Araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer Niğde’de dönüşüm olacak mahallerden Efendibey’de  sokak  sokak gezdi. Halkın sorunlarını dinledi.

 

 Niğde ile ilgili yazdığı  beş kitap ile il genelini adım adım gezen Ömer Fethi Gürer bu kere  Kentsel dönüşüm bölgesinde durumu saptadı ve düşüncelerini açıkladı.

Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“ Ülke genelinde deprem gereği ile oluşan  yeni bir süreç devam ediyor. Yapıların sağlıklı kılınması yönünde çabalar var. Kiminde yurttaşları bu çalışmaların içinde kiminde ne olacağı sorusunun peşinde. Doğal olarak ne olacak nasıl olacak sonuçta kim hangi durumda kalacak soruların özünü oluşturuyor Niğde Efendibey Mahallesinde kentsel dönüşüm yapılacağı söyleniyor. Mahalle kent merkezinde yürüyüş mesafesinde olmasına karşın oldukça yoksul bir dokuya sahip. Bölgede çok sayıda mekân kullanım dışı kalmış. Bu mekânların bir bölümünü belediye uyuşturucu bağımlıları kullandığı gerekçesi ile yıkmış. Yıkılan yapıların molozları ile bölge tümden “savaş yaşamış” bölge görünümüne girmiş.  Yıkıntıların arasında gezindiğimde moloz yığınlarının eski yapıları içermediğini söyleyebilirim ama bölgede bazı korunması gerekli eski yapılarda var. Sahipli ama sahipsiz bu evlerin ise dönüşüm nedeni ile yok edilmemesi gerekir. Özellikle Kitapçı İlköğretim Okulu yanında güzel bir yapı var. Efendi Bey Mahallesi geçmişte bölgede akan su kaynakları ile yeşillikleri de olan bir alan iken bu bağlamda da dünü arar durumda. Ayrıca yakında yer alan mağara ve keler yapılarının temizlenmesi halinde Niğde için farklı bir çekim alanı olması olası. Mahallelilerin kaygısı ise dönüşüm ile ilgili.” Dedi. Ömer Fethi Gürer yaptığı değerlendirmede şu görüşleri de dile getirdi.-“Ülkemizde dönüşüm birkaç farklı uygulama ile oluyor. Kentsel dönüşüm, Yerinde Dönüşüm, Deprem Dönüşümü adı ile yapılan çalışmalarda önemli olan o yerlerde yıllardır yaşayan insanların durumları. Komşuyu komşudan ayırmadan, rantın o alanda yaşayanlar da kalması koşulu ile tarihi ve doğayı da koruyarak sağlıklı yapıların oluşturulması bu işin doğru yoludur. O nedenle kiracı ev sahibi sonuçta orada yaşayan insanlara belirli bir bedel verip bölgeden göndermek bir yerde sürgün olmaktadır. Orada yaşayana orada yaşamını devam edecek yol açılabilmelidir. Ne zaman olacak nasıl olacak sorularını sıkça duyarak bölgeyi gezdim. Yokluğun yoksulluğun kent merkezine bu kadar yakın olduğu ülkemizde kaç il merkezi var . Bu da ayrıca sorgulanmalı ”dedi.









Editör: TE Bilişim