CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer elma üreticilerinin ürünlerini satamadığını ve mağdur olduklarını söyledi. Niğde  Dündarlı, Sazlıca, Bahçeli, Bor, Çamardı, Yelatan bölgelerinde üreticiler ile görüşen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Üretici isyanda, ciddi anlamda sıkıntı var. Büyük kentlerde  4 liraya kadar alıcı bulan ürünü üreticiden on kuruşa tüccarın almaması  düşündürücü” dedi.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kayıt dışı üretimlerin varlığının sorunları artırdığını, Çiftçi Kayıt Sistemi ve TARSİM uygulamalarının yaygınlaşması yanında Tarım Bakanlığının planlı bir üretim yönünde çalışmalarda bulunması gerektiğini ifade etti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis araştırması talebinde şöyle dedi: “Dünya da en çok elma üreten ülkeler içerisinde yer almaktayız. Elma ülkemizde çok ilimizde yetişiyor. Elma ağacı sayısı bakımından ilk sırada Niğde ili geliyor. Geçen yıl 450 bin ton üretimle de ikinci sırada.  Ülkemizde Isparta, Karaman, Denizli, Konya, Çanakkale önemli elma yetiştiren iller. Üretici üretim aşamasında yaşadığı sorunlar yanında üretim sonrası da ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Pazarlama yanında önemli alt yapı sorunları var.  Elma ağaçlarında iki ayrı ekim ürünü var. Dededen kalma yöntemlerle yapılan elmacılık ve modern yöntemlerle yapılan elmacılık. Yerli üretici Amasya türü elmada yoğunlaşmış bulunuyor. Yabancı yatırımcı bodur elmacılıkta satış olanağı yüksek 10 tür ürünle üretim sağlıyor. Şirketlerin yaptığı elmacılık çok sorunlu değil. Hatta  dolu ve diğer mevsimsel sorunlara karşı önlem alınabilen  tesisler yaptılar.  Dededen kalan bahçelere ise mevsimsel sorunlar, don ve dolu önemli zarar veriyor. Ürün aşamasından son toplanmaya kadar risk altında bulunuyor. Eski usul bahçelerin söküp yeni türlere geçiş için olanakları yok. O nedenle elmacılığa eski yöntemlerle devam etmek durumundalar. Ya da ciddi anlamda devlet desteği ve teşviki gerekli. Mevcut halde elma para etmeyince bakım yapamaz duruma geliyorlar. İşçilik, ilaç bakım maliyeti artıyor ama gelir düşüyor. Öyle olunca da ilaçlama dahi yapamıyorlar. Ürün tüccar gelmeyince tek çare meyve suyu fabrikaları. O da 10 kuruşa ürünü alıyor. Bu durumda bakım yapılamaz hale gelen bahçelerin geleceği de sıkıntılı duruma düşüyor.

On kuruşa meyve suyu tesisine giden elma seçilip büyük kentlerde 1-1,5 liraya satılıyor. Elma, kalitesine göre pazara sürülüyor ama orada da iyi elma yüksek fiyatla pazarlanırken en düşük elma nerede ise üreticinin elinden çıkan fiyatın birkaç misli tüketiciye gidiyor. Aracı sistem düzensiz ve kontrolsüz olunca üretici ürettiği değeri alamadığı gibi tüketici pahalı ürün almak zorunda kalıyor.

Elma depolamada da soğuk hava tesisleri oluşsa da maliyet nedeni ile eski usul depolama yapılıyor. Ürün kısa süre satılmaz ise çürümesine neden oluyor. Tarım Bakanlığı üreticiyi destekleyici, yurt dışı satımını teşvik edici ve bölgede elma işleme tesisleri kurmayı planlayan çalışmalar yapması şart.
 Girdi maliyetlerindeki yüksekliğin yanı sıra depolama, ambalajlama, teknik bilgi yetersizliği gibi sorunların yanında “yaşlanmış” bahçelerin verim düşüklüğü üreticinin yaşadığı önemli sorunlardır.  Bütün olarak sorunun bakımından pazarlamaya her aşamasının ele alınarak kapsamlı bir çözüm üretilmesi ve mevcut durumun neden olduğu eksikliklerin de irdelenmesi için Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz” dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim