Türkiye Sakatlar Derneği’nin SODES kapsamında desteklenen ‘Geleceğimi gümüşle işliyorum, engellerimi aşıyorum” projesinin açılış toplantısı yapıldı. 

163 Bin liralık proje 12 ay sürecek olan projede 15 kadın ve 15 erkek olmak üzere 30 engelli meslek sahibi olacak. Niğde Sakatlar Derneği Başkanı Songül Çalışkan, proje kapsamında derneğin bodrum katında tadilat yapılarak, atölyeye dönüştürülecek ve orada engelli üyelere “Gümüş İşlemeciliği” sanatını öğretileceğini söyledi.

Sakatlar Derneği bahçesinde düzenlenen Proje açılışına Niğde Vali yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Altunok, Sakatlar Derneği üyeleri katıldı.

NİĞDE'DE  GÜMÜŞ İŞLEMECİLİĞİ SEKTÖRÜ OLUŞACAK

Projeyi hazırlayan İl Özel İdare Ar-Ge personellerinden Ali İlker Atabay yaptığı kısa bilgilendirme açıklamasında; Hazırlamış olduğumuz proje ile Niğde'de gümüş işletmeciliği sektörü gelişsin, Niğde'nin turizm arzına bir faydası olsun istedik. Bunun yanında tabi ki Niğde'de bulunan engelli vatandaşlarımıza meslek edindirmek, iş sağlamak amacı ile gerçekleştirdik" dedi. 

Projenin açılış toplantısında konuşma yapan Başkan Çalışkan şunları söyledi:  "“Eskilerin “Telkari” dedikleri bu sanat, sabır gerektiren, sevgi gerektiren ve dikkat gerektiren bir sanattır. Uzun süredir engelli kardeşlerimizin arasındayım, bunları birçok yönleriyle iyi tanıdığımı düşünüyorum ve bu sanatı seveceklerini, sabırla öğrenebileceklerini ve sürdürebileceklerine inandığım için böyle bir projeyi hayata geçirmeyi uygun gördük. Böyle bir proje, sanırım Türkiye’de engellilere yönelik olarak ilk kez bizim tarafımızdan uygulanmaktadır. Proje kapsamında meslek edinecek engellilerin cinsiyete göre dağılım oranlarını eşit tuttuk. Niğde genelinde 15 kadın ve 15 erkek olmak üzere 30 engellilerimizi meslek sahibi yapmayı tasarladık. Bu katılımcıların 10’u, 18 yaşın altında olacak şekilde planlanmıştır. Yani; yeni kuşaklara daha fazla önem verdiğimizi göstermesi bakımından dikkatinize sunmak istediğim bir husus olduğu için altını çizmek istedim."dedi. 

NİĞDE'DE 30 ENGELLİ MESLEK SAHİBİ OLACAK

Songül Çalışkan konuşmasının devamında; Sadece şehir merkezindeki engelliler değil, ilçe ve köylerde bulunan engellileri de projede yararlanacağını söyleyen Çalışkan, “Bu projenin bir diğer özelliği de, sadece şehir merkezinde ikamet edenlere yönelik olmamasıdır. Köylerde, hatta ilçelerimizde oturan engellileri de bu kursa getirip götürebileceğiz. Engelli taşımacılığında yararlandığımız derneğimize ait bir minibüsümüzün olduğunu da belirtmek isterim. Kurs boyunca katılımcıların ulaşım giderini, iaşe giderlerini karşılayacağımız gibi, onların her birine proje kapsamında günlük harçlık vereceğiz. Proje kapsamında 30 kişi meslek sahibi olacak ancak, atölyemiz, proje sona erdikten sonra da hizmet sunmaya devam edecektir. Dolayısıyla bu atölyenin hizmet sunduğu engelli sayısı hedefimizin 200 olduğunu bilgilerinize sunmak isterim. Projenin atölye eğitiminden her ne kadar 30 engelli kardeşimiz yararlanabilecek olsa da, diğer kardeşlerimizi de elbette unutmadık. Onları da tamamlayıcı etkinlikler kapsamında piknik ve gezilere götürmeyi planladık” diye konuştu.




Editör: TE Bilişim