CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Niğde –Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin ne zaman faaliyete geçeğiyle ilgili tarihin netlik kazanmadığını bildirdi. Bakan Özlü, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışması düzenleneceğini, yarışmayı kazanan firmaya bölgenin yatırım için hazır hale getirileceğini belirtti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen 4 enerji ihtisas endüstri bölgesi arasında yer alan Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde çalışmaların ne zaman başlayacağıyla ilgili olarak, Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı soru önergesi yöneltti. Gürer önergesinde, “Enerji İthisas Endüstri Bölgesi hangi illerde yer almaktadır? Yatırımı tutarı nedir? Kaç kişi bu yatırımlar için başvuruda bulunmuştur? Halen faal olan bölgeler var mıdır? Varsa bu alanda işletme sayısı kaçtır? Bu bağlamda Niğde ilinde Enerji İthisas bölgesinde belirlenen bölgede çalışmalar ne zaman başlayacaktır? Ne kadar alanda oluşturulacaktır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş 4 adet Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi bulunduğunu belirterek, bunların; Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (Adana), Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (Konya), Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (Karaman) ve Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (Niğde) olduğunu açıkladı. 

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin, toplam 1.341 hektar büyüklüğünde olduğunu, belirten Bakan Özlü, bölgede güneş enerjisine yönelik yatırımların yer almayacağını, özellikle rafineri, petrokimya tesisi, termik santral gibi entegreve büyük ölçekli tesislerin kurulacağını kaydetti. 

Bakan Faruk Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlarken şu bilgileri verdi: “Ceyhan haricindeki 3 bölgede ise güneş enerjisine yönelik yatırımlar yer alabilecektir Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi I. Kısmı 2718,7 hektar ve II. Kısmı 3.240 hektar olmak üzere toplam 5.958,7 hektar büyüklüğündedir. Bunun yanı sıra Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 1.628 hektar, Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ise 2.539 hektar büyüklüğündedir.

Bilindiği gibi, güneş enerjisine yönelik enerji ihtisas endüstri bölgeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edildikten sonra yatımcılara hazır hale getirilmektedir. 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu kapsamında ilan edilen endüstri bölgelerinin aynı zamanda YEKA olarak ilan edilmesi durumunda bu alanların tahsis edileceği tüzel kişiler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ilk ilan edilen bölge olan Karapınar Enerji İhtisas EB (YEKA) I. Kısmına özel, 1.000 MW bağlanabilir kapasite tahsis edilmiş olup, bu kapasitenin tahsis edileceği yatırımcıların belirlenmesine yönelik olarak 20/03/2017 tarihinde yarışma düzenlenmiştir. Yarışmayı kazanan firma ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasındaki YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi ise 15/09/2017 tarihinde imzalanmıştır.

YEKA mevzuatı gereği, Karapınar Enerji İhtisas EB içerisinde kurulacak güneş enerjisi santralinin ekipmanlarının, yarışmayı kazanan firma tarafından Türkiye'nin herhangi bir yerinde kurulacak bir fabrikada üretilmesi zorunludur. Bu doğrultuda, yerli imalatı gerçekleştirecek fabrikanın kurulumuna Başkent OSB içerisinde başlanmıştır. Fabrikada üretilen ekipmanların kullanılacağı Karapınar Enerji İhtisas EB içerisindeki santral yatırımlarına ise 2019 yılında başlanacaktır.

Henüz tarihi netlik kazanmasa da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ikinci YEKA yarışmasının, Niğde-Bor Enerji İhtisas EB için yapılması planlanmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Niğde-Bor Enerji İhtisas EB'nin YEKA olarak ilan edilmesinin ardından bu bölgeye özel yarışma düzenlenecek ve Niğde-Bor Enerji İhtisas EB, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde yarışmayı kazanan yatırımcıya hazır hale getirilecektir. Bu arada, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi içerisindeki özel mülkiyete konu alanların kamulaştırılmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Kamulaştırma sürecinin tamamlanmasının ardından planlama çalışmalarına başlanacaktır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuoyuna yansıyan ve yapılacağı söylenen çok sayıda yatırımın adının olduğunu ancak projelerin uygulama aşamasına taşınmadığını belirterek, “Özellikle seçim dönemlerinde vaat edilen ancak arkası gelmeyen yüzlerce proje var. Enerji konusunda da  yıllardır yapılan açıklamaların bir bölümü uygulanmadığı gibi lisans alındığı halde gerçekleşmemiş çok sayıda yatırım bulunmaktadır. Enerji ihtisas bölgesi kurulacağı söylenip mera alanı çıkan  yerlerin dahi olması vaatlere konu yatırımların esasen çok yönlü ele alınmadığının da göstergesidir” dedi.

Editör: TE Bilişim