Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin umutla beklediği   ve emekli derneklerinin de ‘olmazsa olmazlarımızdan’ dediği İntibak ile ilgili düzenleme isteklerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer:“6283 Sayılı Kanun ile   intibak hakkının, 2000 sonrası emeklileri için de uygulanması düşünülmekte midir?” sorusuna  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu verdiği yanıtta şöyle dedi.-“Sosyal güvenlik sisteminde intibak; emeklilik için gerekli olan şartlardan yaş, prim ödeme süresi ve ödenen primlerin miktarı eşit olduğu halde, sırf farklı tarihlerde emekli olunduğu için farklı aylık hesaplama sistemlerinden oluşan aylık farklılıklarının giderilmesidir.

08.03.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2000 yılından önce 2,7 milyon kişiye bağlanan aylıklar yeniden hesaplanmış olup, 2008 yılma kadar geçen sürede gerçekleşen büyüme oranlarının %75'i emekli aylıklarına yansıtılmıştır. Yapılan intibak sonucunda 342 TL'ye varan artışlar sağlanarak 2000 yılından önce bağlanan en yüksek emekli aylığı 1.900 TL'ye ulaşmıştır. Getirilen düzenleme ile 01.04.2002-30.06.2002 tarihleri arasında Bağ- Kur'dan aylık alan 12 bin emeklimiz de intibak kapsamına alınmış, bu emeklilerimizin aylıklarında da 27 TL ila 178 TL arasında artış yapılmıştır.
İntibak düzenlemesinin kapsamı Kurum tarafından yapılan detaylı incelemeler sonucu tespit edilmiş olup, 2000 yılından sonra emekli olup kapsam dışında kalanlar için intibak uygulaması söz konusu değildir.” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilerin merakla beklediği bu düzenleme talebinin ne yazık ki yapılmayacağını Bakan açıklamaktadır. Ülkemizde  emekçilere gelince kaynak bulmayan hükümet mağduriyetleri görmezden gelmekte emekçilerin emeklilerin yoksulluk sınırında yaşamasına göz yummaktadır. Emekliler için verilen sözler tutulmamaktadır. İnsanca yaşam olanakları emeklilere sağlanmalıdır .Emeklileerde ilaç katkı payı kaldırılmalı,promosyon  sorununun bir an önce aşılması sağlanmalı, emeklilere konut sözü bir an önce kapsamlı olarak çözüme erdirilmelidir.” dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA DA OLUMSUZ HABER
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen emeklilikle ilgili gün prim süresi dolup yaş nedeni ile emekli olamayanları da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına soru olarak yöneltti. Bakan Mehmet Müezzinoğlu verdiği yanıtta şöyle dedi:“

Sosyal güvenliğin finansmanında kullanılan yöntemlerden biri dağıtım yöntemidir. Bu yöntemde cari dönemde çalışanlardan alınan primler, aynı dönemde aylık ve gelir alanlara ödenmektedir. Hâlihazırda Türkiye'de sosyal güvenliğin finansmanı dağıtım esasına göre yapılmakta ve Devlet sisteme doğrudan katkı yapmaktadır.

Dağıtım sisteminde denge hali, mevcut dönemin gelirleri ile aynı dönemin giderlerinin karşılanabilmesi halidir. Bu dengenin sağlanmasındaki en önemli unsur ise aktif/pasif dengesidir. Bir çalışan sigortalının kaç emekliyi finanse ettiğinin göstergesi olan aktif pasif oranı; ülkemizde 2015 yılında 1,94 olarak gerçekleşmiştir. Aktif pasif oranı emeklilik yaşından doğrudan etkilenen bir parametredir. Ülkemizde 2014 yılı içerisinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendi kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 51, (b) bendi kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 59, (c) bendi kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 53 olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar emeklilik yaşı günümüz için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olsa da yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kademeli geçiş gereği bu seviyelerde gerçekleşmektedir.
Emeklilik sistemlerinde fİnansal sürdürülebilirliğin temel sigortacılık ilkeleri içinde devam edebilmesinde yaş en önemli parametrelerden biridir. Dolayısıyla, yaş ile ilgili bir düzenleme Kurumun aktüeryal dengesini olumsuz etkileyecek ve hazine transferlerinin artmasına sebep olacaktır. Bu kapsamda Kurumun temel amacı sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

 CHP Milletvekili Ömer Fethi bu konuda da hükümetin çözülebilir sorunu  bütçe ile  ilişikilendirip çözümsüz kılma adına bi yanıt vermektedir. Ülkemiz iyi yöneltilemediği için sorunlar birikmiş ve çözümsüzlük üzerine  hükümet edilir duruma gelmiştir. Emeklilikte yaşa takılanların haklı talepleri emekli olmalarının önünde engelin kalıdırılmasıdır.Bu bağlamda emeklilerde yaşa takılanların sorunlarını aşılması sağlanmalıdır.  Yaşın en önemli parametre olması yakın dönem sayılacak bir uygulamadır. Mevcut mağduriyetlerin bu bağlamda çözümlenmesi bu tür olumsuz yanıtlarla değil  hak edenin hakkını vermekle olmlıdır”.
 
Editör: TE Bilişim