1.Niğde Tarım Fuarının 2.gününde Elma Paneli yapıldı.

Fuar alanının yanında bulunan Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu toplantı salonunda yapılan panele İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri Teknoloji Üniversitesinden Prof.Dr.Sedat Serçe, Prof.Dr.Mehmet Emin Çalışkan, İl Müdür yardımcısı Hacı Yusuf Parlak, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vahap Erol, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Tahir Erdem, Teknik elemanlar ile çiftçiler katıldı.



Panelin açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen “İlimiz; gerek iklim yapısı bakımdan, gerek toprak yapısı bakımından ve gerekse coğrafi yapısı itibariyle Elma Yetiştiriciliği ve meyvecilik için oldukça uygunluk arz etmektedir. İlimizde amatörce, çiftçi şartlarında Elma yetiştiriciliği çok eskilere dayanmaktadır. Ancak ticari anlamda ve profesyonel anlamda modern Elma Yetiştiriciliği 15 – 20 yıla dayanmaktadır. 2013 yılı sonu itibariyle 355.000 Ton Elma üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz 2013 yılı TUİK verilerine göre Türkiye Elma üretimi sıralamasında 355.000 Ton Elma ürerimi ile 3. Sırada yer almaktadır.



İlimizde en çok yerli çeşitlerden; Amasya ve Arapkızı çeşitleri üretilirken, Kültür Çeşitleri olarak; Starking, Golden, Grany Smith, Red Çhief, Sekorler Spur, Gala, Mondial Gala, … gibi çeşitler üretilmektedir.


İlimizde ticari olarak modern manada şirketler tarafından yetiştirilen elmalar için genellikle pazarlama sorunu yaşanmamaktadır. Ve genellikle çeşit ve kalite özelliklerine göre kg fiyatı 1,00 – 1,50 TL/kg fiyat aralığında satışı yapılmaktadır. Ancak çiftçi şartlarında amatörce yetiştirilen elmalarda zaman zaman pazarlama sorunu yaşanabilmektedir.


İlimizde Elma sektörü sanayiisi olarak ta; Göknur ve Kızıklı Meyve Suyu Fabrikalarının yanında 50 bin ton elmayı aynı anda depolayabilecek düzeyde 41 adet Soğuk Hava Deposu bulunmaktadır” dedi.


Daha sonra GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretimi Genel Müdürlüğü ile Isparta Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden 2 Elma uzmanı Niğde Üniversitesi Tarım Teknolojileri Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mehmet Emin Çalışkan’ın Modoratörlüğünde Elma yetiştiriciliği hakkında sunum yaptılar.








Editör: TE Bilişim