Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak yazılım ve modeller geliştiren, Türkiye’nin en büyük veri tabanı kaynağına sahip şirketi Maptriks’in verilerine göre Türk halkı en çok gıda ve içeceğe, en az sağlık ve eğitime harcama yapıyor.

 

Türkiye’nin demografik, sosyo ekonomik ve harcama verilerinden derlenen araştırmaya göre Türkiye genelinde toplam 29 ilin nüfus büyüklüğü 750 binin üzerinde iken İstanbul Türkiye nüfusunun yüzde 18’lik diliminde bulunuyor. Yaş gruplarının Türkiye ortalamalarına göre ise 0-14 yaş grubunun Türkiye ortalaması yüzde 25 iken 65 ve üzeri yaş grubunun Türkiye ortalaması yüzde 8 oldu.

 

Türk halkı ayda ortalama 2.500 TL harcıyor

Türkiye’deki nüfusun genel harcama verilerinin de yer aldığı araştırmada hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcamasının 2.496 TL olduğu kaydedildi. Türk halkının yaptığı harcamaların yüzde 26’sı konut, su, gaz gibi giderlere yapılırken bunu yüzde 20’lik harcama oranı ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Ancak lokanta ve yemek hizmetleri için yapılan yüzde 6’lık harcama da dâhil edildiğinde bu oran yüzde 26’ya kadar çıkıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 17’lik oran ile ulaştırma için yapılan harcamalar bulunuyor.

 

Sağlık ve eğitim harcamaları yüzde 2’lik harcama payları ile listenin en altında yer alırken eğlence ve kültür için yapılan harcamaların genel harcamalar içindeki payı yüzde 3’te kaldı.

 

Türkiye’deki hane gelirlerinin de yer verildiği araştırmada hane halkı başına aylık ortalama 2.496 TL olan tüketim harcamasına karşılık ortalama aylık gelir 2.644 TL oldu. İstanbul 3.534 TL ile ortalama gelirin en fazla olduğu il olurken hane halkı başına en düşük gelirin düştüğü il ise 1.109 TL ile Bayburt oldu.

 

Türkiye’de teknoloji kullanımı hala düşük

Sosyo ekonomik verilerin (SES) de yer aldığı araştırmada dikkat çeken diğer önemli nokta ise bilgisayar ve ileri teknoloji ürün kullanımının düşük olduğu C SES ve DE SES gruplarının Türkiye’nin yüzde 94’ünü oluşturması oldu. Araştırmada Türkiye’deki nüfus sosyo ekonomik olarak üç ana guruba ayrıldı:

AB SES Grubu: Kişilerin ileri teknolojik ürün kullanımını tercih ettiği ve araç sahiplik oranının çok yüksek olduğu grup.

C SES Grubu: Kişilerin yarısına yakının araç sahibi olduğu, bilgisayar ve ileri teknolojik ürünlerinin kullanımının düşük olduğu grup.

DE SES Grubu: Eğitim seviyelerinin ilkokul veya ortaokul seviyesinde olduğu kişilerin yer aldığı ve araç sahipliğinin çok düşük, teknolojik kullanımının ise çok az olduğu grup.

Bu üç grubun Türkiye dağılımında C SES Grubu ve DE SES Grubu’nun her biri yüzde 47’lik oranlar ile nüfusun neredeyse tamamını oluştururken AB SES Grubu dağılımı yüzde 6 seviyesinde kaldı.

 

“Başarılı ticari performans için Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmalı”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Maptriks Kurucu CEO’su Fatih Kuralkan, Türkiye’nin 81 ilinde cadde ve sokaklara kadar nokta bazında tüm coğrafyayı inceleyip sektörlere yönelik detaylı raporlar hazırladıklarını söyledi.

 

Yeni mağazaların açılacağı konumun belirlenmesinde modern teknolojinin kullanılmasının hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kuralkan, “Her gün daha da akıllanan dünyamızda, konumu ‘akıllıca’ belirlenmemiş işyerlerinin başarılı bir performans sergilemesini beklemek hayal olur. Yeni işyeri için potansiyel konumun çevresinin, nüfusun yapısının, aynı lokasyondaki rakip işyerlerinin ve daha birçok kriterin bilimsel analizi yapılmalıdır. Bu ayın başında yayınladığımız AVM raporumuz bu kriterlerden sadece biridir. Batılı büyük şirketlerin yatırım yapacakları alanları belirlerken kullandıkları Coğrafi Bilgi Sistemlerini kendi teknolojilerimiz ile Türk şirketlerin hizmetine sunuyoruz. Bu sistem ile düzenli olarak yayınladığımız AVM verileri dışında perakende, hızlı tüketim ürünleri, enerji, finans, gayrimenkul, medya ve daha birçok sektör için en ücra alanlara kadar hedef odaklı veriler sunuyoruz.” dedi.

 

Şirket Aralık ayı başında yayınladığı 4. Çeyrek AVM Raporu’nda Türkiye’de 4 ilin 2016 yılında ilk kez AVM’ye kavuşacağını ve İstanbul’a 2016 yılında 40 yeni AVM’nin geleceği duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim