Elektrik faturaları vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Özellikle işsizliğin yoğun olduğu İç Anadolu bölgesinde de biriken elektrik borçları yüzünden çiftçi vatandaşlar zor günler yaşıyor.

Haber: Ali AKBAŞ

VİDEO AŞAĞIDA

İşsizliğin yoğun olduğu Niğde’de, çiftçiler biriken elektrik borçları yüzünden zor günler yaşıyor. Vatandaşın ekonomik durumu ise borçlarını ödemeye el vermiyor. Geçtiğimiz yıl kurum tarafından yapılan açıklamada;Niğde’de elektrik borcunu ödemeyen yüzlerce abonenin elektriğinin kesileceği duyurulmuştu. Bu tarihten sonra borcunu ödeyemeyen aboneye haciz uygulandığı bildirildi. Bu bağlamda Elektrik Şirketi biriken alacaklarını toplayabilmek için bir kampanya da başlattı. Ancak vatandaşın ekonomik durumu borçlarını ödemeye el vermedi.


Belediyelerin bile borcu birikmiş…


Bazı belediyelerin bile elektrik borcu ödeyemediği Niğde’de de elektrik şirketi çiftçilerin elektriğini de kesti.


Çiftçinin durumu içler acısı…


Niğde’nin Yeşil Gölcük Kasabasında Çiftçilik yapan Ahmet Tuncay açıklamasında: Medaş Elektrik şirketine olan elektrik borcumu taksitlendirdim.İlk taksitini yatırdım. Kalan taksitlerin de ödemesine daha zaman var.


Haciz kondu! Araç Bağlı…


Çiftçi Tuncay; daha önce elektrik şirketince borcumu ödeyemediğim için haciz işlemi yürütülerek Fort  Transit Pikap aracıma el konuldu.Orada adeta çürümeye bırakıldı. Şimdi ise bahar mevsimi geldi. Ben ekim dikim yapacağım ama araçsız nasıl yapacağım.Tarlaya ekim dikim tohum, işçi götüreceğim ve şu an bir çok yönden mağdurluk yaşıyorum.Aracım da borcumdan dolayı bağlandı.Aracımın kullanım hakkı verilmiyor. Ben tarlamı ekerek borcumu ödeyeceğim, geçimimi sağlayacağım. Ekonomiye katkı sağlayacağım. Peki bu şimdi nasıl olacak ? Borcumu ödemem rağmen aracımı bana vermiyorlar. Nasıl çözüm bulunacak? Elektrik borcu milleti boğdu. Yetkililerin çözüm üretmesi bir başka baharamı kaldı.Çaresizlik içinde kaldık.


Kendi Elektrik Direklerimizi, Trafolarımızı söktüler


Daha önceki yıllarda tarlalarımıza elektrik abonesi olacağımız zaman bizlerden elektrik almamız için onlarca elektrik direkleri ve trafolarını kendimizin karşılanmasını istediler. Bizler bu yükü de karşıladık ve kuyularımızdan tarımsal sulama için elektrikle ekim dikim çalışmalarını sürdürmeye çalıştık.Şu an elektrikler kesik olduğu için tarımsal sulama da yapacağımız şüpheli…


Bir çok çiftçi sulamada kullandığı elektriğin borçlarını ödeyemediği için icralık olup,icra takibine girerken, borcunu ödeyemeyen birçok çiftçi de hapse düştü.


Çiftçilerin yaklaşık % 90’ının elektriği kesik, Çiftçilerin % 10’u kadarı elektrikleri çalışıyor.Bu % 10’luk kesim…..  

Yetkililer ben ve benim gibi durumda olan çiftçilere gerçek anlamda el atmalıdır.


Çiftçinin, elde ettiği gelirin yarıdan fazlasını sadece elektrik borcu oluşturuyor. Çiftiden her ay elektrik tahsilatı peşin isteniyor. Mahsulü ekince en az 3 ay hasat yapılmaz.Tarla ekim dikim işleri, işçilik, tohum,gübre ilaçlama giderleri büyük mebla tutuyor.Tarlasında  mahsulünü yetiştiremeyen Çiftçi bu elektrik borcunu nasıl ödeyecek! Böyle olunca da hiçbir çiftçi ödeme yapamıyor ve borçlar birikmeye başlıyor.”Şeklinde açıklamada bulundu.

Yöre halkının sorunlarının çözebileceklerini, çözümün anahtarının da kendi elinde olduğunu dile getiren siyasilerden çözüm bekliyoruz.


Editör: TE Bilişim