Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, resmî nikâhlı eşi vefat eden ve boşanmış kadınlara 2 ayda bir 500 TL verecek. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, resmî nikâhlı eşi vefat eden ve boşanmış kadınlara 2 ayda bir 500 TL verecek. Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması gibi durumlarda yardım kesilecek. İlk ödeme Nisan ayında yapılacak.


Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, “Eşi vefat etmiş kadınlar için bir nakit sosyal yardım programı geliştirilmesine yönelik araştırma projesi”nin tamamlanarak yürürlüğe konulduğunu bildirdi. Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Toplumda farklı guruplar yoksulluktan farklı derecelerde etkilenmektedir. Kadınların yoksullukla karşılaşma riskinin göreceli olarak diğer guruplardan daha yüksek olduğu bilinmektedir. Özellikle eşi vefat etmiş kadınların hem çocuklarına bakmak hem de çalışmak zorunda olması gibi durumlar yoksulluk riskini artıran önemli nedenlerdendir.


Kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle oluşturulan “eşi vefat etmiş kadınlar için bir nakit sosyal yardım programı geliştirilmesine yönelik araştırma projesi tamamlanarak yürürlüğe konulmuştur.


Bu kapsamda oluşturulan proje 3294 kanun “eşi vefat etmiş kadınların tahmini sayısının ortaya çıkarılması, bu kapsamdaki kadınların ekonomik durumlarının tespit edilmesi ve gelir durumu gibi değişkenler çerçevesinde muhtaçlık durumlarına göre gruplandırılmasının yapılması ve araştırmanın sonucunda bu gruptaki kadınlara düzenli nakdi yardım yapılması karalaştırılmıştır.”


Başvuruların Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na yapılacağını belirten Türkoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu gruba giren kadınlar, nüfusa kayıtlı oldukları yerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuracak. Oluşturulan mütevelli heyeti, başvuru sahiplerine hane ziyaretlerinde bulunacak. Başvuru sahibi çalışabilecek durumda ise İşkur'a kaydı yapılacak.

Mütevelli heyetinin veriler doğrultusunda kadının muhtaçlık durumuna karar vermesi halinde nakit yardımı başlatılacak.

Yardımlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nce 2 ayda bir hesaplara yatırılacak.

Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması, muhtaçlık durumunun değişmesi gibi durumlarda kişi, programdan çıkarılacak. Evlilik gibi durumların tespiti her ay, sosyal incelemeler ise her yıl yapılacak.”


Editör: TE Bilişim