Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Patates Araştırma Enstitüsü müdürlüğü ana ıslah projelerinden Orta Anadolu Patates Islahı Projesi çalışmaları kapsamında, bölge ve ülke şartlarına uygun verim ve adaptasyon kabiliyeti yüksek, yemeklik, sanayilik ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinin başlangıç yeri olan melezleme seralarının kurulumlarının başladığını söyledi.

Enstitüdeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunana Müdür Uğur Pırlak Yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘Enstitümüzün ana ıslah projelerinden Orta Anadolu Patates Islahı Projesi çalışmaları kapsamında, bölgemiz ve ülkemiz şartlarına uygun verim ve adaptasyon kabiliyeti yüksek, yemeklik, sanayilik ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinin başlangıç yeri olan melezleleme seralarımızın kurulumları devam ediyor. Melezleme seralarımızda 2021 yılında melezleme programına giren üstün özellikli çeşitlerin, birbirleri ile melezlenmesi sayesinde ıslah materyallerimizin yapı taşı olan binlerce melez gerçek patates tohumu elde edilerek, ıslah çalışmalarımızın genetik kaynağını ve genetik veri tabanını oluşturuyoruz.’’ Dedi.

2021 yılı sezonunun ilk melezleme çalışmalarının seralarda başladıklarına da değinen Müdür Pırlak, ‘‘Bu kapsamda 2021 sezonunda yeni yerli ve milli çeşitlerin geliştirilmesi için melezleme programına alınan, verim ve kalite yönünden iyi, adaptasyon kabiliyetleri yüksek olan çeşitlerin melezleme seralarına ilk dikimlerini gerçekleştirdik. Ayrıca, enstitümüz bünyesinde yapılan ıslah çalışmaları neticesinde 2007-2020 yılları arası bir rekor olan 958 bin 000 adet patates tohumu (GPT) üretimi yapıldı. Çalışmaya, Üretmeye, Araştırma ve Geliştirmeye devam ediyoruz.’’ Diye konuştu.

Ramazan Alışverişini Yerel Esnaftan Yapın Ramazan Alışverişini Yerel Esnaftan Yapın

Editör: TE Bilişim