Niğde Defterdarı Cabir DÖNER yazdı

 

Bilindiği üzere, Engellilerin hayat standartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi anayasal güvence altına alınarak, Devletin engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alacağı ve bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kuracağı veya kurulmasını sağlayacağı Anayasamızın 61 inci maddesinde hüküm altına alınmıştır.

 

Bu amaçla 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 31. maddesinde Engellilik İndirimi ve uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Söz konusu maddenin uygulanmasında vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığınca engelliler için vergi rehberi hazırlanmıştır.

 

Bu rehbere vatandaşlarımız elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan “Formlar ve Yayınlar” bölümünden ulaşılabilmektedir.

 

Engellilik indirimi ve uygulamasına ilişkin hazırlanan bu rehberde;

 

Engelli vatandaşların, içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak ve engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki rekabet eşitsizliğini gidermek amacıyla vergi hukukunda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

 

Bunlardan birisi de engelli ücretlilerin Gelir Vergisi matrahlarının hesaplanmasında dikkate alınan engellilik indiriminin nasıl uygulanacağı belirtilmiş olup, Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenlemelerle de, engellilik indiriminin kapsamı genişletilmiş, engellilik indiriminden yararlananların içine; hizmet erbabının bakmakla yükümlü olduğu engelli kişiler, engelli serbest meslek erbabı ve serbest meslek erbabının bakmakla yükümlü olduğu engelli kişiler ile basit usulde vergilenen bütün mükellefler de dahil edilmiştir.

 

Engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerden birisi de taşıt alımlarıyla ilgili olarak vergisel açıdan sağlanan bir kısım avantajlardır. Gerek vergi mevzuatında gerekse  gümrük mevzuatında yapılan düzenlemeler sonucunda, yurt içinden satın alma veya yurt dışından ithal edilmek suretiyle engelliler tarafından edinilen motorlu taşıtlar için bazı şartlarla vergi avantajları sağlanmıştır.

 

Engellilerle ilgili olarak yapılan bir diğer düzenleme de tek meskeni olan malul ve engellilere Emlak Vergisi Kanununa göre indirimli vergi oranı uygulamasıdır.

 

Anayasamızın 61 inci maddesine dayanarak vergi mevzuatında yapılan düzenlemelerle engelleri dolayısıyla birtakım güçlükler çeken engellilerin hem ekonomik yönden desteklenmesi hem de sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının ve uyumlarının sağlanması amaçlanmıştır. 

 

Tüm vatandaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Editör: TE Bilişim