süresinden az olmayacak şekilde uygulanmaktadır” dedi.

Yeşil; “ Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanmaktadır. (Geleceğin Meslekleri Listesi) Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Katılımcı zaruri gideri (Günlük 77,70 TL, öğrenciler için 58,27, işsizlik ödeneği alanlar için 38,85 TL) Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 85 TL zaruri gider ödenecektir. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacaktır. İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi. Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri. Niğde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz” dedi.


 

Editör: TE Bilişim