Niğde Esnaf Sanatkarları ve Kredi Kefalet Kooperatifi eski başkanı Turgut Taygur yaptığı yazılı açıklamada Niğde Esnafına ilginç uyarılarda bulundu.

 

Eski Başkan Turgut Taygur açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

Esnaf kefaletin mevcut binasının başka bir bina içerisine taşınması konuşulurken esnafın aklında soru işaretleri yer alıyor. Esnafın yerine şahısların kendi Menfaatlerinin gözetildiği açıkça ortadadır. Ayrıca bu telaş nedense belediye seçimleri öncesi insanın aklını kurcalıyor. Niğde de yaşayan insanımızın aklında aday olacağını söyleyen şahıs hakkında bu günlerde tek bir soru var; ‘acaba’ diye.

 

Dünde söyledik bugünde söylemeye devam edeceğiz. Bizler ranta ve sinsiliğe izin vermeyeceğiz.

Niğde Esnaf sanatkarları Kredi Kefalet kooperatifinin hizmet binasının sessizce mülkünden çıkartılıp taşınması şimdiden esnaf arasında bir çok şekilde eleştirilmeye başlandı bile.  Tapusu kendine ait kira gideri olmayan, şehrin merkezinde bankalara ve diğer resmi kurumlara yakın olan hizmet binasının eski terminal üzerinde yapımı bitti denilen ama hala tadilatına devam edilen binaya hem de kışın ortasında kiracı olarak taşınmasında akıllarda soru işaretleri bırakıyor.  Sen kalk merkezi bir bölgede oldukça kıymetli bir binayı bünyesinde değerlendirmek yerine boşalt. Mal sahibiyken kiracı yapmak hangi akla hizmettir anlamak mümkün değil. Ve sormak istiyorum. Kooperatifin kuruluşundan bu yana binlerce ortağın alın teriyle alınan bu binanın boşaltılması durumunda kime, neden ve hangi sözler karşılığı hangi şartlarda verilmek istenmektedir. 

 

AMAÇ AÇIKÇA BELLİDİR…

 

Bu telaşın ve gizemin arkasındaki amacın tamamen menfaate çıkar ilişkileri yer alıyor. Diğer odaların bu konuda herhangi bir girişimi olmamasına rağmen, Esnaf Kredi ve kefalet kooperatifinin bir günde taşınmasının Belediye başkanı olma hayalleri içerisinde bulunan şahsın aynı binada bulunarak yeniden istifa etse bile Esnaf Kredi ve kefalet kooperatifi aracılığıyla oda hakimiyetlerini elinde tutmaya çalıştığı bariz ortadadır. Fakat görülen o ki bir çok oda o binada yerini almayacak. Çünkü odalar mülk sahibiyken kiracı olmaya razı değiller. Ve hiç kimse ve esnaf kuruluşu bu yüzden zorlanamaz. Dayatma yapılamaz. Çünkü asıl amaç bellidir. Eğer ki, oda ve kooperatif gibi büyük kurumlar kiracı olarak değilde… kendi mülkleri olmasına rağmen aynı binada yer satıldıysa bu işin suyu çıkmış denmektir.

Borç takip oranları her geçen gün yükselirken kooperatifte kredi alabilme şartlarının daha da ağırlaştırılıyor.70 bin de bıraktığımız üst limitin önümüzdeki süreçte dalga da aşağılara çekilebileceği konuşuluyor. Bu kadar istikrarsız bir süreçte Kooperatifin Kredi kullandırım ve geri ödeme şartlarının zorlaştırılacağı kaçınılmazdır. Esnaf büyük bir mağduriyet uçurumunun eşiğine sürükleniyor. Niğde esnafının kendi emekleriyle kurduğu bu denli güçlü bir kurum bu gün isteğe cevap veremez bir hal aldı.  

 

NİĞDE ESNAFI HİÇE SAYILAMAZ!

 

Niğde esnafının yok sayılması asla ve kati kabul edilemez. Biliyoruz ki kooperatife ait olan bir mülkün satışı ve farklı amaçlarla değerlendirilmesi ortaklara genel kurulda sorulması zorunludur. Buradan kimler haklı yada haksız şekilde ne kadar kazanç elde etmektedirler. Anlaşılıyor ki Niğde Kredi Kefalet Kooperatifi’ni hizmet makamı değil sıçrama tahtası olarak kullanıldığı bariz ortadadır. Esnaf için çalışacağız sözü verenler bugün siyasi arenada sözde adaylık peşinde koşmaktadırlar. İşte tamda burada akıllarda şüphe uyanmaktadır acaba diye… Yazıktır bunca esnafa sanatkâra, yazıktır o binayı emanet bırakan, çabayla sabırla satın alan alan hakkı geçmiş tüm yöneticilerimize. Görüldüğü üzere Niğde Esnafının hakkını savunabilecek bir kefaletin artık olmadığı açıkça ortadadır. Buradan kamuoyuna ne esnaf kardeşlerimize sesleniyorum; buna müsaade etmeyin, ettirmeyin, hakkınızı arayın. Bizlerde bu işin peşini bırakmayacağız. Saygılarımı sunuyorum.

 

Turgut TAYGUR

Niğde Esnaf Sanatkârları ve

Kredi Kefalet Kooperatifi

Eski Başkanı


Editör: TE Bilişim